Марк Уолбърг нагорещява екрана в "Море от пламъци"

Филмът припомня за трагедия, станала през 2010 г.
Обновена: 30 сеп 2016 18:43 | 30 сеп 2016 09:07, Петя Славова
0

Снимка: Лента

 Трагедията, свързана с "Deepwater Horizon" – нефтодобивната платформа, отдадена на лизинг на British Petroleum и експлодирала на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив припомня режисьорът Питър Бърг в „Море от пламъци“. Филмът тръгва от 30 септември в кината.

Историята е разгледана през погледа на няколко от хората, намиращи се на нея, които споделят по-късно за преживения ужас, за починалите си колеги. Главната роля е поверена на Марк Уолбърг, който се радва на спокоен живот със съпругата си (Кейт Хъдсън) и тяхната дъщеричка, чакаща татко й да донесе съкровище от местоработата му.

Там е и шефът на платформата - опитен специалист, изигран от Кърт Ръсел, който се подвежда от онези, които дават парите в лицето на Джон Малкович и рискува живота на работниците на платформата.

Свидетел на ужасния инцидент става и героинята на Джина Родригес, която извън работа обича моторите и старите коли.

Бърг повежда зрителите из лабиринтите на нефтодобивната платформа. Покрай непринудените разговори между работниците, неподозиращи какво им предстои, зрителят се доближава до реалната ситуация, в която живеят тези хора, показва как работи подобна сложна машина – с всичките ужасни звуци, миризми и дребни проблеми, които обаче водят до страшната ситуация. Именно тези шумове, клатенето на платформата се явяват и допълнителен знак, че нещо лошо предстои.

Детайлните кадри на отделните уреди се редуват с панорамни гледки, които обикалят около огромната сонда, показвайки цялата мощ на подобна машина.

Филмът засяга най-вече проблема на големите корпорации, които макар и с много възможности имат още по-големи претенции и исканията им са свързани единствено с гонене на срокове и изпълняване на планове, но колкото се може без те да дават финансови средства за това.

Малкович се справя чудесно с този събирателен образ на гадняра, чийто пресметлив ум е готов да жертва човешки животи в името на бизнес печалбата и корпоративните интереси.

Знаците са хвърлени още преди героят на Уолбърг да стъпи на платформата. Предчуствието, че нещо ще се случи на хеликоптера, който го води в морето и загиналата в перките птица само подготвят зрителите за предстоящите перипетии, пред които ще се изправят персонажите. Отново героят на Уолбърг ще е този, който ще успее да си намери талисман в лицето на зъб от динозавър, за който дъщеричката му отдавна си мечтае.

И макар да се опитва да доближи максимално зрителите до реалността, Бърк използва похвати, характерни за екшън жанра, с които още в началото да предаде допълнителен драматизъм на историята.

„Море от пламъци“ показва докъде водят човешките грешки и какво може да преживее обикновения човек, за който отдавна системата е спряла да мисли, въпреки че без него, бизнесът му не би могъл да просъществува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари