Защо Русия цензурира "Любов" на Гаспар Ное

Сцени породиха завист у възрастните мъже, подозира режисьорът
1 дек 2015 17:30, Петя Славова
24
Защо Русия цензурира "Любов" на Гаспар Ное
Снимка: Киномания

Дали прави брутални сцени като в „Необратимо“ или показва „Любов“ на екрана, Гаспар Ное винаги провокира зрителите с киното си. Доближено до живота, такъв какъвто го познаваме, без заобикалки, честно, откровено, нескриващо дори най-интимното. Именно с филма си „Любов“, показан у нас в рамките на Киномания, а още по-рано и в късните прожекции на „Любовта е лудост“ във Варна, режисьорът докосна руснаците, превръщайки ги в пуритани, осъждащи интимните ласки, показани на екрана. Филмът му бе забранен в Русия, заради твърде предизвикателните сцени, които аржентинецът представя в продукцията си. 

Историята в „Любов“ е мелодраматична изповед на млад човек на име Мърфи, тънещ в миналото на изгубената любов - Електра и опитващ се да оцелее в битовото всекидневие с настоящата си партньорка, от която има дете. Драмата е разказана от неговия глас зад кадър, който описва как се е стигнало дотук.

Телефонни разговори, обещания във вечна вярност, опиати и „невинна“ забежка за тройка в леглото нараняват партньорите и единият си тръгва. Завинаги. Гаспар Ное няма да ни покаже къде се е скрил другия, неоткриваем дори за близките си, а ще ни  поведе по следите на това, което го е накарало да избяга,  да напусне партньора си, да не прости.  Откровените епизоди в сексуалната игра на персонажите явно се оказват достатъчно скандални, за да бъде спрян „Любов“ в Русия.

Филмът не изследва политиката или някакви други социални нагласи, а се впуска в проследяване единствено на чувствата, които човек изразява единствено пред най-близкия си. „Много исках моят мил и трогателен филм да бъде показан в страна, от чието изкуство и история се възхищавам“ обясни самият режисьор пред руския журналист Денис Рузаев.

Аржентинецът коментира, че си обяснява цензурата с факта, че някои зрители са се смутили, че персонажите от екрана водят по-емоционален живот от техния в реалността. „Това може да провокира завист, особено у мъжете на възраст. Това, което е радост за едни причинява болка на други“, обяснява Ное и допълва, че ако героите му са били руски студенти в парижко училище, а не американци, реакцията би била по-лаконична и до цензура е нямало да се стигне.

Гаспар се учуди как неговия жесток филм като „Необратимо“ не е имал проблем с разпространението си в страната, докато сантименталната му история в „Любов“ бива забранена. „В интернет се срещат доста по-жестоки и откровени изображения на секса“ - допълва още авторът.

Всъщност идеята му е била да разкаже история за страстта. А тя да е възможно най-честно заснета в сцените със секс. Това е, защото именно чрез допира на телата, любовната страст предизвиква толкова силна зависимост.  - обяснява авторът. Що се отнася до това дали в историята му има лично преживяване, Гаспар Ное коментира, че е попадал в подобни ситуации, със съществената разлика, че никога не е правил любов с жена, която не обича и никоя не е забременяла от него по този начин. „За разлика от героя ми Мърфи, винаги съм бил много праволинеен и съм избягвал случайни срещи в любовта“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
землянки и квас преди 8 години
14 век.
16
4
 
1
 
! Отговори
.. преди 8 години
Този филм не съм го гледал и не възнамерявах да го гледам. Но щом *** късата пххка го е забранил, още днес ще си го сваля от интернет и ще го гледам.През целия ми съзнателен живот, най-важното за мен е била свободата и разни кагебейски сатрапи , слава богу няма да ми дават тон в живота.Все пак България е свободна държава, вече 25 г.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Материалчето е подличко и напълно в духа на проциоистката журналистика, която през последните 26 г. у нас се превърна в досаден шлагер и клише. Целта е да се внуши на неукрепналите съзнания на подрастващите и простолюдието, че едва ли не Русия е несвободна страна, понеже не позволява всякаква идиотска разюзданост. Писнало ни е вече от такива заяждания с антируска насоченост от ***, докоснали се до перо... и на които им плащат, за да внушават подобни пасквили.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм на възраст,но филма нито ме вдъхновява нито ме възбужда.....
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога по-рано не е имало идеология, която да е искала да разруши половата идентичност на мъжа и жената и всяко етическо нормиране на сексуалното поведение. Идеологията се нарича *** мейнстрийминг.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаменити думи на Платон от "Държавата": "Тогава изглежда вероятно, рекох аз, че тиранията се установява не от някакво друго устройство, а от демокрацията, и по-точно, мисля аз, от твърде крайната свобода се поражда твърде голямо и твърде жестоко робство.Платон
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направете филм за Кирил и Методи!!! За Хан Тервел Хан Симеон....
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Книгата на Габриеле Куби Глобалната сексуална революция, публикувана в Германия през 2012 г., разглежда *** идеологията и стратегиите, които се крият зад упадъка на водещи структури като брака и семейството. Книгата получава най-високи оценки в католическите среди. Лично папата я приветства. Безконтролните сексуални практики сред младежите затриват вида хомо сапиенс. Експлоатацията на сексуалната енергия не носи свобода, а най-мрачно робство, заключава авторката.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обложката е с три усти, които им текат лиги..... Добре, наименувайте филма "Похот" и така става.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Френска помия.За някои мъже в живота има по-важни неща от съвокупляването.
7
2
 
8
 
! Отговори
Марк Твен преди 8 години
Филма е слаб. Обикновенна история която се среща често на всеки човек който е бил влюбен, но не е останал с голямата си любов, защото е мислел с другатаси глава. Ако ги няма провокативните лаати и голите сцени, както и шувма в интернет и дори тази статия филма е изчезне като няг под слънце. До края се ндявах нещо да се случи за да стане фил история, но уви. Не си губете времето ако искате да гледате кино, ако искате да гледате порно, гледайте порно:)
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютна помия, и не, не съм "на възраст", нито имам проблеми със секса, напротив, струва ми се че режисьора има...хихихихи
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слаб филм, заключавам, дори и без да съм го гледал... Преекспонацията на секс-сцени обикновено прикрива художествено бездарие. Изкуството не е за всеки, правилен ход на Русия, все пак това е страна с велико киноизкуство, срамота е да й пробутват такива жалки опити да се провокира публиката с предозирана зрелищност. Който схваща естетиката, ще ме разбе3е какво искам да кажа...
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЯВОЛСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ Е В ХОД!-
3
4
 
14
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Imat moralni cennosti!!!
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е неморално, е нормално да го цензурират. Все пак в днешно време изкуството се има от някои за някакво езическо боество и те му се прекланят. Все пак изкуството може да е полезно за индивида, но може и да е вредно. Честно казано едва ли има по-вредно от изкуство създадено от сектанти. Може да ти разбие живота.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото е порно