85 държави в надпревара за "Оскар"

България се предсавя с филма "Каръци"
12 окт 2016 12:52, Петя Славова
0
85 държави в надпревара за  "Оскар"
Снимка: архив, Reuters

Продукции от 85 страни участват в надпреварата за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, предадоха ДПА и Франс прес, позовавайки се на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

Много от предложенията засягат социални теми. Сред тях е кандидатурата на Йемен. Страната за първи път се включва в надпреварата с лентата "Аз съм Ноджум, 10-годишна и разведена", режисирана от Хадижда ал-Салами и насочваща вниманието към жертвите на детски бракове.

Сред останалите продукции, които имат шанс да попаднат сред номинираните за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм са лентата "Смърт в Сараево" на Данис Танович (Босна и Херцеговина), отличена с голямата награда на журито на Берлинале, "Гласове от Чернобил" на Пол Крухтен (Люксембург) - адаптация по роман на миналогодишната нобелова лауреатка за литература Светлана Алексиевич, "Тони Ердман" на Марен Аде (Германия), "Хулиета" на Педро Алмодовар (Испания), "Послеобраз" на починалия преди броени дни Анджей Вайда (Полша), "Тя" на Пол Верховен (Франция), "Огън в морето" на Джанфранко Рози (Италия), "Рай" на Андрей Кончаловски (Русия), "Търговският пътник" на Асгар Фархади (Иран).

Филмът, с който Мексико участва в надпреварата, е "Пустиня" на Джонас Куарон, сина на видния кинодеец и носител на "Оскар" Алфонсо Куарон, пише БТА.

Швейцария е представена от анимацията "Животът ми като тиквичка" на Клод Барас.
Българското предложение е филмът "Каръци" на Ивайло Христов.

Краткият списък с претендентите за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм ще бъде оповестен на 17 януари следващата година. Петте продукции, които ще продължат в надпреварата, ще станат известни на 24 януари, когато Академията за кинематографично изкуство и наука обяви номинациите за най-престижните филмови отличия.

Миналата година призът за най-добър чуждоезичен филм беше присъден на унгарската лента "Синът на Саул", припомня Франс прес.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари 2017 г. на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари