Продадоха картина на Гоген за рекордните 300 млн. долара

Купувач е организацията Qatar Museums
6 фев 2015 17:15, Елка Василева
4
Продадоха картина на Гоген за рекордните 300 млн. долара
Жена гледа картината "Nafea Faa Ipoipo" ("Кога ще се омъжиш?"). Снимка: БТА

Картината на Пол Гоген "Nafea Faa Ipoipo" ("Кога ще се омъжиш?"), на която са изобразени две таитянки, е продадена за 300 милиона долара, съобщи в."Ню Йорк таймс".

Швейцарският колекционер Рудолф Щехелин, чиято собственост е било платното, е потвърдил факта, че е сключена подобна сделка.

Платното на Гоген е било купено от организацията Qatar Museums, която придобива произведения на изкуството за музеи на емирството. По думите на представители на организацията картината по всяка вероятност е станала най-скъпото произведение на живописта в света.

Картината е нарисувана през 1892 г. В продължение на почти 50 години тя се е намирала в Музея на изобразителното изкуство в Базел. По думите на кмета на швейцарския град това е голяма загуба за Базел. Новите собственици ще получат платното едва в началото на 2016 година, след като произведението бъде изложено в Мадрид и във Вашингтон.

Пол Гоген е френски художник, творил през втората половина на XIX век. Той е един от най-големите представители на постимпресионизма. Живял е в Таити повече от 8 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: картинаПол Гоген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя се е минал аз щях да му дам 500 милиона
3
0
 
0
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Гоген е бил брокер на френската борса, но са му изпушили бушоните (т.нар. синдром на професионално изгаряне) и е отишъл на Таити да прави любов с майму... таитянки.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът съвсем се е побъркал
1
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Наддавах до 290 милиона, но тия много се изхвърлиха...