Ученици: Министърът ни вреди (видео)

Ученици и родители се събраха на митинг против матурите
16 апр 2008 17:55,
60
Ученици: Министърът ни вреди (видео)
Снимка: Сокол Мирославов

Днес в столицата бе проведен митинг, на който родители, ученици и учители протестираха против експериментите по отношение на зрелостните изпити.

Митингът бе организиран от движението на родителите за качествено образование и випуск “Единство”, съобщават колегите от teenproblem.net.

Протестиращите под наслов " Матури-да, експерименти-не", се обявиха категорично против експериментите, които предвижда Министерството на образованието и науката с изменения на Закона за народната просвета, касаещи матурите.

Присъстващите алармираха, че е налице погазване на основни права на учениците, след като с готвените промени, зрелостните изпити ще навредят сериозно на учениците.



Протестиращите обявиха още, че липсват адекватни действия по отношение подготовката и организацията за провеждане на зрелостните изпити.

Според участниците в днешните протести, провеждането на матурите в този вид ще предизвика редица негативни ефекти, върху учениците, предвид това, че същите ще бъдат проведени " без арбитър, без ясни критерии за оценяване, без качествени, предварително апробирани тестове, без право на второ явяване, без никаква подготовка на системата, без подготовка на учители и ученици и т.н.".

Ученици и преподаватели се обявиха категорично против провеждането на матурите в този им вид и заявиха още, че не са опитни зайчета и не желаят с тях да се експериментира.

По време на мирния протест, властимащите бяха обявени за псевдо-управляващи, а ученици добавиха, че сегашният министър не е техният министър, тъй като той им вреди.

Движението на родителите за качествено образование призоваха да бъдат взети предвид техните искания, а именно - випуск 2008, 2009 и 2010 да имат правото на избор коя оценка да влиза в дипломата им - дали тази от матурата или средно-аритметичната от годишните оценки.

Организацията иска още за оценката от матурата да се издава отделно свидетелство.

Предложенията ще бъдат представени на комисията по образованието към НС и ако не бъдат взети предвид, от организацията заплашиха, че следващият протест ще бъде пред парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Lelka_Debelkaa преди 16 години
Извинете за закъснението:), с което отговарям!За мафията и издаването на учебници въобще няма да започваме разговор, достатъчно е че и вие казвате има я:)Доста години си късах нервите.За матурите, идва пак реч, личното ми мнение за Вълчев - колкото и да е умен, възпитан, еродиран, изучен и да не продължавам с голямата баданарка, за мене е факт, че той не можа да се справи с положението.Мекушавост или безсилие?Каквото и да е наследил имаше право и да уволнява, както иска да постъпи, но да си оправи Министерството, и да излезнат с едно просто проспектче: - Матурите ще се държат както следва..., примерно: - тест по бг език и есе от авторите, изучавани през годините от 8 или 9 клас до сега.От еди кои си учебници одобрени от МОН.Теста ще се оценява така... есето така:)))) Децата ще имат два или три часа на разположение.Сега какво се получава, след като нямаме такава информация,издадена и публикувана черно на бяло?Децата се притесняват, записват се в някое училище на блокове, за да се подготвят, допълнително се хваща учител, и се започва едно изтъняване на и без това тънкият семеен бюджет, допълнително в училище госпожите минават материала, но като не се знае точно как? И техният труд отива в 9 глуха:)Децата се притесняват защото не знаят какво и как ще се отрази на кандидатстването им.Следват балове, и пак опирам до финикийците, след което кандидатстване и там всичко е с парички.Не съм съгласна да си бъркам в джоба, заради чужди грешки:)Говори се, че едни ще държат една матура, а за друга ще им се вписва изпита по езика, намеквам за лицея, с което не съм съгласна, каквото е за всички останали, това ще е и за тях.:)))Не ми трябва и гратисен период, не само на мен, на повечето родители, стига да имахме яснота още в самото начало и то на учебната година, за по рано да не говоря.В интерес на истината учителите, правят и невъзможното да помогнат на децата:) Аз, лично им благодаря!Чалга културата, навреди много на децата, за съжаление не е само тя. Вярно е, че има и буйни деца, но затова са деца. От нас зависи да им помогнем да влезнат в правия път. Виждам, че сте малко повече за твърда намеса.И аз не съм съгласна с някой детски прояви, скорошният случай със учителката от Пловдив визирам. И не само този но се надявам, че това са единични случай. Имаше и по наше време. Рядко но имаше.Такива деца трябва заедно с родителите да минават на психолог. не ги оправдавам, но не забравям, че са деца:)Няма да се отплесвам, лек ден от мен:)
58
1
 
0
 
! Отговори
майка преди 16 години
Детето ми е прието в Оксфорд, Англия за 2008/2009. Предполагам, че знаете, че там дават само единични стипендии за студенти първа година. Търся средства за финансово подпомагане, защото заплатата ми е 560 лева и не виждам начин за никакви странични доходи.В краен случай ще заложа апартамента си, но искам детето ми да учи в Оксфорд.Ако сте сериозен/а за финансовата помощ моля пишете на nedevamaria***yahoo.com
57
0
 
0
 
! Отговори
Крайна мярка преди 16 години
Президент на Европейската комисия Жозе Барозу-THE EUROPEAN COMMISSION,PRESIDENT JOSE MANUELBARROSO,sg-web-president***ec.europa.eu Европейски комисар по образованието Ян ФигелJAN FIGEL,EUROPEAN COMMISSIONER FOR EDUCATION,TRAINING,CULTUREANDYOUTH,Cab-FIGEL***e c.europa.euЕвропейски омбудсманМоже да пишете и на български
56
1
 
0
 
! Отговори
капоп преди 16 години
липсата на емоционална интелигентност в МОН. Не може да се гарантира равнопоставеност на зрелостниците. Точно обратното - можем да бъдем сигурниq че определен кръг богоизбрани, ще знаят в точното време и на точното място какво ще се падне. ДОКОГА ще търпим двойния стандарт, хора? Нашето поколение изпитваше на гърба си двойните стандарти за хората и не-хората, сега - допуснахме това да се случва и с децата ни. Направо каторга трябва за тези партократски мекерета в МОН. Пращайте жалби в ЕС. Срам, не срам това е пътя.
55
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 16 години
Трябва да има гратисен период - точно това предлага госпожата от видеото. Вижте лозунга, чуйте видеото - не са против матурите, а против неяснотите, които ги правят експериментални, против преките нарушения на закона.Сегашният министър е юрист и трябва да спазва основната максима на римското право - по-добре 99 виновни неосъдени, отколкото 1 невинен - осъден.Повече от ясно е, че тези деца са планирали бъдещето си много преди да се издаде заповедта на 14 септември за матурите. Защо трябва да им се пречи да си подадат документите навреме? След като са били приети в престижни чужди институти, те са държали световни тестове и са издържали достойно изпита пред света. Те са представители на България пред света.А колкото до това успешен ли е Вълчев съм напълно несъгласен. Един успешен министър няма да внася по средата на годината закон, касаещ промени в предстоящите матури; един успешен министър няма да внася закон, който дава право на "елитни" училища да се оСВОБОЖДАВАТ от втора матура; един успешен министър няма да нарушава закона и Националната програма; един успешен министър нямаше да обяви провеждането на матури без да има договорка да са вход във ВУЗ; един успешен министър нямаше да превърне матурите в кандидатстудентски изпит - изпитните комисии са назначени едва през февруари - тепърва се изготвят тестове, не се апробират, не отговарят на световните стандарти; един успешен министър нямаше публично да разграничи министерството от ВСИЧКИ издавани помагала за матури, давайки си възможност НАПЪЛНО да промени формата на изпита. Права е Лелката, че трябва да има издадени от МОН помагала по които да с еготвят децата за матурите. Така е навсякъде по света. Няма да продължавам, списъкът за "успехите" е много дълъг.
54
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
(ако искаме тая държава да я има и след нас)!!!!!!!!
53
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
(тоя форум,май се превръща в едно "дискусионно студио" - поне за двама ни) :))))))ЛИЧНОТО ми мнение (и то си остава само за "моя употреба"!) е,че настоящият ни министър (на образованието),е един прекалено еродиран,умен,знаещ и можещ човек,но......(както се случва във всички хубави неща,винаги се изпречва едно "НО"!!!),е заобиколен от некадърници-кариеристчета (повечето),или хора които не знаят за к'во са в това министерство,или са заинтересовани от една или друга "учебникова мафия",или пък (което е още по-зле) са добри специалисти,но не смеят да кажаг "гък" на някой по-висшестоящ за да не им хване паяжина д-ъто!!!! вярно че по-голямата част от екипа го е избирал лично министъра,а други ги е "наследил" - но едно е да работиш с някой колега,като равен с равен,а съвсем друго когато го "облечеш" с власт!!! (може би от там произлиза поговорката : "Не се радвай на малко прасе и нов началник - щото не знаеш ква *** ще стане!!!")човека много ясно и категорично си го каза още преди години (Д.Вълчев имам предвид) - Матури ще има и те ще бъдат задължителни за випуск 89 (т.е. завършващите през 2008 г.)!!!Предполагам не сте очаквала самият министър да седне и да пише въпросният зрелостен материал,след което да го принтира,занесе в инспекторатите и т.н.,и т.н.,и т.н.!!!!Пак,лично според собственното ми мнение е,че би могло да се направи някакъв......гратисен период от,да речем две,максимум три години,в който период да се избистри всичко около матурите (като въпроси,застъпен материал,помощни средства,желан предмет по който е по-добре дадения ученик и още ред други неща) и ако в тоя гратисен период,успеха от зрелостния изпит се окаже по-добър от годишната оценка,да бъде вписан той,ако ли не другата!!!Когато се работи,се греши! Но не както сега - да се работи само и само да се греши!!!!!Мисля че с тия грешки се дадоха прекалено големи права на учениците,а необоснованото отпускане на дисциплината,при един млад и все още неформиран характер (каквито са учениците) води именно до *** на образователната ни система!!! (една арабска поговорка казва "Дръж се с детето си - до седемгодишната му възраст като с цар,от седем до седемнадесет като с роб,а след седемнадесет като с най-добрият ти приятел!",за да свикне с мисълтта че в тоя живот не всичко е позволено и трябва да се спазват някакви установени норми на поведение и респект)Относно миналото ни - моето не си го давам на никого!!! :))))И никога,от никого не съм искал да "живее моя живот" - той си е само и единственно мой!!! Но когато решиш да предпазиш някого от неправилната и погрешна стъпка,скача като ужилен че му нарушаваш правата!!! Прекалено невъздържани,необяснимо агресивни,неуважаващи и незачитащи никого и нищо се народиха напоследък "нашите" деца!!!!!!!!!!! И това няма да се оправи от самосебе си,като се правим НИЕ на толерантни - тук трябват яки наказания и твърда ръка (ако искам
52
0
 
0
 
! Отговори
Lelka_Debelkaa преди 16 години
Да, досетих се, че визирате Толкин, и затова се захванах с ***, мисълта ми беше, че след като се прочете и последната страница на романа, минаваме в реалното, а *** са проводника.Може и по сухо да съм го написала, но пак казвам, че всички сме отговорни за децата в Държавата.Матури, да има, няма проблем, искам просто да знам по какви учебници и на какво да се набляга, не само аз го изказвам това мнение, виждам как родители плащат безумни пари за едни експерименти и всичко това се влива в "сивата икономика". Всяко училище учи по различни учебници, нямаме единен стандарт, как ще се проведат матурите?Както по всяко време има деца и деца, едните са по буйни другите си учат и са кротки... от нас зависи да помогнем на тези които се опитват да тръгнат по лош път. От всички нас. Така, че детето може и да ви е провокирало, но... ние сме с повече опит.Има и страх, което е нормално, като всяко ново нещо.Толкова ли е сложно, Министерството и Вълчев след като казаха матури ще има, да дадат яснота и да се каже какво се иска от децата?Една година нямаха време, да се каже по кои учебници и какво ще се включи в тези матури, помагалата са безбройни но пак опирам до финикийците. И пак не са единни и стандартни.Та свинята, (прасето), са нашите деца, и това блато колкото и да е голямо вярвам, че ще намерят пътя:))))Миналото е безвъзвратно заминало, колкото и да го даваме за пример или да имаме носталгия, и то не беше розово. Друг е въпроса, че това е нашият живот.Нека сегашното поколение си има своя живот. Да направим така, че да сме им от полза.Не всички млади хора са вагабонти !
51
0
 
0
 
! Отговори
осведомен преди 16 години
Вълчев е внесъл предложение (и то е одобрено от Комисята по образование при НС) Италианския лицей и др. "елитни" да бъдат ОСВОБОДЕНИ от втора матура. За втора матура да им се считал изпита по език.Госпожата на видеото казва, че има внесено предложение ЗА ВСИЧКИ (не от Вълчев разбира се) оценките от матурите да се вписват в дипломите само по желание. Да се издава отделно свидетелство за тях.Ама кой ти гледа обикновените ученици, кой ще ги защити? Дали ще се одобри това предложение след като е за ВСИЧКИ простосмъртни?
50
0
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
Съд до дупка. Да не си намерят място в БГ след гаврата с българското образование. Следете внимателно в Италианския лицей - имам информация че някои от т.нар. елитни - езикови гимназии са успели да се отърват от вписването на оценките - матурите щели да се пишат на някакъв допълнителен сертификат, що ли. Тъй като настоящите матури са изключително НЕЗАКОННИ министър Вълчев ще опита с промените в закона за Народната просвета да си върже гащите. Но простият си е *** и се оплете като в кълчища с казуса за книжовния български език. То от номера с махането на Аз съм българче от буквара си пролича кой колко струва в БГ МОН ... Подписка и изпращане на жалби в европейските комисии - задължително след консултации с адвокати. Като ги залеем с 50 000 жалби да видимм колко весело ще им бъде. САМО ЕС - нищо друго не ги стряска. СЪД ДО ДУПКА.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Матури трябва да има за тези ученици, които учат по програма подготвена за тази цел,а не сегашните,които са като опитни зайчета.
48
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
Уважаема "Lelka_Debelkaa",когато срещу себе си имам НОРМАЛНО човешко същество и когато спорейки и опонирайки му,мога не само да науча нещо от него,но и да усетя разумните аргументи,защищаващи собственната му теза (относно дадения спор) - съвсем естественно е не само да го уважавам като опонент,но и да му се възхитя,че достойно защитава вероюто си,защото е разумен и мислещ индивид!!!!!!!Но когато срещу мен се изправи някой........неопределим едноклетъчен,при това за целият си живот си служи с....30-ина заучени думички,или фрази и (най-важното) когато това....същество,започне да се държи менторски назидателно и поучително към мен,не мога да се въздържа и да не "гушна" максимата :"Бъди с простия по-***,за да те разбере и уважава"!!! (а напоследък живота все такива срещи ми "сервира")Относно "***"!Изобщо нямах впредвид бозайниците от подклас "семейство Делфини",когато написах тия четири буквички!!!!! С тях визирах зомбираните и изкуствено създадени "герой" от фантазията на Толкин,във "Властелина на пръстена"!!!!!!!!Свинята - колкото и да е интелигентна,приспособима и умна,все си остава животното с няколкото основни функций - да се репродуктира (макар и изкуственно),да трупа килограми и мазнини,да се овъргаля в калтта,след което да се излегне на слънце (да намали *** по тялото си) и да е......част от хранителната верига!!!Е,когато нещата се преобърнат като в Оруеловата "Фермата",ще бъдат съвсем други - но сега за сега това е положението!!! :)))
47
0
 
0
 
! Отговори
kahn преди 16 години
Абе анонимник ,айде да направим един общ тест по история като толкова отворен и да видим кой,колко точки ще има .А да забравих ти си поредният форумен лъв . :D
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Жалко ,че учениците са толкова *** в днешно време.. Нищо не учан НИЩО.. Бият учителите си!! Масово се друсат.. Надрусан човек в клас нищо няма да научи за това и не ходят на училище.. Вие сте олицетворение на мързела.. Преди 15 години след като завършиш работиш .. Сега е само крадене ,друсане и лежане.. Не може деца на 11 год да са мъртво пияни по обяд.. Не може по време на междучасията да се пуши марихуана.. Не може да отидеш в студентски град и да чуеш от продавачите ,че там се харчи най-много алкохол и наркотици.. Какво общество си отглеждаме а? Не може да не знаете кой е воювал 2-рата световна война, не можете на въпрос кой е Никола Вапцаров да казвате ,че е чичкото от "Риск печели риск губи" и на всичкото отгоре нещете и матури.. Които само ще докажат ,че нищо не сте учили 11 години..
45
0
 
0
 
! Отговори
правозащитник преди 16 години
Под ведрото ръководство на най-успешния министър в образованието почваме да въвеждаме управление на еднолична дикататура.50 ученика в Пазарджик са заплашвание, тормозени и рекетирани, че няма да получат навреме дипломете си за кандидатстване в чужбина за да изтеглят жалбата си срещу министъра в дела срещу матурите. Делото е прекратено поради изтегляне на жалбите (успеваемост според адвокат Палев - 99%).Дългогодишният директор на НПМГ -София се сдобива с министерска проверка в деня, когато е поканен за експерт на заседанието на Комисията по образованието в Народното събрание за да изкаже мнение против предлаганите тестове.Учителката по информатика в 1-ва английска София - г-жа Мариана Доневска е заплашвана от директорката *** Петрова с уволнение задето е разлепвала плакати за простеста.Питам всички многознайковци - къде живеем??????
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Do 40, pulen ***, qvno iska6 da podstrigwat i da regat kusi poli, ili si bil ot lubimite na klasnata
43
0
 
0
 
! Отговори
ученик преди 16 години
Драги господине, май Вие сте този, който не чете.Не става дума за помагала, издавани от хора, всеки от които се изкарва я проверител, я съставител на тест само за да си увеличи тиража, не става дума за помагала, създадени от хора виждали тест само на картинка, а - както казаха децата - за ЛИПСА НА ОФИЦИАЛНИ ОДОБРЕНИ ОТ МОН помагала, за които е сигурно, че имат поне малко нещо общо с предстоящите матури.Така е НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА.Но не и в ***
42
0
 
0
 
! Отговори
kahn преди 16 години
Виж те какво става в Чехия:Students stage protest against state final exams in Prague 09/02/2007 Under the law on education, state school-leaving exams were to be introduced next year. However, the government coalition today announced that it signed an agreement on a two-year postponement of the examss introduction. Students say that the planned final exams are not sufficiently prepared and that the students who should undergo them next year have not known about them when they entered secondary school. From Wenceslas Square, the student crowd marched to the Education Ministry. From a balcony, Education Minister Dana Kuchtova (Greens) addressed the students who gathered outside the ministrys building. When she announced that the exams would be postponed, the students rejoiced. But when she added that she supports the project, they booed. The demonstration then became more violent as more students arrived on the spot, and some young people threw bottles and other things, apparently drunk. The minister was hit by an egg. The students had banners against the state final exams. The banner saying Were No Guinea Pigs criticised the lack of a long-term policy and ministerial plans concerning Czech secondary schools frequently changed. Secondary students entering their final year breathed a sigh of relief at the end of their summer holidays. Under the current Education Act, new state school-leaving exams were to be introduced at all secondary schools as of the beginning of this school year. But in August, the president backed a decision by Czech deputies to postpone the introduction of the state exams until 2009.
41
0
 
0
 
! Отговори
didi преди 16 години
Уважаеми ученици! На цялата нация е ясно че не четете, но поне не го показвайте публично. От няколко месеца в книжарниците има помагала с подготвителни тестове за матурите. Какво чакате? Купе си ги и решавайте! Да не би случайно да искате министъра да ви даде предварително тестовете и в уречения ден да занесете отговорите? Стига сте хленчили. Нали вие сте бъдещето на България? Едва ли вашите родители искат да ги управляват след време хленчещи и неграмотни хора. Ще успеете, ако не си губите времето по кафенетата и по дискотеките.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Незнам дали днешните ученици имат представа каксе учеше на времето.. И как даскала влизаше в час ,почесваше се по главата и изръсваше: - Номера 22 ,13, и 31 на дъската.. И ти дава въпрос от преди 7 урока!! Ако това стане днес , учителя сигурно ще бъде съден. И си ходехме на матури и много рядко някой отцъстваше ,защото наказанията бяха сурови.. А сега стаите са полупразни.. Не стига ,че не ходите на училище ами и матури не искате.. Утре и Литературата и физиката ще искате да махнете.. Въобще като не ви се учи ,защо ходите на училище.. Матурите са по цял свят.. Но само нашите мързели не ги искат.. Нищо ,че 80% от сегашните ученици си мислят ,че през 2-рата световна война са воювали САЩ против Русия.. Нищо ,че всички ученици знаят кой е Азис но никой не знае кой е Петър Берон.. Нищо ,че нищо не сте научили , важното е да се учи още по-малко.. Един съвет от мен: Като не ви се учи не учете, отдавна не е задължително средното образование.