След края на рая - в България

Известният режисьор Фатих Аким идва у нас да представи новия си филм "Краят на рая" на 12-ия София Филм Фест
15 яну 2008 16:19,
7
След края на рая - в България
Снимка: София филм фест

След Вим Вендерс, Алън Паркър и Тери Джоунс, още един голям режисьор ще бъде гост на 12-ия София Филм Фест. Тази година ще ни зарадва Фатих Акин - турчинът с германски паспорт, режисьорът-бунтар, който проправи пътя на емигрантите към големите европейски отличия в киното.

Роден на 25 август 1973 г. в Хамбург в семейството на турски имигранти, той завършва специалност “Визуални изкуства” във Висшето училище за изящни изкуства в родния си град. Още като студент снима няколко документални филма, появява се като актьор в телевизионни продукции и филми на свои колеги най-често в ролята на сервитьор – турски емигрант.

Първият си късометражен филм режисьорът създава през 1995 г. и същата година “Sensin-You’re The One!”  печели наградата на публиката на Хамбургския международен фестивал за късометражно кино. През 1996 г., Фатих Акин снима втория си късометражен филм “Weed”, който също печели няколко престижни фестивални награди.

Първият му игрален филм -  “Кратко и безболезнено”(1998) печели „Бронзов леопард” от фестивала в Локарно (1998) и на Баварската филмова награда за най-обещаващ млад режисьор (1999). Следват няколко също толкова успешни по фестивалите продукции.

Голямата си популярност и пробив сред групата на най-големите световни режисьори обаче, Аким прави през 2004-та. Годината се превръща в зведния момент в кариерата му заради филма “Срещу стената”, който най-неочаквано печели “Златна мечка” на международния кинофестивал „Берлинале”.

След това той отнася 5 национални отличия “Лола”,  “Гоя” за най-добър европейски филм, и две Европейски филмови награди – за най-добър филм на 2004 г. и за фаворит на публиката, а Фатих Аким окончателно става едно от най-обещаващите имена в съвременното европейско кино.

Славата и многото му почитатели се увеличават и със следващия му проект – документалният “Музиката на Истанбул”, който закри 10-ия  София Филм Фест. Филмът е поглед от дистанция към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град и своеобразно търсене, предприето, за да се открият музикалните извори, влияния и перспективи на града.

Без да си дава и минута покой, през тази година режисьорът обра овациите и с последния си филм, завършен през  2007-ма година. Лентата със заглавие “Краят на рая” (The Edge of Heaven)  и ще бъде показан премиерно на 12-ия София Филм Фест.

Филмът е носител на приза за най-добър сценарий от кинифестивала в Кан’07, на Европейска филмова награда за сценарий и на първата награда LUX на Европейския парламент. На международния фестивал в Анталия през 2007 г., той събра цели четири отличия, между които и за най-добър режисьор и сценарист на Фатих Акин.

Във филма участва известната актриса Хана Шигула. Той е своеобразно продължение на планираната трилогия “Любов, смърт и дявол”, започнала със “Срещу стената”.

“Това е един филм за другата страна на нечии идеали”, казва Фатих Акин за “Краят на рая”. Всъщност, опитах се да го направя колкото се може по-различен от “Срещу стената”. В него няма много музика и няма нито един кадър, заснет от ръка, докато “Срещу стената” бе изцяло заснет така. Използвал съм само няколко близки планове. Реших, че е по-добре за филма и за мен като режисьор, да заснема една тотално различна история.”

Интересно за режисьора е, че той винаги е бил аутсайдер. Отива да учи кино, защото разбира, че няма да стане рап-звезда, но този факт не му пречи да продължава да пуска рап и хип-хоп като диджей в германските клубове. Тези диджейски умения той ще демонстрира и пред софийска публика...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Висшето училище за изящни изкуства - Epa takova jivotno v Hamburg nema!Koga shte si naznachite naikoi profesionalen prevodach, vmesto vashite vrazkari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Unreal преди 16 години
Отново дългата ръка на ДПС!
4
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
Аз харесвам In july - това според мен е най-добрия му фимл
3
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 16 години
Фатих Акин е велик млад режисьор и Стефан Китанов отново заслужава адмирации за перфектния си избор!За жалост в България никога няма да се появи толкова ярко и талантливо име - особено сред младите режисьори!А "Срещу стената" е филм, който всеки себеуважаващ се киноман трябва да види!
2
0
 
0
 
! Отговори
tanoboy преди 16 години
Браво!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В Германия турчетата предимно работят като диджеи,а българите мият ***,а жените(българките) им ,обслужват шефа!Муха-ха-ха-хааа