Майките протестират

Протестиращи майки в пет града на страната поискаха нова държавна политика, подкрепяща младите семейства, които създават деца и се грижат за тях
1 юли 2006 16:01,
Протестиращи майки в пет града на страната поискаха нова държавна политика, подкрепяща младите семейства, които създават деца и се грижат за тях. Това е втори митинг - продължение на първия, който се състоя на 1 юни - Деня на детето.

В София трима депутати от Коалиция за България се ангажираха да бъдат изслушани в комисията по труда и социалната политика исканията на майките, за да се направят първите стъпки към решаването на проблемите им. Това каза д-р Ива Станкова, депутат от Коалиция за България. Освен нея с протестиращите майки в София разговаряха и депутатите Маргарита Панева и Мая Манолова.

Вече имахме една неформална среща с младите майки и е предвидена още една, каза Станкова. Отделна среща се предвижда и с родителите на деца с увреждания, които имат по-различни проблеми, свързани с осигуряването на лекарства, специални храни и други.

Едно от исканията е при отглеждането на дете с увреждания до навършването на 18 годишна възраст на детето, дейността на майката да бъде категоризирана като професия, съобщиха от инициативния комитет.

Освен в София, протестни шествия има и в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Във всички градове исканията са за повече детски ясли и детски градини, повече зелени площадки за игра и достъп до детски кухни.

Кметът на Пловдив Иван Чомаков заяви, че са водени разговори с две фирми, които ще построят по една детска градина в града. Предвижда се и разширяване и строеж на нови детски кухни.

Кметът на Варна Кирил Йорданов се ангажира с изграждане на площадка за деца с увреждания. Към него също са отправени искания за намаляване на цената на храната в детската кухня, за увеличаване на броя на зелените площи, ремонтиране на детските площадки и за адаптиране на подлезите за детските колички. За 40 минути майките във Варна събраха в своя подкрепа повече от 200 подписа.

Протестиращите в Плевен връчиха на кмета на Найден Зеленогорски отворено писмо с предложения за подобряване на средата за живот на техните деца. Освен него, протеста уважи и цялото ръководство на общината. Зеленогорски посочи, че приема идеите за подпомагане на младите семейства.

По думите му общината отделя 55 на сто от общинския бюджет за образование, детски градини и социални дейности. До момента са изградени 16 нови детски площадки, като за следващата година се предвижда да бъдат построени още 10. От 2007 година в Плевен ще бъдат отделени пари и за откриване на нови яслени групи.

Според депутата Ива Станкова детското здравеопазване трябва да се изведе като приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание