Българското кино в Ню Йорк

Общо 11 продукции ще бъдат представени на фестивала
Обновена: 27 сеп 2016 13:59 | 27 сеп 2016 13:55, Петя Славова
0
Българското кино в Ню Йорк
Кадър от "Каръци". Снимка: So Independent

Филм за София ще закрие 12-тото издание на фестивала за българско кино в Америка – So Independent в Ню Йорк.

Става въпрос за филма на Явор Веселинов "София - 100 години столица на българското кино". Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното ( един от петте световени градове, участници в инициативата на ЮНЕСКО).

Документалният филм за София представя едно 8 годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки, филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, през размирна София – в “Тютюн”, “Немирната птица любов”...  стара София – в “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”.

В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за "Оскар” – филмът "Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.

12-тото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните, нови български филми :   "С лице надолу” на Камен Калев, "Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият "11А”, българо-македонската продукция "Лазар”, "На педя от земята” на Максим Генчев и документалният "Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

В Ню Йорк,  в рамките на първото представяне на бългърски проекти в Америка са и режисьорите  Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие "Рибена кост” и "Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума е "Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари