Британец погребва самолети. Вече са три!

Младият художник е правил погребения в Чехия, Холандия и на Острова
24 апр 2018 20:40,
11
Британец погребва самолети. Вече са три!
Снимка: Личен архив

Художникът Роджър Хайорнс вече е погребал три излезли от експлоатация самолета в Обединеното кралство, Чехия и Холандия като част от амбициозен, ленд арт проект, който едва сега излезе наяве.

"Мислех си за едно погребение, но с течение на времето идеята се превърна в мрежа, в редица международни самолети", каза в интервю за BBC Radio Хайорнс.

Един от самолетите е на неразкрито място в Източна Англия. "Това е творба близо до реката Оруел извън Ипсуич, където обичал да играе Джордж Оруел", казва Хайорнс. - Самолетът е погребан в дълбока дупка в хълмистата земя. Той не е достъпен за обществеността и всъщност местността вече е гъста поляна.

Междувременно холандски колекционер поръчва произведения на художника, който тъкмо е получил британски модел от програма за аерокосмическо развитие през 1984 г. от военна база в Източна Англия.

Самолетът е демонтиран, сглобен и погребан през февруари в Харлем. "Можете да влезете в самолета, последното парче е от бетонна инфраструктура - спираловидно стълбище - всичко, което трябваше да се добави" - казва номинираният за наградата "Търнър" художник.

В края на миналата година друг самолетен проект се прочува, когато 400 души видяха съветски МИГ 21 да влиза в лаборатория Eli Beamlines Laser в Прага, която е лазерна лаборатория за физически и материални изследвания.

Проектът беше финансиран и съорганизиран от Галерия Рудолфинум в Прага. Заравянето на парче от историята на Студената война в паркинга на лаборатория, финансирана от ЕС, е сериозна инициатива, казва художникът:

"Има толкова много късни постмодерни направления, които се свързват помежду си, това е случаен колаж на мрежовата реалност и нейните слоеве. Погребението е все още мистифициращ процес, отделянето от света в този случай е наистина е опустошително."

Междувременно, Хайорнс води дискусии с един евангелски свещеник в Нигерия за заравяне на самолет в Абуджа. "Той показва нова насока на своето паство. Тук съм наистина, за да дам благословията и съветите си на тези, които искат да погребат самолети по каквато и да е причина или дневен ред. Глобализирана мрежа за погребения е това, което ме интересува" - казва още  Роджър Хйорнс, цитиран от ArtPrice.

По-ранен план за погребване на изведен от експлоатация Boeing 737 jetliner в родния му град Бирмингам засега е задържан. Проектът трябваше да бъде реализиран в сътрудничество с галерия Ikon.

"Имаше по-неотложни приоритети в Бирмингам. Галерията се бори срещу съкращения на финансирането от местните власти - казва художникът, който е убеден, че плана все пак може да продължи. - Това е споразумение, дали е следващият месец или след 15 години, или 50 години"...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само кротко ще попитам: защо ми изтрихте поста? Защото казах, че едно наше малцинство е по-умно и практично от британците? Значи сте за дискриминация на това общество? Значи че разни британски откачалки са ви по-мили от наши родни трудови хора?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са сега зелени, вегани и т.н да протестират за замърсяване или това е уау арт...
5
0
 
1
 
! Отговори
С. преди 5 години
Надежда Йосифова да цитира откъде е откраднала статията - art price . bg. За авторски права чували ли сте? Няма ли редактори в този сайт и защо плащате на драскачи, които два реда сами не могат да напишат?
4
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Сега остава друг британец да започне да пуска във въздуха подводници...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки луд с номера си. Само дето някои луди си имат цяла програма.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
егати простащината
1
1
 
14
 
! Отговори
х преди 5 години
Това е налудничаво - да се погребват ценни метали.