Каквото се случи в Париж, остава в Париж

“2 дни в Париж” е остроумна, динамична и типично европейска сладко-горчива комедия
21 авг 2008 21:30,
Каквото се случи в Париж, остава в Париж
Снимка: Sunny

“2 дни в Париж” идва у нас със сериозно закъснение – цяла година след премиерата си на Берлинаре 2007.

Въпреки това, фактът, че е тук, може само да ни радва, защото става дума за изключителна сладко-горчива смес от прекрасен сценарий, хубава камера, концептуална картинка, блестяща актьорска игра и какво ли още не.

За почти всичко това можем да благодарим на Джули Делпи, която е в главната роля, а също е и режисьор, продуцент, композитор и сценарист.

Партнира й Адам Голдбърг, когото сме свикнали да гледаме или в малумни комедии, или в посредствени екшъни.

Изненадващо, в “2 дни в Париж” играе много добре вечно мрънкащ американски дизайнер.

Сюжетът започва от пристигането на Джак (Голдбърг) и Марион (Делпи) в Париж при нейните родители – 2 последни дни от крайно неприятно европейско пътуване, в което Венеция се ограничава до тоалетната в хотелстката им стая след кофти разтройство.

В “града на любовта” обаче ги настигат малките караници, бруталното хленчене на Джак, хилядите бивши гаджета на Марион, наводнения и полудели таксиметрови шофьори, ревността и вечните скандали за дреболии, които очевидно всичко французи вдигат за щяло и нещяло.

Поредицата от сблъсъци в странната двойка са само скелетът на бързоразвиващия се сюжет.

Динамиката на филма се поддържа и от снимани от ръка мега-реалистични кадри, както и от диалог, който е толкова остроумен, че ти се иска да превърташ през 2 минути и да слушаш лафовете отново и отново.

Магията на филма е и в онази брутална искреност на актьорската игра, реакциите и репликите, която те кара напълно да се отъждествяваш с почти всяка ситуация.

Тоталната липса на холивудски блясък в отношенията или захаросани фрази и външен вид на актьорите, те кара моментално да потънеш във филма и да го изгледаш на един дъх.

Със сигурност ще ти хареса, ако си падаш по европейските комедии, в които никой не пърди по време на сватба, но за сметка на това се появяват няколко снимки на голи мъже с вързани хелиеви балони за пенисите.

Последното е от филма.

От мен – горещи препоръки.

Ето къде го дават.

Ето и трейлъра.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание