64% от бременните българки без воля да откажат цигарите

Българките не могат да откажат цигарите, въпреки че осъзнават вредите за бъдещето си дете
9 яну 2008 16:05,
36
64% от бременните българки без воля да откажат цигарите
Бременните у нас не получавали подкрепа от семейството си, за да откажат цигарите. Снимка: Булфото
Повече от половината бременни българки не могат да откажат цигарите, въпреки че осъзнават вредите за бъдещето си дете. Това сочи проучване, направено от независима маркетингова агенция по поръчка на Surecheck.

Като част от кампанията „Как точно отказах цигарите” тестовете за бременност обявиха стряскащата статистика дни след излизането на резултатите. Те потвърждават изследванията на СРИОКОЗ, че близо 60% от бременните в България не отказват цигарите, а само ги намаляват.

За целите на маркетинговото изследване бе потърсено мнението на жени между 22 и 53-годишна възраст – пушачки. 64% от запитаните не са отказали цигарите през цялата си бременност, а само са ги намалили.

Като основна причина една част отчитат, че са разбрали късно за бременността и са сметнали, че вредата вече е нанесена, съответно отказването е излишно. Друга част посочват, че липсата на подкрепа в семейството и заобикалящата ги среда от пушачи са причината да не преборят порока.

90% от запитаните смятат, че след Италия, Великобритания и Франция е редно и в България да се ограничи пушенето на обществени места. Това би помогнало много не само на бъдещите майки, но и на всички, които се борят с цигарите.

„Въпреки предварителните ни очаквания, не липса на информация, а липса на воля пречи на бременните да спрат цигарите. Те имат нужда от силна подкрепа и разбиране в този период и ние мъжете можем да им помогнем като откажем цигарите с тях, ходим на разходки, излизаме с непушачи и всеки ден показваме, колко горди сме със своето „момиче”. 60% от бременните в България се нуждаят от помощ и конкретни съвети, за да преборят изкушението. Именно на тях искаме да помогнем“, казва Иво Николов, бранд мениджър на Surecheck.

Всички пушещи майки осъзнават вредите, които нанасят на плода. Сред най-разпознаваемите опасности са: недоносване на плода, спонтанен аборт и малформации. Най-голям е рискът през първите седмици на бременността, но пушенето уврежда през целия период, категорични са специалистите.

Според запитаните техните доктори не са ги информирали за опасността, дори не са ги питали дали пушат. 41% казват, че са били посъветвани да не стресират организма си с рязко спиране, а постепенно да намалят дневния тютюнев прием до 3-4 цигари.

Това обаче са заблуди и оправдание за бременните да не се борят с порока. Най-разпространени вярвания са: отказването засилва апетита и изнервя, което уврежда плода; рязкото спиране стресира и уврежда ембриона; няколко цигари не могат да попречат.

Почти 100% от запитаните допускат, че тяхното пушене по време на бременността и израстването на детето като „пасивен пушач“ са предпоставки децата им да са „болнави“.

Те се обвиняват и твърдят, че при евентуална следваща бременност няма да посегнат към цигарата. Интересен е фактът, че почти 100% обаче отказват цигарите докато кърмят. Майките вярват, че пушенето уврежда кърмата, но ревностно защитават правото си на цигарка през деветмесечния период.

Едва 40% отказват цигарите, но 90% от тях подновяват пушенето след като спрат да кърмят или веднага след бременността (ако не кърмят). Като най-силен помощник отчитат семейната среда, подкрепата на съпрузите им и майчинския инстинкт.

Над 90% от отказалите цигарите споделят, че след като са видели положителния резултат от теста, не са запалили повече.

40% отказали е твърде малко, категоричен е Николов. За тези, които не могат да се справят така лесно, но имат силно желание, Surecheck подготвя специален съветник „от майки за майки“ с топ съвети как точно да откажем цигарите, когато забременеем. Той ще се разпространява безплатно в националната аптечна мрежа.

Кампания против тютюнопушене по време на бременност се провежда за първи път у нас. „Как точно отказах цигарите“ се провежда на два етапа: първият - конкурс за лични истории и национално маркетингово проучване, вторият - създаване на съветник „Топ съвети: Как точно да откажем цигарите, когато забременеем“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
anonimno преди 15 години
maika mi e pu6ila prez cqlata si bremennost kato kumin i na men ni6to mi nqma a sega az s1m bremenna i ot 1 kutiq na den gi namalih do 1 cigara dnevno i te sa 1:1:1 i nqma opasnost za bebeto
34
1
 
0
 
! Отговори
заклет пушач преди 16 години
(да бъде казана преди да запалите първата цигара в живота си или когато запалите след дълъг период на въздържане)С дръпването от тази цигара аз се съгласявам доброволно да бъда поставена в робска зависимост от теб НИКОТИН до края на живота си. Аз не мога да ти обещая, че винаги сте те харесвам,но винаги сте поддържам моята зависимост към тебе независимо от цената.Аз няма да позволя на съпруга ми или децата ми нито на роднина или приятелнито на шефа или законитенито на изгарянията или миризматанито на кашлицата или храчкитенито на миризливият дъх или пожълтелите зъбинито на рака или ударанито на опасноста да загубя живота сида ни раздели.Аз ще пуша завинагиот днес нататък за добро или зловъв богатство или бедностздрав или болендокато смърта ни раздели.Сега запалете цигарата.Вие сте вече заклет пушач.
33
1
 
0
 
! Отговори
MM преди 16 години
какво се чудим. Българите пушат като ***. Защо жените им да не пушат. Нали са *** и те.
32
1
 
0
 
! Отговори
Ф25 преди 16 години
Аз съм чувала,че дори жената да спре да пуши веднага след като разбере,че е бременна,вече е нанесла непоправима вреда на детето.Просто защото на организма му трябва време,за да се пречисти.Така че този проблем е много сложен.Трябват ти поне няколко месеца,за да ти се изчисти организма и от това страда най-вече плода естествено.Не знам дали е вярно и това,че през първите месеци от бремеността вредите са най-големи.Аз самата съм пушачка,но винаги съм си мислила,че като му дойде времето да раждам отдавна ще съм спряла цигарите.Дано така да стане,защото няма по-безотговорно деяние от това,да съсипеш собственото си дете.
31
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
подкрепям 21. само супер ПРОСТА и *** жена може да си позволи да продължи да пуши, докато е бремменна - има предостатъчно научни доказателства колко увреждащо е това за плода
30
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Майка ми е пушила и с мен, и с брат ми и и двамата сме супер алергични, с астма и какви ли не белодробни проблеми... Проклинам жените, които са толкова безотговорни и обричат неродените си деца на болести и проблеми цял живот заради слабата си воля
29
1
 
0
 
! Отговори
явор преди 16 години
много си жалка, скъпа, трябва да те интересува не хорското, а медицинското мнение, като ти се роди *** само щото нямаш волята и възпитанието да не пушиш. проста *** такава.
28
1
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
малко информация за ***: "колкото повече пуши бременната, толкова по-малко е теглото с което се раждабебето". Също така води до случаи на "внезапна смърт"SIDS при деца до една годинка. Най-големия ефект на пушенето по-време на бременност е върху мозъка на бъдещето дете и неговите умствени способности и поведение след като се роди. Бременни, които спрат пушенето до края на първите три месеца от бременноста показват резултати сравними с тези на непушачките. След третия риска за увреждане на плода се увеличава многократно.
27
1
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
номер 26. Толерантни към хора които увреждат бъдещите си деца???Никога не мога да бъда толерантен към такива пачаври.
26
1
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 16 години
Не бъдете толкова строги съдници на пушачите!Това е проблем, който много трудно се решава.Зависимостта е много силна и е нужна огромна воля и разбиране и помощ от околните.Нека бъдем по-толерантни - все пак никой не е идеален.Чисто човешкто ни отношение към всичко вече е "нула".Всеки има някакви недостатъци и някакъв порок и право сам да решава какво да прави, как и до кога, нали?
25
1
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
номер 24. уврежданията от цигарите не се проявяват веднага и не са свързани с температура, променен цвят на кожата и.тн. или по-точно не са видими на пръв поглед така че не бъди толкова сигурна че на теб и детето ти никотина не ти влияе
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
deteto mi se rodi zdravo.namalix cigarite i ne sam spirala da pu6a.to otstrani e mnogo lesno da xoka6 niakoi .vi6te sebe si parvo
23
1
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
няма по-голямо боже наказание от това сам/а да увреждаш плода си/детето си с някакви никотинови, дрогиращи и пристрастяващи цигари. Искрено съжалявам тези пачаври, които тровят децата си с цигари и не могат да се преборят с тази дрога.
22
1
 
0
 
! Отговори
Iva преди 16 години
Tova samo pokazva niskoto intelektualno nivo na bade6tite maiki. Az biah pu6a4ka ot 10 godini kogato zabremeniah i spriah momentalno kogato razbrah. Niama6e da moga da ponesa, ako na deteto mi mu ima6e ne6to vsledstvie na moeto pu6ene. V kraian smetka mislia 4e tova e mai4in instinkt. Ako edna jena ne moje da "jertva" sebe si za niakolko mesetza i da spre da pu6i dokato e bremenna, moje bi triabva da se zamisli kolko silno iska tova dete?!?! Ne kazvam 4e maiki koito sa pu6ili po vreme na bremnnost sa lo6i maiki - no sas sigurnost sa maiki koito postaviat sebe si predi deteto si. Tova e ne6to koeto ne moga da razbera.
21
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пушачите са комплексирани зависими, които за съжаление освен на себе си вредят и на околните
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и като страда твойто бебче след това от белодробни заболявания ще има да те проклина цял живот ше ти *** майката безотговорна
19
1
 
0
 
! Отговори
maminka преди 16 години
az sum bremenna, koqto pu6i i sama znam koe e na-dobro za men i za moeto beb4e taka 4e horskoto mnenie gram ne me interesuva , za6toto taka ili ina4e s pove4eto bremenni se otnasqt kato s invalidi sqka6 6te lqgat i 6te umirat , anie sme prosto bremenni. tova e.
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
100% от пушачите категорично твърдят че могат да спрат цигарите когато поискат. 99,9% разбират че грешат в момента в който се опитат. Тютюна по научен път официално е признат за наркотично вещество. Т.е. такова от което организма става зависим. Би било тютюна да убива, но той не прави това. Той съсипва организма и при заклетите пушачи се стига до редица заболявания, на дихателна, хрнаосмилателна и сърдечна система. Вреден за зъби и предразполагащ към тумори. Поддържащите лекарства за някой от хроничните болести костват трицифрени суми месечно за тези които могат да си ги позволят и оживеят ... живот често за сметка на най-близките си роднини.
17
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Но си пропушил от гъзария отворко ниеден. Ха сега се наплюй.
16
1
 
0
 
! Отговори
! преди 16 години
аз лично пуша защото ми е кеф,навик...плюя на *** дето пушат за гъзария !9. ок, готов си. каза ,че си столичанче, аре млъкни вече :) яко ви се изтърка лафа за селяните... не съм селянин ,но сте ми много банални и жалки вече