Картина на Ван Гог беше продадена за 66,3 млн. долара

Рекордът за цена на платно на Ван Гог е 82,5 млн. долара
6 май 2015 12:03, Елка Василева
7
Картина на Ван Гог беше продадена за 66,3 млн. долара
Снимка: БТА

Картината на холандския художник Винсент ван Гог "Алеята на Алискам" беше продадена на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Сотбис" за сумата от 66,3 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции.

 "Алеята на Алискам" беше предложена на ценителите в рамките на търга с произведения на импресионисти и със съвременно изкуство. Есенният пейзаж е бил нарисуван през 1888 година по време на двумесечния период, през който Ван Гог и Гоген са работели заедно във френския град Арл. Творбата е от периода, когато Ван Гог е бил на върха на творческата си активност. Предварителната оценка на специалистите бе 40 милиона долара.

Рекордът за цена, постигнат на търг за произведение на Ван Гог, е 82,5 милиона долара. Тази сума бе платена за "Портрет на доктор Гаше" от 1890 г. Картината бе купена на аукцион на "Кристис" в Ню Йорк през 1990 г.

За 54 милиона долара на търга на "Сотбис" беше продадена картината на френския художник Клод Моне "Водни лилии" от 1905 г. Тя е нарисувана в градината в дома му в Живерни, Франция. Предварителната оценка бе за 30-45 милиона долара.

Картините от серията "Водни лилии" на Моне са сред най-известните и прекрасни творби на импресионисти, отбелязват специалистите на "Сотбис". Влиянието, което те оказват върху съвременното изкуство, ги превръща в най-великите творби на Моне, казват още експертите.

Друг топ лот на търга бе картината на испанския художник Пабло Пикасо "Жена с кок във фотьойл" от 1948 г. На нея е изобразена любимата на Пикасо Франсоаз Жило. "По онова време Жило е бременна с тяхното дете и е много сърдита, че Пикасо я е оставил сама за няколко седмици" - отбелязват от аукционната къща. Платното е купено за 29,9 милиона долара.

На състоялия се в Ню Йорк търг на "Сотбис" са били представени десетки творби на прочути импресионисти и модернисти. Общо са били реализирани продажби за повече от 368 милиона долара.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Каменоделеца, както винаги съм наричал този абсолютен некадърник и *** вежди рашидов направи парите си от бог да го прости Илия Павлов. Той му купуваше камъните незнайно за мен защо!? Да сравнявате каменоделеца с който и да е човек на изкуството е направо кощунство!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Например Пикасо е бил приживе богат/и много други/.Веждито направи пари със строителен бизнес.
3
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ван Гог горкият,е живял и творил в крайна мизерия.Бил е петимен за 4-5 маслинки и чаша червено бургундско вино.Поклон пред таланта му.Сега печелят...търгашите.
2
1
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ван Гог горкият,е живял и творил в крайна мизерия.Бил е петимен за 4-5 маслинки и чаша червено бургундско вино.Поклон пред таланта му.Сега печелят...търгашите.
1
3
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Може и да греша,но не зная известен и велик художник или скулптор приживе да е бил милионер.Вежди Рашидов как натрупа състояние.