Будапещенската баня – голям кеф!

Шест часа неописуемо удоволствие в рая на центъра на Будапеща - минералната баня
30 окт 2006 16:03,
Будапещенската баня – голям кеф!
Три огромни басейна в двора на будапещенската баня, но това не е всичко... Снимка: Dnes.bg

Нека започна с това, че стояхме в тази баня, докато ни изгониха. Учтиво го направиха, де, в 11 часа вечерта ни помолиха да си тръгваме, при това на няколко езика.

Дали в края на октомври в 9 часа вечерта при температура 7 градуса можеш да стоиш под звездите по бански, да пиеш биричка и никак да не ти е студено? А да ти е комфортно? Такова нещо е невъзможно. Не и за мен! Аз съм много зиморничава. Изключено! Така бих казала допреди няколко дни, преди да посетя БАНЯТА. Там съвсем доброволно (подчертавам) седях под будапещенското нощно небе с чаша студена бира в ръка. По бански. С мокра коса. Края на месец октомври. И пара излизаше от мен, докато съхнех. А студената бира много ми вървеше.

Будапещенската баня ли? Това не може да се опише с думи. Баня, ама не като тези, които сме виждали. Минерална, ама не това е най-ценното. Басейни, ама не стандартни. Хора много, ама не пречат.

Будапещенската баня – там времето е спряло. Емоцията е неизчерпаема. И всички богове са събрани на едно място. Тази баня е много древна. Била е римска, после турска. И пази духа от миналото си. Затова ми беше така лесно да медитирам в басейните. Пълна релаксация.

Банята е една огромна постройка. В едната й част са душове, вани, съблекални, кабини, стаи за масаж и други процедури. В другата част са басейните. Много, мнооого басейни. По средата, обградени от кръглата постройка – три огромни басейна с различна температура на минералната вода. В най-топлия се задържахме най-дълго. Можеш да четеш книга, да пиеш нещо, да играеш шах на специални дъски, монтирани в басейна. Или просто да релаксираш, седнал отстрани на стъпалата. Тънки и дебели водни струи масажират която си пожелаеш част от тялото ти. От пода блика под силно налягане вода, където можеш да стъпиш за масаж на ходилата. Приятен, отпускащ гъдел.

Вторият басейн е с олимпийски размери, с коридори за плуване и малко по-хладен, за да не се потиш, като се мориш. Аз не съм от запалените плувци, затова го заобиколих, за да се бухна в третия. А там купон голям. Басейнът е кръгъл с ограден по-малък кръг по средата, където се развива истински екшън. От стените бликат много силни струи вода, които правят водовъртеж в кръга. Влезеш ли там, те повлича с бясна скорост и не ти остава друго, освен да пищиш, да се смееш и да хванеш някого за ръка за опора. Въртиш се невероятно бързо, като внимаваш да пазиш равновесие, да не се удряш в стените или в хората. Струята те подхваща като перце и те изстрелва далеч напред, където те блъска друга, друга, кръгът се завърта до безкрай и големи усилия трябва да положиш, за да се измъкнеш.

Ама аз не искам да се измъквам! Не мога да спра да се смея и да квича от удоволствие, такова не бях виждала! Страхотна водна въртележка, малко уморителна и опасна. В същия огромен басейн тук-таме – места, където от пода изригват гейзери. Ама дебели, мощни струи – мен ме повдигаха цялата и ме подхвърляха като в анимационен филм. Борих се юнашката обаче да се задържа върху гейзера, защото усещането е неповторимо.

Дебелата водна струя те масажира целия отдолу-нагоре. Усещането е неописуемо, няма общо с ръчния масаж. Цялото ти тяло се тресе. Всичките ти сланинки се друсат неудържимо във всички посоки. Бориш се да запазиш равновесие (една дебеланка на съседния гейзер нямаше проблем с равновесието, де – като един самодоволен хипопотам невъзмутимо си стоеше здраво стъпила над гейзера и само гърдите й отскачаха наляво-надясно), а водата така те разтриса, че след пет минути се довличаш до стъпалата запъхтян, за да седнеш да си починеш. А там – изненадаааа! Приятна изненада. Отново водни струи, които нежно масажират кръста ти. Само се отпускаш. Отпускаш се и гледаш звездите.

После започнахме обиколката. Оказа се, че тези три басейна са само предястие, само леко загатване, предусещане, увертюра, превю, само едно предверие към ХРАМА.

Бяхме четирима и се движехме заедно. Като за начало влязохме в една сауна. След сауната – стая с лед и стая с леденостуден басейн – по избор (пропуснах ги и двете). После в неумолима последователност започват да се редуват зала след зала, свързани директно или с преходни помещения. Във всяка зала по един, два, три басейна, басейн след басейн. Не ги броих. Не знам колко са басейните – 20 или много повече. Различни по големина, форма и температура на водата. Влизаш и излизаш – в едни се задържаш повече, други не са ти по вкуса и настроението.

Залите също са с различен интериор и в различни стилове. Типично ориенталски: с дребните цветни плочки, дето ти се ще да се пличкаш и да се провикваш: Кееееф! Кефец! Ашкоолсун и евала! Зали в римски стил със статуи и колони и колонади.

Басейните са с различни форми и размери, някои от тях са джакузита и всички с различна температура на водата, написана с мозайка на пода или някъде по стените. Направихме пълен кръг на закритата част от банята, като, преди да излезеш, минаваш през още една сауна.

Толкова много зали и басейни, ум да ти зайде! Забравяш всичко. Всичко. Името си забравих, само пръхтях и мучах. Времето спира и само усещанията остават. О! Дебелата водна струя в онзи 36-градусов басейн, която разтрива мускулите на врата, раменете и гърба. Силната струя в онзи басейн с форма на полумесец и много модерен дизайн...

И... моят фаворит: един полукръгъл басейн в полукръгла просторна бяла зала с малки прозорчета високо под тавана. Бели колони. Отвисоко те гледат лъвски и египетски глави (!). Температура на водата - 34 градуса, светлина – приглушена. През около метър и половина в кръглата част на басейна – водни струи за масаж на кръста, докато седиш отпуснат на широката пейка. На страничните стени ниско долу – лампи, чиято светлина придава загадъчни отблясъци на водата. Самата вода леко зеленее.

Остава ти единствено да избереш със затворени или отворени очи да седиш. Ако се отпуснеш полулегнал на водната струя с отметната назад глава, виждаш странните глави, с които завършва всяка колона: лъвска-египетска-лъвска-египетска. Внушението, което постига цялата тази атмосфера, е неописуемо. Затваряш очи и продължаваш да потъваш в бездната на неконтролируемото удоволствие. Вода, сила, спокойствие, необузданост, безвремие, безбрежност, празнота, пълен, всепоглъщащ релакс. Изпълва те изцяло, внушенията са много силни и неустоими. Оставяш се да те обладаят и минаваш границата на усещанията...

Алекси каза, че едно посещение на банята се равнявало на един хубав секс, ама не е прав. Не всеки ден ходиш в будапещенската баня.

Опитвам се да опиша банята, ама вие най-добре отидете, и я вижте. Струва си. Намира се в градския парк, близо е до операта и до Площада на героите, наблизо е статуята на унгарския поет Анонимус и Селскостопанския музей (копие на замък в Трансилвания), на един хвърлей са зоопаркът и лунапаркът. Там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание