Застраховка и специално яке задължителни за зимните туристи

През миналата година планинските спасители са помогнали на 1200 пострадали в планините, а 9 души са загинали
25 яну 2007 14:52,
Застраховка и специално яке задължителни за зимните туристи
Шансът за оцеляване на затрупан от лавина е до 30-та минута. Снимка: Булфото

През миналата година планинските спасители са помогнали на 1200 пострадали в планините, а 9 души са загинали, заяви днес Пенчо Бабукчиев, началник на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст /БЧК/.   

Най-честите проблеми в планината са свързани с изгубване, измръзване, лавина, неоценяване на обстановката,  лоша подготовка и лоша екипировка, каза специалистът.

Спасителите препоръчват всеки турист или скиор, който отива в планините, да  си направи застраховка. Годишната застраховка е в размер на 30 лева, уточни той.   

Няма организирана спасителна служба, която да помага на пострадалите с хеликоптер. В случай на спасяване с хеликоптер, пострадалият трябва да плати над 1600 лева, каза още Бабукчиев.  

Спасителите съветват туристите и скиорите да излизат в планините с електронни лавинни уреди, чрез които се подава сигнал към спасителите в случай на затрупване или при друга нужда от помощ.

Уредът излъчва сигнал, който се прихваща от подобни уреди, с които разполага спасителната служба. Така затрупаният може да бъде намерен бързо и с точност до 20 сантиметра, обясни Бабукчиев.

Шансът за оцеляване на затрупан от лавина е до 30-та минута. В България се продават якета, в които има монтирано устройство, подаващо сигнал за местонахождението при затрупване от лавина, но устройствата не са съвместими с уредите на спасителната служба, предупредиха още спасителите на Витоша.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание