Почина големият Никола Анастасов. Поклон!

Актьорът си отиде от този свят на 84-годишна възраст
Обновена: 9 авг 2016 11:07 | 9 авг 2016 10:44, Петя Славова
80
Почина големият Никола Анастасов. Поклон!
Снимка: архив, Булфото

Тази нощ, на 84-годишна възраст, е починал актьорът Никола Анастасов, съобщи синът му Чавдар Анастасов.

Влизането му във висшето училище става случайно. Още като ученик след запъването си по време на рецитиране на стихотворение, той се заклева "никога да не излиза пред хората за резил", и не го прави, докато не решава какъв именно да стане.

За приемането му в театралния институт той споделя: "И професорите се чудеха: Тоя пък как го допуснахме!". Никола Анастасов печели изпитната комисия със своята наивност и непосредственост, а проф. Филип Филипов казва: "Абе имало късмет момчето, хайде да върви!". Мечтаел да играе роли, в които да бъде патетичен, героичен, драматичен, да бъда блестящ любовник, да покорява сърцата, Никола Анастасов открива своя талант в комедийните роли.

Кариерата си актьорът започва в театрите във Враца. Следва Варна. Играл е и в Малък градски театър зад канала.

Първата му голяма роля е в Сатирата през 1961 г. в комедията "Когато розите танцуват" на Валери Петров.

Значителни са ролите му в "Римска баня", "Сако от велур", "Суматоха".

В киното присъствието му е запомнящо се във филми като "Пагоните на дявола", "На всеки километър", "Нако, Дако и Цако" – първият цветен български телевизионен сериал.

Друго важно негово телевизионно участие е в постановката "Криворазбраната цивилизация" (1974 г.) по Добри Войников.

Озвучава главната роля в култовата аудиодраматизация на "Мечо Пух" от 80-те години на 20 век, припомня БТА.

В киното още е в "Неочаквана ваканция" и "Астронавтите", но ролята, с която ще остане в историята е Пейо от филма на Зако Хеския – "Тримата от запаса".

Хобито на актьора е шопският хумор, с който разсмива до сълзи зрителите. Макар и с македонско потекло, Никола Анастасов се слави като голям популяризатор на шопския хумор. Едва ли има българин, който поне веднъж не го е слушал да разказва вицове за Нане и Вуте в телевизионни и радиопредавания. Той написва и книга с шопски вицове "Смехът на шопа" (1985), а в автобиографичната си книга "Я, колко мъка..." (1997) Никола Анастасов разказва смешни, забавни и тъжни случки, от които е съставена 40-годишната история на Сатиричния театър.

Никола Анастасов е носител на множество награди. Сред най-големите му отличия са ордена "Народна република България - втора степен и орден "Стара планина" - първа степен. Последният му приз е "Икар" за изключителен творчески принос към българския театър, присъден му през 2015 г.

За себе си Никола Анастасов споделя: "Винаги съм бил оптимист, намирах веселата страна на нещата", а също и: "намирам смях във всяко нещо". Неговият колега Георги Калоянчев намира най-точното определение за него "усмивката на Сатиричния".

Извън обсега на прожекторите, когато завесата пада, като всеки човек, има своите слабости - за него това е семейството му и животът му с естрадната певица Мария Косева, която на върха на славата се оттегля от сцената, за да се посвети на децата им - техните двама синове и двама внуци.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
АТАНАСОВ преди 7 години
До апел Простотията не ходи по гората,а по хората. *** жалък си ти! Кой знае дали може и да сричаш,така че не заслужаваш повече думички!!!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вилуша: Тази вечер и щурците свирят "Поклон ,Поклон!"
49
2
 
2
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Без да омаловажавам таланта на Анастасов, Калоянчев и другите от Сатирата, но в голяма степен дължат кариерата си Станислав Стратиев !
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки артист си е изключителен по своему, но Кольо Анастасов си е феноменален.За мен, той и Георги Русев си остават уникални и безпощадни сатирични екземпляри.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдател Хубаво казано. Бяха прекрасни актьори, но и пиесите, сценариите бяха чудесни! И смехът беше искрен и пречистващ! Кольо беше невероятен!Поклон пред паметта му.
46
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като дете с нетърпение чаках Нова Година - да и заради кока колата и бананите, но и заради Новогодишната Програма за да се посмея с Парцалев, Калоянчев, Анастасов, Мутафова и Лолова... Какви незабравими вечери!Почивай в мир, сатирико!
45
1
 
10
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 години
Не можеш да прочегеш в коментарите една лоша дума за големия Никола Анастасов. Гордея се, че съм живял по едно и също време с него и жалко, че не го познавах лично!!!
44
2
 
16
 
! Отговори
силвия преди 7 години
Осиротяваме с всеки отишъл си талант. Бог да го прости. Млади хора, бъдете талантливи, здрави и да радвате с успехите си нас вашите майки и бащи мили български деца.
43
3
 
19
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Бог да го прости. Хубав човек беше. Голям артист!
42
2
 
29
 
! Отговори
Остава в сърцата ни! преди 7 години
Бог да го прости, голям актьор беше, с много специфичен глас.Запомнила съм как казваше - "Тя тая лисица не е умряла, тя само се преструва на умряла!"
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52Май че ни остана само баба Стояна, да е жива и здрава. Тя е една от тези, които си изброил.
40
2
 
28
 
! Отговори
Вечна му памет! преди 7 години
В Е Л И К
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никола Анастасов бе един от последните български АРТИСТИ-КОМИЦИ. Такива вече няма. Вече властват шоумените, но в сравнение с починалите Парцалев, Анастасов, Калоянчев те са лилипути, защото тяхната игра не предизвиква смях, а съжаление и отвращение. Лека му пръст.
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мир на душата ти, Кольо. Добре премина през живота...
37
2
 
26
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
Лека му пръст на Никола. Беше много голям актьор... велик Българин, с главно Б.Господ да прости греховете му...
36
2
 
21
 
! Отговори
Даниела преди 7 години
До почитателПоклон! Бог да го прости! Велик!!!!!!!
35
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най големите артисти си отиват и остават псевдо артистите които една смешка немогат да направят но иначе се водят комедиини артисти. Никола Анастасов си беше роден за комедиен артист и не само той и Георги Калоянчев и плеада други артисти които през 60-те 70-те и 80-те години на 20-ти век ни носеха радост и смях. С тях ще си отиде и всичко хубаво което имаше в тази държава. Поклон и вечна му памет. Бог да го прости. Ще остане завинаги на милиони хора в сърцата.
34
2
 
28
 
! Отговори
някой преди 7 години
Поклон!Имам една книжка малък формат със събрани от него анекдоти. Мисля, че се казва "Габровски шеги", сега ще я потърся, защото е много забавна.Въпреки тъжното събитие, той продължава да ме кара да се усмихвам - толкова много позитивна енергия раздаваше.Прекрасен, скромен, ненатрапчив и талантлив Никола Анастасов!Почивай в мир!
33
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сьболезнования на семеитвото
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почивай в МИР, г-н Анастасов!