Медведев каза "край", бил си постигнал целта*

Руските войски обаче засега остават на позициите, на които са били при командата за прекратяване на военните действия
12 авг 2008 12:15,
121
Медведев каза "край", бил си постигнал целта*
Медведев спира войната, постигнал целта си. Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че „на основата на доклад е взел решение за приключване на операцията по принуждаване на Грузия към мир”, съобщи преди минути ИТАР-ТАСС.

По думите му „целта е постигната”.

Медведев е заявил още: „Безопасността на нашите миротворчески сили и гражданското население е възстановена, агресорът е наказан и е понесъл значителни щети, а неговите въоръжени сили са дезорганизирани”.

От своя страна, зам.-началникът на Генералния щаб на руската армия е заявил, че „официално Тбилиси не се е отказал от силово решаване на конфликта в Южна Осетия, за което свидетелства съставът на грузинските сили”, предава Прайм ТАСС.

По думите му Русия чака реакцията на Грузия след заявлението на Медведев за приключването на операцията по „принуждаване към мир“.

„Завършването на операцията не означава пълно прекратяване на военните действия, Русия ще провежда например разузнавателни действия“, добавя още той.

Руската войска в Грузия е получила команда да спре на тези позиции, на които е била, когато до нея е сведена командата за прекратяване на военните действия, е казал още ген.-полковник Анатолий Ноговицин.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Грузия няма да се предаде никога и че руснаците заплашват столицата Тбилиси. В изявление пред нацията, президентът заяви, че „по-голямата част от грузинската територия е окупирана“ и обвини Русия, че е планирала атаката срещу неговата страна.

„Има готов план за евакуация на българите в Грузия и той ще влезе в действие, ако ситуацията го наложи, или ако самите българи, които са там поискат“, заяви пък зам.- министърът на външните работи Милен Керемедчиев след съвещанието при президента Първанов.

Според заместника на Калфин, към настоящия момент в района на Тбилиси се намират 33-ма българи и още 10 са на други места в страната.

Досега само 2 жени са поискали евакуиране.

Керемедчиев допълни, че Грузия е поискала хуманитарна помощ от нас, която се изразява основно от медицински консумативи.

Досега няма искане към страната ни за изпращане на миротворци в района на конфликта. 

Междувременно грузинският посланик у нас обяви на пресконференция, че целта на руснаците в настоящия военен конфликт е не да се помогне на хората в Южна Осетия и Абхазия, а да се свали грузинският президент Саакашвили.

По думите му, руснаците още мислят, че Съветският съюз съществува. Вчера подобно мнение бе изказано и от самия президент на Грузия Михаил Саакашвили и то на страниците на Уолстрийт джърнъл.

„Ясно е, че настоящото руско управление има за цел възстановяване на нео-колониалната форма на контрол върху цялата територия, някога принадлежала на Москва“, писа във всекидневника Саакашвили.

Припомняме, че вчера Русия отвори втори фронт на сраженията в Грузия, като изпрати войници извън Абхазия- в грузинска територия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Руски войски се придвижиха на 40 км от сепаратистката област Абхазия, в град Сенаки, който се намира на грузинска територия, съобщава и телевизия "Ал Джазира".

По-рано в понеделник Михаил Саакашвили подписа в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението. 

*Актуално към 13.00 ч.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
14
 
! Отговори
Цицоман преди 15 години
Абе видехте ли вчера Вулева как се снимаше по цици пред Президенството? Беха се събрали сички онанисти и ексхбиционисти и гледаха ли гледаха, лъскаха се бастуни, наместваха се бутала, бараха се чепове. Беше мноо яко.
119
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Шойгу, по его словам, был потрясен, узнав, что вооружение для уничтожения Цхинвали поставлялось с Украины, которая за неделю до этих событий получила от России гуманитарную помощь для регионов, пострадавших от наводнения. "Меня как человека эмоционально задела одна вещь. Буквально за неделю до этих событий большой гуманитарный конвой по поручению президента и председателя правительства пошел на Украину для оказания помощи пострадавшим от наводнения", - отметил министр
118
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
A be ne trqbva da ima voina ,ma tiq prosti gruzinci ... no ako pitate men zad taq voina stoqt shtatite ... mrysni sa te !
117
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
116 - американците закараха с транспортен самолет грузинския контингент от Ирак в Тбилиси - където руснаците освен една, две бомби по летището , другаде в Тбилиси не са бомбардирали. А американците дължаха поне това на шаликашвилитата които имаха 3-тия по големина контингент в Ирак след САЩ и Англия - от 2000 души. А грузинската армия и без това се е струпала цялата около Тбилиси - така че още 2000 човека - все тая....А между другото - днес не можах да повярвам като чух по CNN - американски коментатор да казва как грузинците са изоставяли масово камиони, бронетранспортьори и танкове (даже показаха част от изоставените машини) и са бягали буквално от Гори и от други градове - към Тбилиси. Даже коментатора по CNN каза че не ги снимали как бягат за да не ги излагат после пред света....
116
0
 
14
 
! Отговори
Master Blaster Of Di преди 15 години
"...Щатите не са се изплашили, напротив, съвсем спокойно отреагираха и даже прехвърлят грузинския контингент от Ирак със самолети на ЮС Еър Форс." - Aми с к'во да си дойдат джигитите? Пеша ли? И на двата грузински самолета им се скъсаха ластиците при изстрелването! Наглото koпeле продължава да се пени!
115
0
 
14
 
! Отговори
bul преди 15 години
Как край бе, тъкмо взе да ми става интересно... а бе смачкайте ги тези еврейски *** един път за винаги !
114
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Браво Медведев, браво Путин! Трябваше да продължите до Тбилиси и да заловите Саакашвили заедно с американските му съветници!
113
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Ot ia 1600 ubiti osetinci deto gi razmahvate 99% sa "opalchenci" - nezakonni vyoryjeni formirovania. Oshte v nachaloto na konflikta gruzincite ostaviha koridor na civilnite da napusnat Chinvali.
112
0
 
14
 
! Отговори
заи преди 15 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ САТАНИ!
111
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
путин мъхни си ръцете от грузия
110
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
в България не е даже див капитализъм, а завръщане в робството където робите бачкат без кинти а бизнесмени купуват и продават роби за без пари. съдът и властта са в ръцете на робовладелците
109
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
В России объявлен траур в связи с гуманитарной катастрофой в Южной Осетии. Соответствующий указ подписал во вторник президент РФ Дмитрий Медведев, передает РИА Новости. Днем траура объявлена среда, 13 августа. На всей территории страны будут приспущены государственные флаги РФ, а учреждениям культуры и телерадиокомпаниям предложено отменить развлекательные мероприятия и передачи. Незадолго до этого сообщалось, что в Грузии также объявлен траур - по погибшим в ходе боевых действий в зоне конфликта. Согласно последним заявлениям сторон, за несколько дней в результате боевых действий погибли около 1600 мирных жителей Южной Осетии, до 18 человек со стороны России и до 90 человек с грузинской стороны
108
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Abe tapanar, ti ot koe selo si? Kade go vidia tozi socializam? Ako govorish za Bulgaria a i za Russia - nito tuk nito tam ima socializam - nito puk kapitalizam - tova v Bulgaria ne znam na kakvo moje da se opredeli , moje bi na - demokracia s elementi na div kapitalizam i preobladavasht grabej i corupcia!
107
0
 
14
 
! Отговори
калин преди 15 години
Воеени престъпления срещу кого?срещу кого?Осетинците са с вързобчето през сграда на същият този "военнопрестъпник" и искат помощ и получават от него!гледай CNN за да знаеш!Грузинците си го потрепят значителна част от осетинците също..ей калпаци господа другари много лъжете!Грузия иска да се развива да живее по добре не ви ще скапания и убит социализъм!пийте си таблетките за умност и не се правете на специалисти по всичко,що то от вас нищо не става!Цял Свят го знае!
106
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Kalincho mnogo si prost.Spri da se izlagash! Tova e po informacia na CNN - dnes Kondoliza Rais e govorila po telefona s rusnacite - da gi razubejdava da ne povdigat obvinenia za voenni prestaplenia sreshtu podlogata im Naakashvili.
105
0
 
14
 
! Отговори
калин преди 15 години
кой е воеенопрестъпник бе ***!Грузинският Президент е избран тоя е волята на грузунците за по добър и качествен живот..по какво съдиш и ми словоблудстваш,че бил воеено престъпник!за товаче грузинците го поткрепят и не ви щат социализма ли бе?*** прави са хората социализма ви е скапан и гнил!
104
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
101 - Не е изгубил войната. Да не би да искаш да атакуват с бомби и Тбилиси където се е събрал доста народ. Путин и Медведев си знаят работата и никога няма да действат като американците и Буш - които поразяваха наред градовете в Ирак с бомби и ракети Томахоук - и с това си докараха омразата на целия свят...Сега обмислят да обвинят във военни престъпления Наакашвили - и днес Кондолиза се опитвала да ги разубеждава, защото иначе ще излезе че американците са приятели с военнопрестъпник :-)
103
0
 
14
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Макар че съм христианин и по принцип космополит, живеев във все още силно юдаизиран свят и щем нещемнямя как да обръщаме ту едната, ту другата буза. А и Христос е казал като ти ударят едната буза, обърни и другата. Но ако срещу тебе стои нещо, което е човек само по биологически характеристики и не само повтори, ами и иска за потрети, Христос не е забранил да му отвърнем както заслужава.Та ние победихме. Осетия е спасена от геноцид. А тя, както би трябвало да знаем, е населена от хора, които имат нещо общо с протобългарите. Изобщо в РФ има толкова много народности преки или косвени наследници или повлияни от протобългарите, че като се добави и това, че във формирането на самата русия има силен български елемент, неможе да не сме доволни от победата и спасяването на нашите родственици осетинците.И изобщо не е пресилено да се каже, че основния структурообразуващия елемент от Алпите до Урал при формирането на Европа след Римската Империя са протобългарите, аналогично на викингите на запад от Алпите. Факт е и това, че френските крале са се клели върху българско евенгелие, както и да се тълкува това.Е, и от Русия сме виждали лошо, но основното от него беше по време на комунизма, а той не е руско явление, насила беше натрапен на руснаците и те най-много пострадаха от него. Но съвременна Русия въпреки лутганията и грешките си върви напред и та със силни христиаски елементи. Е, пита се, защо да не се възползвали ние, българите и близките до нас народи като осетинците от нея за защитата ни от физическо отношение, след като толкова сме и дали в миналото? Та това е повече от нормално, всичко друго е служба на чужди интереси. Е, нашите небългарски управляващи /Станишев - евреин, Доган - татаро/от кримските, не казанските татари/***, Сакскобурготски - някакъв аристократичен ***/ се въртят като фурнаджийски лопати и за келепир вредят на нашите национални интереси, но и това ще бъде до време.А и военната ни техника е изключителна. Свръхзвуковия бомбардировач ТУ 160 е произвеждан в Казан. Основно с него бяха поразявани високоточно военни цели в Грузия. Сравнете с американските бомбордировки в Югославия. И за капак Грузия беше въоръжена за противодействие с модерни американски и израелски системи, но резултатите са показателни.А тези, които съжаляват, че руснаците не са влезли в Тбилиси - спокойно. Нещата трябва да се решават примерено и спокойно, все пак сме христиани. На натегача Саакашвили грузинците сами ще му видят сметката.Така че честита ни още една победа в хилядолетната ни история, братя и сестри българи!
102
0
 
14
 
! Отговори
Simo преди 15 години
Da se ne nadqva6 na Medvedevda zapo4va voina.... ne moga da povqrvam
101
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
izgubi gotova voina toia putyo,tribava6e v tbilisi da doidat tankovete