Когато киното и книгите се съберат

CineLibri идва през октомври
29 авг 2016 16:44, Петя Славова
0
Когато киното и книгите се съберат
Снимка: CineLibri

Над 20 филма, 10 национални премиери и една световна ще предложи второто издание на CineLibri - единственият в света кино-литературен фестивал, който последява пътя на думите от белия лист до големия екран.

Тази година форумът ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Сливен, Видин, Търговище, Ловеч и Враца и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света – литературата и киното.

CineLibri предлага достъп до шедьоври на класическата, модерната и съвременната литература и техните образцови екранизации. Фестивалното изживяване обаче е много по-богато, защото зрителите на живо се срещат със световноизвестни писатели, режисьори, актьори и сценаристи и се потапят в стилистиката и атмосферата на седмото изкуство на множество интерактивни акции и специални събития.

Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн обещава първокласна селекция от модерни класики и нови филми, които пристигат у нас след триумф на най-големите кинофестивали.

Специалните гости тази година са забележителни личности, постигнали световен успех благодарение на своето новаторско мислене, смелостта да отстояват позиции и изкуството на творческата провокация. Публиката ще има изключителната привилегия и шанс в продължение на няколко вечери да се срещне с носител на "Оскар" за кинорежисура, с един "скандален" французин (новелист с непомръкваща слава на секссимвол) и с нашумял в цял свят холандски писател, чиито произведения неизменно печелят вниманието и на критиката, и на широката публика.

Тази година фестивалът ще има и силна паралелна програма, включваща дискусии, работилници и срещи както за зрители, така и за професионалисти. Откриването ще се състои в Зала 1 на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари