"Пилето" изпревари "Вайша", Тръмп - в главната роля на "Оскар"-ите

Ето и кои се сдобиха със златната статуетка
Обновена: 27 фев 2017 09:39 | 27 фев 2017 07:12, Петя Славова
34

Махершала Али. Снимка: БТА

"Свирчо" ("Piper") Алън Бариларо и Марк Зондхаймър получиха награда "Оскар" за най- добър късометражен анимационен филм. Филмът на Пиксар победи българския фаворит "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев и Георги Господинов, който също бе сред номинираните.

Осемдесет и деветата церемония за връчване на наградите Оскар на американската Академия за филмово изкуство събра множество звезди в театър "Долби" в Лос Анджелис, предаде Франс прес.

Водещ на церемонията бе 49-годишният комик Джими Кимъл.

Сп. People веднага обяви, че е дна от най-елегантно облечените дами за вечерта на Оскарите е номинираната за най-добра актриса Рут Нега, която бе избрала да премине по червения килим с рокля с дълги ръкави на модния дизайнер Валентино.

Много от участниците в церемонията носеха сини ленти в знак на подкрепа за Американския съюз за граждански свободи.

Още по темата

Този факт предвещаваше, че вечерта в театъра "Долби" ще е със силен политически заряд, предаде Франс прес.

В отговор на речите и първите действия на президента Доналд Тръмп мнозина американци се обърнаха към организации за защита на човешките права и на правата на малцинствата.

Президентът Доналд Тръмп присъстваше в мислите на участниците и публиката на церемонията за връчване на наградите.

Водещият Джими Кимъл направи шеговита забележка за роклята на номинираната за Оскар Мерил Стрийп: "Между другото, да не би да е с марка Иванка?" Словото на Мерил Стрийп против Тръмп беляза вечерта на Златните глобуси преди месец, в отговор на което президентът я нарече "актриса със силно надценен рейтинг".

Кимъл намекна и за прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който не допусна някои журналисти на брифинга в Белия дом в петък, с думите, че репортерите на Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", "Лос Анджелис таймс" и други трябва да напуснат. "Не търпим фалшиви новини", каза водещият.

Що се отнася до наградените - "Лунна светлина"спечели награда "Оскар" за най-добър филм, а не мюзикълът "La La Land", който се считаше за фаворит.

Първоначално обявяващият наградата актьор Уорън Бийти се обърка и съобщи, че "La La Land" е спечелил наградата за най-добър филм. Нашумелият мюзикъл все пак спечели шест награди за вечерта от общо 14 номинации, за най-добър режисьор, най-добра актриса, операторско майсторство, оригинална музика, песен от филм, сценография, но не и най-голямата.
Така Деймиън Шазел, който е на 32 години, стана най-младият творец с награда "Оскар" за най-добър режисьор, а за най-добра актриса приза взе Ема Стоун.

Кейси Афлек спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за "Манчестър до морето".

Вайола Дейвис бе удостоена с награда Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Огради". Тя е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар. В тази категория Дейвис се състезаваше с Наоми Харис в "Лунна светлина", Октейвия Спенсър в "Скрити числа", Никол Кидман в "Лъв: стъпки към дома" и Мишел Уилямс в "Манчестър до морето".

Махершала Али бе удостоен с Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля във филма "Лунна светлина", предаде Асошиейтед прес.

43-годишният американски актьор става първият мюсюлманин, удостоен с Оскар. Другите номинирани бяха Джеф Бриджис в "На всяка цена", Лукас Хеджис в "Манчестър до морето", Дев Пател в "Лъв"и Майкъл Шанън в "Хищници в мрака".

"Зоотрополис" спечели награда "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. Мюзикълът "La La Land" спечели награда "Оскар" за сценография.

"Търговският пътник" на иранеца Асгар Фархади спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Самият режисьор не присъстваше на церемонията, тъй като Тръмп забрани на хора от няколко страни, включително и Иран, да влизат в САЩ. Затова пък статуетката е втора за Фархади, който бе отличен с нея и през 2011 г. за филма си "Раздяла".

Филмът "О Джей: произведено в Америка" на Езра Еделман и Карълайн Уотърлоу бе удостоен с награда Оскар за най-добър документален филм, предаде БТА.

Оскар за грим и прически получиха Алесандро Бертолаци, Джорджо Грегорини и Кристофър Нелсън за "Отряд самоубийци", а златната статуетка за костюми получи Колийн Атууд за "Фантастични животни и къде да ги намерим".

 "Оскар" за визуални ефекти спечели "Книга за джунглата"."Възражение по съвест" и Джон Гилбърт спечелиха награда "Оскар" за монтаж."Белите каски" спечели награда "Оскар" за късометражен документален филм. "Пей" спечели награда "Оскар" за късометражен игрален филм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спечели "Тра-ла-ла Холивууд!
22
1
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Гафа с наградите е отмъщението на Тръмп.Явно негов човек се е намесил при награждаването и уж неволната грешка предизвика огромен скандал.Актьорите се видяха в небрано лозе и се чудеха как да реагират.Не искам да злорадствам,но на мен ми беше смешно.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случаят с нашата заспала "Сляпа Вайша'' и рекламата й по медиите наподобява на баснята за жабата и коня:"Жабата много се старала, но сякаш не разбрала,че като кон няма да станеи вместо да престанепродължила да упорствапред ковача,и на нея като на коняподкови да сложи". Та в случая на Жабата са нашите медии и заблудените автори на филмчето, които бленуват да бъдат като творците по света.Преди 30 години се правиха хубави български филми ,днешните са бози и пародии ,както и да ги погледнеш
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат си норма днесбг - на ден поне по два матриала срещу президента на САЩ иначе чичко сорос не дава кинти
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сляпата Вайша'' ? Георги Господинов Абе тоя човек много телевизия гледа !
18
3
 
13
 
! Отговори
ми преди 7 години
нямало е с кво да направят жалкото си шоу и се хванали на гърба на Тръмп! Е прав ли е тръмп, като им го казва в оч1ите,чче са посредствени? прав ли е, като каза за Швеция? За какво излъга тръмп досега?
17
2
 
16
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
2 неща:-не разбирам неистовия вой че Вайша е БГ филм, не, това е филм от Канада, и на мене не ми се иска ама така е и трябва да го приемем-това са оскари а не някой бутиков филм фестивал, печелят филми с що годе добра история и най-вече с потенциал да пълнят салоните, харесваме не харесваме тва е
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уникално посляние има филма Сляпата Вайша, но масата "умници" и не могат да го разберат....живейте в настоящето!
15
7
 
13
 
! Отговори
читател преди 7 години
Е това чудо "Сляпата Вайша" изобщо филм ли е , или записанни халюцинации?На психично болен.
14
2
 
12
 
! Отговори
Легендата преди 7 години
Филм за ***, клошар, гей, бивш престъпник, покосен от коварна болест просто нямаше как да не спечели. За жалост това показва колко далеч са прищевките на Академията от предпочитанията на образованата кино публика. За мен Ейми Адамс, Джейк Джиленхол и техния филм Хищници в мрака бяха жестоко подценени. Заслужаваха поне Оскар за адаптиран сценарии, номинации за водещите роли и още една-две номинации за техническите категории, но това е мое мнение.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези се изложиха повече отСандо Симов на ТВ дебат(малкият Хрушчов)
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белите каски-Документален филм- Оскар!!? Ами тогава да връчат и Нобелова награда за мир на Ердоган! А между другото, след Алепо, къде се изпариха тия Бели каски?
11
2
 
25
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Тежка пропаганда е заляла Холивуд. Догодина си накупете поне 32 рола тоалетна хартия, че лошият Тръмп е президент и ще трябва да гледаме най-сърцераздирателната история на нетолерантност в света. Поне 40 Оскара и въртене по всички канали денонощно.
10
9
 
27
 
! Отговори
as преди 7 години
е как да спечели тая Вайша, не знам другите в категорията кои са но това "нещо" е просто страховито, прилича на лош сън на наркоман на ЛСД... просто е зловещо и страшно, пък дори и от нашенци да е
9
0
 
49
 
! Отговори
падение преди 7 години
Расизъм,политика,и *** филми .....
8
3
 
41
 
! Отговори
чао преди 7 години
Пълна пародия е вече Холивуд,низко качествени мюзикъли печелят поради липса на стойностни филми.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надя Николова, Лъв е много по-хубав от този филм.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кимъл това с гафа беше заради проклятието на Деймън :D
5
2
 
17
 
! Отговори
Сляпата гейша преди 7 години
Тва стана кат Колевото "еврейн-черен,еврейн-черен...."...
4
0
 
15
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Тази година филмите не ги бива много. Може би Манчестър до морето само е по-добре.