Потоп! Четирима загинали, петима безследно изчезнали в Цар Калоян

Сред безследно изчезналите има майка с дете, градът е без ток, вода и телефони
7 авг 2007 08:57,
40
Потоп! Четирима загинали, петима безследно изчезнали в Цар Калоян
Четири души са се удавили при наводненията в град Цар Калоян, област Разград. Снимка: БГНЕС
Четири души са се удавили при наводненията в град Цар Калоян, област Разград, съобщиха от "Гражданска защита".

Петима души са изчезнали, сред тях е майка с дете. Други петима пострадали са потърсили лекарска помощ, само един е останал за лечение.

Причината за наводнението в Цар Калоян е обилният валеж, преливане на микроязовир “Езерче”, вследствие на което от коритото си е излязла река “Хлебаровска”.

Извършена е частична евакуация на хората, останали без подслон в училище “Христо Ботев”.

От вчера насам в града няма ток и вода. Организирано е доставянето на питейна вода.

Силно нарушени са и телефонните връзки в населеното място.

Пътищата около града са непроходими. И в този момент продължава работата на спасителните екипи в Цар Калоян. Изтеглени са много закъсали автомобили.

Жандармеристи с БТРса успели да изведат родилка от града и да я транспортират до здравно заведение.

Румънци пък са били превозени по обходен маршрут към Русе.

Спасителните екипи са евакуирали група от 27 румънци, от тях – 5 деца и трима българи. Те пътували с два микробуса и били застигнати от прииждащата вода.

Със съдействието на русенските полицаи чужденците са придружени до Дунав мост.

Цар Калоян е най-малката община в България с население 6 800 души, около половината от тях живеят в града.

Междувременно 89-годишен мъж е загинал в дома си в село Нисово, Русенска област от придошлите води на река Русенски Лом.

От наводненията са засегнати 15 къщи. Евакуирана е голяма част от населението.

Подобно е положението в село Писанец, където са пострадали 7 къщи, няма жертви. Залят е трафопост, малък мост е отнесен от водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Червена бабичка преди 16 години
Нямаш хабер от света - озеленяването изобщо не е приватизирано. Това първо. Второ: в момента основно се благоустройва Водната централа, в Орел се асфалтират улици и се правят тротоари, ще се прави и осветление. За следващата година са заложени средства за пейки и озеленяване на Орел. Въобще през последните 10 години всички сили се хвърляха в Орел, за сметка на селата от общината например. Втора година във всяко село се асфалтират основно поне по две улици, а организираното сметосъбиране и извозване там е вече от пет години. С хубавото се свиква, но чистотата, липсата на бездомни кучета, и озеленения град са абсолютни европейски стандарти, за които Варна например може само да си мечтая.Колкото до безработицата - много стара песен. От 2-3 години има недостиг на работна ръка. Вярно, заплатите не са високи, но и това ще стане.Да живее Разград!
38
0
 
0
 
! Отговори
vania преди 16 години
37 какво толкова му е лошото на Орел, аз живеяу там и се чувствам много по-добре от тия в центъра. Ходил/а/ ли си вечер из Орел да видиш какво е оживено, а в центъра какво е пък да не говорим за събота и неделя. Относно гражданска защита прибирайки се вчера след обяд от работа, след обаждане на живущи в бл.7 на Орел пред който вход беше станал гьол гражданска защита бяха дошли и отводняваха.
37
0
 
0
 
! Отговори
истинка преди 16 години
Абе той Разград изглежда чудесно по центъра, ама явно ти не си ходил по Орел и Водната.. Айде всички знаем за лудите пари за цветя по мостове и дереци, ама как няма приватизираха озеленяването и хоп общината намери пари да озеленява..А за безработицата какво ще кажеш?
36
0
 
0
 
! Отговори
gabrovec преди 16 години
ами ела в габрово да го видши нашия червен ***, *** пълен върна ни 50 години назад от неможене!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Червена бабичка преди 16 години
Иване, като си такъв отворко, кажи ми една община с кмет от БСП, ама точно и конкретно, която да се управлява зле. Ако 32 - Ани - пожелае, нека ти каже как изглежда Разград.
34
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 16 години
imame o6te nqkolko meseca ,za da si pomislim dali shte produljavat da ni opravlqvat tEZI bih kazal nEKADURNI politici.Cqlata vina e v nas Bg-q Narod.bSP-to i dPS-to veche ne im e mqsto tam ,puk i nai loshoto e ,che ne sa JELANI i mogat da budat sigorni ,che nqma da produljat imam v predvid NQMA da imat i nqma da im se predloji DRUG OPIT sas eksperimenta(BULGARIA)kakto te se izrazqvat.STIGA MALKO LI NI BQHA POSLEDNITE ^)) GODINI I TAKA LI NE RAZBRAHTE <CHE BULGARIA VINAGI E IMALO I SHTE Q IMA ,kolkoto i da vi e BOLNO
33
0
 
0
 
! Отговори
koi_si_ti преди 16 години
7 sa ve4e toku 6to kazaha po radioto,no i az sam na mnenieto 4e kogato ne vali ni e zle,kogato vali pak nie zle.Drug e ve4e vaprosa s navodneniata i kanalizaciite koito ne se otvodnqvat,problema tuk e na tezi koito e trqbvalo da si svar6at rabotata v proslovutata su6a koqto ima6e.
32
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 16 години
В момента съм на работа в гр. Разград. Цял ден следя обстановката в Цар Калоян, но някой трябва да следи същата в града. Работя в индустриална зона най-ниската част на града и при всеки дъжд сме в бедствено положени. Днес също сме изолирани. Водата стигна 70см. Гражданска защита нехае. Защо ли?
31
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Стопли се времето през лятото и ни изненадала суша,завали дъжд изненадали ни наводнения, падне сняг изненада ни неподготвени.Е ...господа управляващи вие кога сте подготвени за нещо? Или може би сте подготвени само да крадете държавни пари.
30
0
 
0
 
! Отговори
Provincialistka преди 16 години
Жертвите са вече 6, четирима още се издирват И в момента вали много силно.
29
0
 
0
 
! Отговори
малко_дЕте преди 16 години
в тази държава, като не вали е бедствие, като завали- пак бедствие... е що щеш бре, народе?!
28
0
 
0
 
! Отговори
Provincialistka преди 16 години
Уви, жертвите вече са 6, в неизвестност - 4.
27
0
 
0
 
! Отговори
Лидия Денева преди 16 години
Преди малко писах за част от преблемите на Писанец .Някой повдига въпроса за данъци и такси ,по този въпрос ще кажа че редовно си плащам данака и таксите но в Писанец няма кофи за *** .Понеже работя в Русе всяка сутрин буклука си го вземам пакетиран в торбички и си го изхвърлям в Русе.Но такса смет плащам.Нямам нищо против да плащам по висока такса но искам наистина да има кофи за *** които да се сменят всеки ден , а не кметицата да праща един трактор да събира това което гние пред дворовете само когато е сбора на селото а той е на първи май.А що се отнася до разбития път в началото на годината си съм си купила годишна винетка , а сигурно не съм само аз защото от селото има доста хора които работат в Русе и пътуват .Добре е че автобусът който е частен пътувата редовно и зиме и лете. Така че излиза че не е въпрос само до такси и налози а използването им по предназвачение.А иначе е толкова красивио край селото и пещерите и въздуха и всичко но уви
26
0
 
0
 
! Отговори
нина преди 16 години
защото това е предупреждение,че ако продължаваме така, ще се самоунищожим.но ние ставаме по-лоши,а не по-добри за съжаление.преди нямаше нито такива жеги,както сега -всеки ден рекорди,нито пък такива потопи.сега сме на крайностите или ще изгорим от пек,или ще се удавим от валежи.не е случайно това!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
№ 17 преди 16 години
Аз не мисля, че мога да давам компетентно мнение по всички въпроси. Все пак ми се струва, че има един генерален проблем и той е, че не знаем какво искаме и особено как да постигнем това, което искаме. Пример: искаме модерна Гражданска защита, пожарна служба и т.н., но не сме готови да платим цената. Искаме чисти и благоустроени /вкл. срещу наводнения/ села, но данък сгради и такса смет на една селска къща са 4-5 лв годишно. Почистят им дерето за хиляди левове, след пет дена то е пълно с *** и никой не чул и не видял. Искаме работеща администрация, но заплатите там са 250-350 лв. Елементарни примери, но те са част от картинката. Като общество нямаме цел и посока - готови сме на революции, но не сме готови да работим ежедневно и да постигаме малки победи. Сбъркан ни е подхода - реформираме нещо си, примерно здравеопазването. Правим го по начин, задоволяващ съсловието, т.е. медиците, а не потребителите - пациентите. Или образованието - хиляди думи за ниските заплати на учителите и нула - за реформа в полза на знанията на ученика. Ей такива неща. Не знам защо си мислим, че тези неща се решават от правителствата - решава си ги обществото, само че не не принципа "Дай да изритаме тези, да дойдат онези".
24
0
 
0
 
! Отговори
Provincialistka преди 16 години
Писанец е чудно красиво място. Аз съм от Разград, в момента вали като из ведро, надявам се да не вали и в Цар Калоян. Да, права сте, че трудно се живее в нашите села. Красиви, благодатни места, но толкова далеч от модерните стандарти.
23
0
 
0
 
! Отговори
nadi преди 16 години
u4udvame se,mnogo e interesno na EMEL ETEN e v MONTE CARLO!!!kak se boli na jertvite hora kojto se davjat v navodnenja.Kak e sram!!!Nisto ne pravi a samo sedi v sebe si!Nikoga ne misli ili da pomagat ili da vzima merki predvaritelno??A zasto ne moje Emel da otiva i da pomaga s avariij na bedstvie???Trjabva da e ostavka nezabavno sega!
22
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 16 години
Става дума за природните катаклизми, сполетели България в невиждан мащаб. Няма да говорим конкретно за тях, всеки е видял с очите си или по медиите опустошените от стихията градове и села. Едно е ясно -- в последните години сме свидетели на увеличаване на бедствените природни явления по цялата Земя --цунамито в Индонезия, който уби над 150 000 души, опустошения Ню Орлеанс, наводненията в Индия, Китай... У нас се редуват невиждана суша с потоп. Когато Земята заговори със сила и мощ, никой не може да остане безучастен, защото там всички сме равни и имащият и нямащият, и слабият и силният.Това, което ме учудва е, че хората все още не свързват ставащото с отношението си към Земята и нейните обитатели. Нима продължават да царуват материалистичните схващания, че земята е една мъртва буца кал, която се носи безцелно из космоса, че природата трябва да бъде подчинена (спомнете си комунистическите лозунги Да подчиним природната мощ в служба на народа и т.н.) и всичко живо по нея може да се използва като вечен извор на блага за човека без оглед какво причинява това на останалите й обитатели???Тези, които сега се вайкат за рухналите си домове и опустошената реколта се втурнаха да обвиняват за случилото се правителството, министри, гражданска защита и кого ли още не, защо първо не се замислят какво добро те са направили за Земята? Колцина от тях са направили дори символичен жест, като да съберат *** в парка, да почистят затлачен извор, на посадят дърво в гората, да почистят дърво в гората от сухите клони, да нахранят дивите птици в мразовита зима? Колко от тях се отнасят със обич към Земята, като към тяхна майка и хранилница; със респект и внимание към всички нейни живи и неживи обитатели? Мислиха ли те за нея, когато сякоха (или продадоха на дървосекачи) горите и така остави хиляди горски обитатели без дом и семейство? Не бяха ли те, които ръсеха безогледно с препарати и отрови почвата, убивайки птици и животни? А кой хвърля *** по нея, нещо равносилно на ругатня към собствената си майкаПитам се, защо въобще се чудят хората, че природните стихии сега им отнемат всичко, което имат: дом, животни, покъщнина, бизнес и накрая живота им. Не е ли прав агентът Смит от Матрицата, който казва, че хората са чума, раково образувание върху планетата? И сега тя иска да измие от себе си тези гадинки хората, които й причиняват толкова страдания? Не случайно е и думата катаКЛИЗМИ -- нали с клизма човек измива червата си от вредни наслоявания и отпадъци, когато се разболее. А Земята е болна, страда от всичко, което вършат неразумните й деца и вече започва да се защитава за да оцелее. И ако не се осъзнае ВСЕКИ ОТ НАС, че НОСИ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ за ставащото нещата определено няма да станат по-добре!
21
0
 
0
 
! Отговори
писна ми преди 16 години
Къде са тогава проблемите и защо се мълчи за тях?
20
0
 
0
 
! Отговори
Лидия Николова Денев преди 16 години
Живея в с.Писанец и снощи също нямаше ток но и никой не прави нищо за почистване на деретата , а даже живеещите покрай деретата хвърлят вътре какво ли не и после ги палят .Тези хора не могат да разберат ,че по този начин също се задръстват.Но това са хората .Аз живея там от 3 години защото си купих там къща ,но вече се замислям дали си заслужава да се връща човек като тока ти спира всеки ден пътя е в окаяно положение а улицата на която живея никога не е имало асфалт а асамо камъни и трева а от тази нощ вече има само ръбати камъни .Аз задав въпроса като си отидат и възрастните хора кой ще се върне в това хубаво село след като няма нито пътища нито връзка на мобилните телефони с изключение на м тел ,а иначе идват пак кметски избори