Ара Маликян: Цигулката е най-важната в живота ми!

Музикантът за киното и живите участия пред Dnes.bg
Обновена: 24 фев 2017 11:40 | 24 фев 2017 11:23, Петя Славова
7
Ара Маликян: Цигулката е най-важната в живота ми!
Снимка: БГ Саунд Стейдж

На 28 февруари в Зала 1 на НДК българските меломани ще се срещнат с магията на прочутия ливанец с испански паспорт и арменска кръв – цигуларят Ара Маликян. Виртуозният музикант е концертирал във всички световноизвестни театри в света и става концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Участва в саундтраците на много филми, включително в шедьоврите на Педро Алмодовар "Говори с нея" (2002) и "Лошо възпитание" (2005). Последният филм с негово участие е "Хота: Отвъд Фламенкото" на режисьора Карлос Саура.

В София Ара Маликян ще представи двайсет и петия си албум: "Невероятната история на една цигулка", представляващ едно пътешествие през музикалните епохи – от Йохан Себастиян Бах до Дейвид Боуи, но ще добави и няколко авторски композиции.

"В албума моят инструмент оживява и става онзи мистичен елемент, който вдъхновява - основният действащ герой в живота ми!" - обяснява музикантът пред Dnes.bg. 

Кое е най-важното нещо, което научи от цигулката?

Научи ме да живея и да бъда щастлив. Обичам това, което правя и се надявам да го върша достатъчно добре, докато съм на тази земя. Цигулката е най-важната "личност" в живота ми.

В коя държава си получавал най-топъл прием като изпълнител?

О, не ме питайте това! Не мога да кажа. Навсякъде хората ме посрещат добре, защото музиката носи универсално послание и говори на всички езици. Но имам слабост към по-темпераментните, южни народи.

Ти и класическата музика – беше ли любов от пръв поглед?

Баща ми сложи цигулката под брадичката ми още като съвсем малък. Той обожаваше класическата музика и предаде това чувство и на мен. Всичко стана някак естествено.

Работил си с много известни кино режисьори като Педро Алмодовар. Кое е общото и различното между музикалната и филмовата сцена­?

Действително през последните 15 години имах шанса да работя и записвам музика за доста филми. Вдъхновяващо е да се докоснеш до съвсем различно изкуство отново с помоща на цигулката. Мисля си че саундтракът е това, което придава цветност, душевност ако щете, на един филм. Въпреки това аз оставам докрай верен на живото изпълнение пред публика. Нищо не може да замени непосредствения контакт с хората и светкавичната обратна връзка за това което правиш.

Разкажи повече за участието ти в последния филм на Карлос Саура – "Хота: Отвъд фламенкото"?

Карлос Саура е страхотен режисьор и невероятна личност. Неговите документални филми винаги са били много успешни, както в Испания, така и в чужбина. Филмът е посветен на танца хота и музиката повлияна от него. В продукцията аз изпълнявам едно чудесно произведение от Паоло де Сарасате, който като композитор е повлиян от танца. Радвам се, че участвах.

Има ли музикално произведение, което може да те затрудни?

Ако искаш да изсвириш нещо наистина добре, трябва да положиш усилия. Независимо от школовката и майсторството. Трябва да се вложи много чувство и мисъл за това как да пресъздадеш нотите и да ги представиш пред публиката както трябва.

Каква музика слушаш, когато останеш сам?

На мен почти не ми остава свободно време. Обичам всякаква музика...но като че ли най-много обичам смеха на приятелите си, докато пътуваме за поредния концерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
34
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 7 години
Все една стока. Часовникарчета, златарчета, лихварчета. Къде си видял арменец да бачка тежък физически труд, така и тоя талибан цигулар.
4
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТоз е арменец, не го обиждай на евреин
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на човек не прилича, па даже и пари искат...
2
1
 
40
 
! Отговори
3M преди 7 години
Моля не публикувайте такива страшни снимки! Това, ако го срещнеш на живо, може инсулт да получиш!
1
9
 
37
 
! Отговори
питанка преди 7 години
По важна от *** и от парите ? К'ъв е тоя фалшив арменец ?