Завръщане към Втората световна война с "Операция "Тежка вода"

Минисериалът тръгва от 27 септември по Bulgaria ON AIR
26 сеп 2016 12:52, Петя Славова
4
Завръщане към Втората световна война с "Операция "Тежка вода"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Една от най-вълнуващите истории от Втората световна война  разказва "Операция "Тежка вода". Премиерата на минисериала е по национална телевизия Bulgaria ON AIR на 27 септември.

Може да го гледаме всеки делник от 20:30 часа. Продукцията на Пер-Олав Сьоренсен разказва за германския проект на ядрено оръжие и тежкия воден саботаж в Норвегия, погледнат от четирите страни - германската, тази на съюзническите сили, на саботьорите и страната на компанията.

Действието в "Операция "Тежка вода" започва в Стокхолм през 1933 г., когато германският учен Вернер Хайзенберг е удостоен с Нобелова награда за физика.

Един от най-драматичните моменти в поредицата е мисията за взривяването на тежката водна фабрика в норвежките планини през 1943 г. Английски, норвежки и германски актьори представят реални герои, чиито дилеми и предизвикателства в епичната история ще определят бъдещето на демокрацията.

Телевизионният минисериал е норвежка, датска и британска копродукция, а епизодите са заснети в Норвегия и Чехия.

Ето и някои от главните персонажи:

Леиф Тронщанд (Еспен Клоуман Хойнер)
Норвежки учен и професор. Тронщанд е един от отговорните за играждането на химическия завод "Норск Хидро", в централата "Веморк", намираща се в град Рюкан, Норвегия. С присъединяването си към силите на Алианса в Англия, неговата роля е да предотврати успеха на плановете на нацистите. Най-важното за него е животите на работниците и жителите да бъдат запазени.

Вернер Хайзенберг (Кристоф Бах)
Програмата на нацистките изследвания е показана през очите на Вернер Хайзенберг - германски учен, който през 1933 г. печели Нобелова награда за физика за неговия принос в квантовата механика. Хайзенберг посвещава живота си на науката като абдикира от социалния и семейния си живот. През 1939 г. той започва да работи за германското правителство, като провежда изследвания за развитието на ядрената енергетика.

Джули Смит (Анна Фриел)
Един от измислените герои е Джули Смит, която е отговорна за британските специални операции. Тук трябва да се подчертае историческата грешка, защото в реалния живот ролята е била на шотландския полковник Джон Скинър Уилсън.

Бьорн Хенриксен (Денис Сторхой)
Директорът на "Норск Хидро" Бьорн Хенриксен управлява съоръженията в гр. Рюкан. Докато Норвегия остава неутрална по времето на Втората световна война, Франция успява да сключи споразумение с компанията за придобиване на целия състав на тежка вода. Но нахлуването на германците в Норвегия променя плановете и "Норск Хидро" започва да откликва на нацистките интереси. За Хенриксен войната е нещо временно и е важно да се запазят непокътнати работните места и бизнеса на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
До 3Г-н никой, хайде да не ми даваш наклон на ......
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щатите ще пият една Студена Чешмяна вода тоя път
1
2
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
Минисериалът тръгва по "телевизията" която никой не гледа