Културата в цяла Европа се бори за оцеляване

Някои държави считат културата за излишен лукс в тежки времена
15 авг 2020 17:29, Нели Христова
33
Културата в цяла Европа се бори за оцеляване
Снимка: БГНЕС

За европейските актьори, музиканти и танцьори летните месеци обикновено са доста натоварени, защото кръстосват континента от фестивал на фестивал. Не и тази година обаче, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.

Въпреки че европейските икономики бавно се връщат към нормалния си живот, забраните за масови събирания с цел ограничаване на коронавирусните инфекции означават, че големите събития са отменени. Отворени са само по-малките театри и концертни зали за малка публика. Затова и мнозина предупреждават за фалити, ако бъдат принудени да продължат да работят с намален капацитет, за да спазват правилата за социално дистанциране.

Гладни за забавления и човешки контакт, мнозина се надяваха културната индустрия да се възстанови бързо веднага щом условията позволят. Но, както повечето други сектори, европейските артисти и културни институции са изправени пред месеци на несигурност.

"Чувам от компании, които обикновено правят 80 процента от приходите си от турнета - често повечето от тях са между май и август, че се борят за оцеляване“, казва Стефан Сегрето-Агилар, който ръководи Circostrada, европейска мрежа за цирк и изпълнители на улично изкуство.

Акробатите, които обикновено тренират като елитни спортисти, от месеци нямат достъп до репетиционните си пространства, което затруднява стартирането на изпълнения в кратки срокове, дори ако сега бъдат разрешени. А нарастващият страх от потенциална втора и трета вълна от инфекции прави почти невъзможно да се планира, казва Сегрето-Агилар.

"Вече наблюдаваме възстановяване на блокировките в някои части на Европа, а събитията, които бяха обявени, пак няма да се проведат, например в Каталуния“, допълва той.

Повечето европейски правителства обявиха конкретни мерки за подпомагане на националните си културни индустрии по време на кризата, вариращи от скромни безвъзмездни средства и заеми до схеми за милиарди евро в случаите на Германия, Франция и Обединеното кралство.

Оцеляването на културната индустрия изглежда е по-голям приоритет в някои страни от други. Френският президент Еманюел Макрон произнесе страстна реч, в която обеща голямо облекчение на изкуствата през май, включително план за масово въвеждане на нови художествени произведения от държавата. Същия месец германското правителство обяви, че е отделило 1 милиард евро за изкуствата, заедно със значително финансиране на регионално ниво.

На други места обаче картината изглежда по-лоша. Много от хората на изкуството работят на свободна практика и не отговарят на критериите за подпомагане и облекчения.

Още по темата четете на сайна на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
До ЦенителИли - един е Бах и той умря.
25
2
 
4
 
! Отговори
Ценител преди 3 години
От всички произведения на Бах най- много харесвам Майбах!
24
0
 
4
 
! Отговори
Западна култура преди 3 години
Да ходиш в Макдоналдс, а върха на културата е да посетиш Уолт Дисни във Франция. И вече успяха да ни я наложат и да опростачат България. А преди 1989та България беше със значителен принос в световната култура, само да споменем Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова, Николай Гяуров и много художници които не отсъпваха на западните.
23
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ОбективноНе се заблуждавай, джендъризкуството е под закрилата на не една ес програма. Всичко друго може да затине, но то и гейското - не.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За коя цяла Европа става дума. Русия е половината от Европа, и няма проблем с оцеляването на културата.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смесвате понятията, Става дума за изкуства и псевдоизкуства.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В западна Европа под култура се разбира гей-парад или драг-куийн първормънс.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Билетите за представленията не руските театри гастролиеращи на Запад се разпродават месеци предварително.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ нямат пари за заплати на музикантите, закриват легендарни симфонични оркестри още много преди кризата с корона вируса.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Културата в Европа е вече ислямска. Така, че с корона или без, тия дейци са обречени. В Русия това е от 100 години. Все пак, мисля че накрая всичко ще се реши от китайците и индийците. Просто са много. А в Бг. индийската вече победи напълно.
16
1
 
2
 
! Отговори
западната култура преди 3 години
- Деца, кой днес е тук с майка си? Много са, а кой е с баща си? децата вдигат ръка. - А кой има двама бащи? - има няколко там! - Теренс има двама бащи и ще ни изпее песен за своите двама бащи.И Теренс излиза и започва да пее за своите двама бащи, за неговите твее фашерс, а децата се радват и му акомпанират"Kinderen voor Kinderen song - Two Fathers"
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мариинский е отворен и дава представления вече повече от месец, от първи юли, залите са пълни. Болшой отваря от 1ви септември.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия заема половината територия от Европа, повече откокото всички страни на ЕС взети заедно.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В западна Европа няма култура. Културата днес е в Русия. Трите столици на Русия са трите световни столици на Света. 18ти и 19ти век Европа имаше композитори, писатели и художники и беше равностойна с Русия, но днес е в упадък.
12
3
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Да слагат по една уеб камера с дистанционно контролирани вибратори и да се пре-квалифицират в web cam girls
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Култура, ама само ако е политически удобна. Философия също - "всичко е цветя и рози, а ако искаш да правиш пари, ти си лош човек" - ХА! Нормално, ако си на върха, да налагаш тая идеология. Всички да са овчици и да те слушат.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що аз мисля че от култура има много по-голям смисъл отколкото от инженерни специалности.В днешно време като пуснеш на кампютъра всичко сам проектира а с тоя кампютър като свържеш юашини и роботи и доректно и детайли ти правят и сглобки и заварки.
9
0
 
17
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Скоро ислямистите ще забранят ,такива културни мероприятия. Ще има само молитви, танц със саби, гледане на екзекуции и замеряне на момичета с камъни.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Културата отдавна се отече в канала на историята! Сега идва новият световен ред при който ще има пълно уеднаквяване на ценностите в целия свят като новата основа от която ще се започне изграждането на новото общество е технокрацията и чистата инженерна мисъл. От там следва че голяма част от сегашната "култура" и "изкуства" напълно ще изчезнат тъй като са ненужни и дори вредни.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Той Бойко Мутрата стана, ти па Слави нямало да стана. А и да не забравяме, че след всяко хвлено от Слави, Бойко му се вдигаше рейтинга. Малко, но плавно. Сега Слави хвали себе си. Е ще видим.