Студен случай: Разследващи разкриха евентуалния предател на Ане Франк

Самият Ото Франк е знаел името на предателя си
Обновена: 31 яну 2022 10:20 | 17 яну 2022 20:45, Нели Христова
148
Студен случай: Разследващи разкриха евентуалния предател на Ане Франк
Снимка: БГНЕС/EPA/Anne Frank Fonds Basel

Ново разследване идентифицира заподозрян, който може да е предал Ане Франк и семейството й на нацистите.

Ане Франк умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г., на 15-годишна възраст, след две години прекарани в укриване. Нейният дневник, публикуван след смъртта й, е най-известният разказ от първа ръка за живота на евреите по време на войната.

Екип, включващ бивш агент на ФБР, каза, че Арнолд ван ден Берг - еврейска фигура в Амстердам, вероятно се е "отказал" от семейство Франк, за да спаси собствените си роднини.

Екипът, съставен от историци и други експерти, прекарва шест години, използвайки съвременни техники за разследване, за да разкрие "студения случай". Това включва използването на компютърни алгоритми за търсене на връзки между много различни хора, нещо, което би отнело на хората хиляди часове.

Ван ден Берг е бил член на еврейския съвет на Амстердам - орган, принуден да прилага нацистката политика в еврейските райони. Той е разпуснат през 1943 г., а членовете му са изпратени в концентрационни лагери.

Но екипът установи, че Ван ден Берг не е изпратен в лагер, а вместо това живее в Амстердам, както обикновено по това време. Още тогава е имало и предположение, че член на Еврейския съвет е предавал информация на нацистите.

"Когато Ван ден Берг губи цялата си поредица от защити, които го освобождават от необходимостта да бъде изпратен в лагерите, той е трябвало да предостави нещо ценно на нацистите, с които е имал контакт, за да бъдат той и съпругата му в безопасност“, обяснява бившият агент на ФБР Винс Панкоке пред CBS.

Екипът казва, че се е борил с разкритието, че друг евреин вероятно е предателят. Но също така открива доказателства, които предполагат, че самият Ото Франк може да е знаел това и го е запазил в тайна.

В досиетата на предишен следовател разследващите са открили копие от анонимна бележка, изпратена до Ото Франк, идентифицираща Арнолд ван ден Берг като негов предател.

Панкоке казва, че антисемитизмът може да е причината писмото никога да не е оповестена публично.

"Може би просто е почувствал, че ако повдигне въпроса отново… това само ще разпали още повече пожарите", казва той. "Но трябва да имаме предвид, че фактът, че Ван ден Берг е евреин, просто означава, че той е поставен в несъстоятелна позиция от нацистите  да направи нещо, за да спаси живота си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
7
 
! Отговори
356н преди 2 години
А кога някой ще се загрижи за нашия холокост от близо 500 години ?За евреите е рев до небесата.
100
0
 
6
 
! Отговори
Да де ама преди 2 години
Предателят си е предател? Няма значение причината? Слаба душица!
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не са само евреите, много хора от различни държави са били избити.https://youtube/watch?v=cPVf7A9kARc
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧИТАТЕЛНад 60 милиона са жертвите на нацистите в страните от цяла Европа , само руските жертви са над 27 милиона и то не с точност, защото много са останали в неизвестност и до днес продължават да разкриват масови гробове из Европа, на избити от нацистите хора. ДЕТСКОМ КОНЦЛАГЕРЕ КРАСНЫЙ БЕРЕГ - https://youtube/watch?v=IQxLfGNvS_U
97
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите винаги ще мразят Хитлер!Защото той единствен ги накара да работят!!!
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПървите концлагери в Европа са създадени от австрийците през ПСВ, а първите концлагери изобщо, са създадени от колониалните западни държави, преди време гледах снимки и жестоки кадри на роби и избити хора в Ю туб от колониалистите.
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много са избити руснаци(тук включвам и украинците, белорусите, там е била страшна касапница, милиони са избити и пратени в концлагери), поляци, евреи, има хора от цяла Европа - французи, холандци,чехи, дори италианци и малко немци, хора с недъзи, всякакви европейци от западна и източна Европа са били избивани,в концлагери,това, че се напомня за тези зверства и тази изключително жестока война, няма нищо лошо, нека се помни историята от кървавите ПСВ и ВСВ, за да не се забравя и повтаря отново
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНай-много са избити руснаци, поляци, евреи, има хора от цяла Европа - французи, холандци, дори италианци и немци, всякакви европейци от западна и източна Европа, това, че се напомня за тези зверства и тази изключително жестока война, няма нищо лошо, нека се помни историята от кървавите ПСВ и ВСВ, за да не се забравя и повтаря отново!
93
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите концлагери са направени от англичаните в Индия.Американците също имат,но и за тях нищо не се пише...Най-много убити в концлагери са 1 място поляци( не евреи),на 2германци(не евреи),3 са унгарци,4 *** и чак на 5то са евреи! Но когато държиш медиите и парите,винаги ще преиначаваш истината в своя полза....
92
1
 
2
 
! Отговори
... н преди 2 години
нали?
91
13
 
51
 
! Отговори
Алелуя преди 2 години
Отдавна се доказа, че случката с Ане Франк е художествена измислица на един евреин, чието дете умира от тиф. Холандски учен доказа това, като направи форензична експертиза на въпросият "дневник" и се доказа, че е писан с химикалка със сачма, каквито не е имало чак до 1952 година. Но, точно по тертипа на друга художествена измислица - т. нар. Холокост, където една група хора вадят цифрата 6 милиона всеки път, щом искат да получат нещо, така и този "дневник" бива навиран пропагандно в лицата ни.
90
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тази холо...грамна история напомня за случая Мили Ванили, ако някой още го помни :)
89
3
 
33
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, почти същото се случва и сега, неваксинираните се дискриминират !!!__Аз не съм "антиваксър", ваксинирах се , но съм против масовото и задължително ваксиниране !!!
88
2
 
40
 
! Отговори
Божидар Божков преди 2 години
Трудно ли е да се пише на български език? Какво значи поставен в несъстоятелна позиция? Това на български имате ли идея какво трябва да означава? Трудно ли е на преводача да го напише в българска стилистика, като поставен до стената? Толкова е отчайващо да се четат преводни материали, правени от българи, които не са си научили родния език. Затова и рядко чета български медии. По-добре в оригинал и сам да си редактирам фразите в ума си, отколкото някой недоучил Пенчо да ме поставя в несъстот
87
17
 
27
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
"Еврейнът е бацил , който щом намери питателна среда ,бързо се развива". Еврейнът е също *** - пухльо. Евреите ни нарекоха фашисти и подкукоросаха макетата също да ни наричат такива , макар че Борис III спаси техните бащи и майки от концлагерите , макар че не е трябвало да слуша хаховци като Петър Дънов, а веднага да ги изпрати там. И колко още години ще ни занимават с дневника на една ***?
86
15
 
16
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Е...в днес.бг си, какво очакваш? Нивото е зверски ниско тук. И мога да ти гарантирам, че (почти) никой от коментиращите не го е и чел този дневник, но са чели за еврейските конспирации и прочее тъпотии.
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . . вероятно се е "отказал"! . . .Да една жена на пазара в опашката за домати каза . . . . . Така им работи съдебната система и до днес - един каза, че ти си бил и след това те съдят, извинение осъждат вече без оглед дали си извършил нещо или не! Като гледам всичките им присъди от 90-те години, няма нито една присъда на тези, които нападнаха една суверенна държава без мандат от УНО! След което я разфасоваха до 2014, но са твърди към Русия, че граници в Европа не можели да се променят, освен
84
2
 
11
 
! Отговори
Мислете с горната.. преди 2 години
До ЧИТАТЕЛ 108.Грешиш. 50млн. са жертвите от 2СВ. а от първата СВ са 20млн. Ако сега се случи нещо в Украйна жертвите може и да достигнат 100млн. или.....ще си затрием планетата.
83
7
 
33
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Жертвите от ВСВ са 20-25 милиона. Най-различни националности, народи, етноси, и всякакви други.Хитлер и Сталин здраво са поработили.Но защо неспирно, и по всякакъв повод се споменават само евреите?Или другите жертви не са хора?С какво тези няколко човека (по-горе)са толкова важни за човечеството, та им отделят такова внимание?
82
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крият писмото, защото евреин бил предателя, "борили" се срещу теорията че евреин бил предателя, обаче накрая не могли да скрият фактите. Егати "обективното" разследване са провели от самото начало.