Киро в Рим прави като римляните

Като си в Рим, прави като римляните, са казали хората. Като римляните, а не туристите.
18 окт 2007 09:44,
40
Киро в Рим прави като римляните
Киро в Рим никакъв турист не е! Снимка: Dnes.bg

Като си в Рим, прави като римляните, са казали хората. Като римляните, а не туристите, повтарям аз. Защото туристите са едно, но пич, римляните са си съвсем друго.

Киро се самопровъзгласява за новият лидер на движението алтуризъм или алтернативен туризъм. Този нов туризъм се изразява в следното: отивате в голям град, като Рим, например, слизате на произволна централна спирка от метрото и излизайки от подлеза, попадате на място, което дори и не сте сънували.

Без да гледате никакви карти се впускате в разходка без да имате никаква цел и без да има сила, която да ви кара да вървите напред. Следвайки различни улици, ходейки единствено по интуиция неизменно пред вас ще изкочи някоя страшна забележителност.

Тогава вече можете да извадите картата и да погледнете къде се намирате. Най-доброто нещо в този вид туризъм е изнендата. Какво по-добро от това да ходиш след някоя прекрасна италианка и докато я съзерцаваш, пред теб да се появи колизеумът.

Разглеждаш колизеума и тръгваш след следваща италианка и ако нямаш късмета тя да те заведе у тях, поне попадаш на друго красиво място.

Съвет: пазете си силите. Не се насилвайте през деня да гледате ненужен камънак. Спестете сили за нощна разходка. Тогава можете да усетите духа на самия град.

Замъци, руини, колони, пилони, улици с павета, улици с трафик, улици с призраци.

Клуб Риалто. Страшно място. 5 евро вход и не те проверяват за пиене на входа. Един ред бул вътре е 3,50, а ако си като нас и си внесеш бутилчица с уиски, си уреден за цялата вечер.

Няколко зали, различна музика, външен бар. Екстри всякакви, не разбрахме дали се продават наркотици, бяхме пили повече от обикновено.

Мацки бол – направо е комплексиращо. Пробвахме да продадем една колежка, но тя беше готова и за без пари да потъне в обятията на някой галантен италиански Ромео. Ние не се уредихме, то си се подразбира, даже и не пробвахме, поради наличието на страшна музика.

Такситата возят по 6-7 човека без проблем, учтиви са и лъжливи. За разстояние от 200 метра ни возиха 20 минути, но така е, като не гледаш картата.

АКО СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИ ШИТОВЕ, ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ЧЕТЕШ

(Забранено за католици)

Рим е голям град. Може да се прехожда и пеш при наличие на желание или при липса на средства. Пълен е със всякакви църкви, забележителности, камъни, фонтани, мини купъри и красиви жени. Рим е топъл приятен град, но е пълен с туристи.

Има една книга “Глупаци в чужбина” на Марк Твен, дето все не я дочитам до края, но напълно се съгласявам с факта, че в днешно време бих бил подходящ за ролята на някой от главните герои. Но какво да направя при положение, че мразя туристическите забележителности.

Да започнем с базиликата "Св.Петър". 5 евро, за да се качиш по стълбите и 7 за асансьор. Ако ходите, си вземете асансьор, макар че и той няма да ви спаси от клаустрофобичното изкачване на тунела в купола на базиликата.

1 час чакане (но това не е нищо) за да се качиш на най-якия римски покрив. После в самата базилика няма и помен от църква. Т.е. не можеш да се молиш, говориш с Джизъс и тем подобни. Навсякъде цари комерс и става само за гледане. Не ти дават да седнеш дори на земята, а досадни немски и японски туристи превръщат мястото в дискотека с блицовете на фотоапаратите си.

Сикстинската капела. Нареждаш се на опашка с дължина над километър в 7-8 сутринта, като трябва да знаеш, че отварят в 10. Взимат ти и 13 евро. Ако искаш, даваш 25 и влизаш първи.Има интересни неща, разни гоблени с размери на къщи. Ако ви интересува, поровете в интернет. Това не е образователно-културен блог. Фреската на Микеланджело е... неочаквано мъничка. Като цяло атмосферата е на мол, а не на музей или свещено място. Исус е изгонил търговците от храма, но мол Ватикана ги е приютил обратно.

Не можеш да кихнеш дори. Ако Господ изпрати при нас поредния си син, съм сигурен, че без пари няма да го пуснат там.

На едно място видях картинка като обложката на последния албум на Slayer.

На всеки 50 метра има магазини, които продават всякакви боклуци под логото на Ватикана. За 5 евро си купувате часовник, който дори и не работи. (Колежката Елена се прееба).

Всъщност единственото място, което навяваше повече за нещо по-специално, бе гробът на Папа Йоан Павел Втори, както и плоча с имената на всички папи, някои управлявали доста малко. К'во да се прави - Рим - често ти режат главата там.

“Да идеш до Рим и да не видиш папата”, бе мотото, което следвахме неотлъчно. Докато другите бяха на св.Петър да гледат чудовището Бенедикт незнам си кой, ние бяхме на плаж. Там ядох чирози и макарони за 19 евро.

Рим е як град. Усетете атмосферата му. Тя е малко в руините, но много повече по улиците, метрото, градския транспорт, малките заведенийца, съмнителните тъмни улички, нощните сенки, под градските мостове, след 12 часа. Тогава градът живее.

Практикувайте алтуризъм. Ходете без карта и се оставете случайността да ви изненада. Яжте сладолед, пийте кафе и се тъпчете с пица.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Ляче преди 13 години
Киро, *** си братче като гъдулка. Това не е притеснителното... по-жалкото е тъпизмите породени от алтернативно-долнопробният ти изказ в стилистиката на вероятно твоя кумир Ицо хазарта. Инфантилният ти образ подплатен с жалката ти натура биха зарадвали само някви 11 годишни фенчета на Спенс,хазарта и прочие "умове". Проблемът е като порастнат и станат на 14.. кой ще ти чете диарията, която си разнесъл ??????
39
1
 
0
 
! Отговори
Краси преди 15 години
С повечето заключения и със свободното разглеждане на града съм съгласен-действително,това е единствният начин да усетиш настроението му. От туристическите забележителности можеш да купиш дипляни, албуми и каталози, можеш да ги изучиш подробно с резензиите на най-добрите специалисти, можеш дори и ти да станеш такъв, но не това ще остане в спомените ти. За част от коментарите по статията: в българската азбука има само 30 букви, български език се ползва с кирилица, има правописни речници. Неразбирането и ругатните мърсят само своите автори. А снимката и на мен не хареса.
38
1
 
0
 
! Отговори
oporcionist преди 15 години
Evala be Kire,taka se prawi!!
37
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Отвратително. Киро, да си беше стоял на село .
36
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
a kade ostana svobodata na slovoto v Bulgaria! neka si pi6e 4oveka kakvoto pojelae i da go 4ete koyto pojelae!! stiga ste pluliiiiiiiiii!!!!!!!!!!
35
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние разбира се, можем и да не четем тъпите статии. Но от това простотията и неграмотността на Киро и кировци няма да изчезнат, напротив - ще обхваща все повече и повече хора докато не се превърне в стандарт а истинския стил и начин на изразяване просто изчезнат. Затова ще продължаваме да ги четем въпреки нечистиплътността която лъха от там, а докато тя все още ни прави впечатление - има надежда Киро и кировци да бъдат върнати да повтарят 3 клас. Колкото до негативното отношение- то не се изразява само с вулгарен уличен език.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, чесно статиате е ***! Като не му се гледат на Киро забележителности, ами да не гледа. Никой не го кара на сила! Ама няма право да се подиграва така с хората които имат друго виждане за туризма.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ideikata za takava razhodka ne e losha ama mai po-dobre e chovek da q napravi v Holandiq da rechem.Tam bez mnogo usiliq mackata she te zavede u tqh....A shto se otnasq do RIM.............men ne me kefi osobeno
32
0
 
0
 
! Отговори
dogi преди 16 години
Е кво се пените толкова на пича. Като не ви се чете такъв тип статии, гледайте предаването Глобусът. Там ще ви опишат познатите турист. маршрути. Ще ходите като *** японци по утъпкани пътеки и ше се редите на опашки. Човека споделя своето виждане за Рим. И аз съм привърженик на неорганизираните пътувания. Спомените са много по приятни и трайни.
31
0
 
0
 
! Отговори
една софиянка преди 16 години
Киро,Кироооооооооо трябваше да си останеш на село а, не да ходиш из Европата,с мускалите и дисагите.
30
0
 
0
 
! Отговори
Teya преди 16 години
Tova koeto momcheto kazva e PROSTO FAKT!!!!!!!!!!!I da go viarvate ili ne,rimlianite PRAVIAT TAKA!!Shto se otnasia za sikstinskata kapela koiato e kato nespoluchliva krevatna jivopis i stadoto iaponzi.PROSTO FAKT.Az jiveia v Rim,obicham grada,i sluchainite razhodki,pozdravi na avtora...
29
0
 
0
 
! Отговори
katolik преди 16 години
samo ne obijdajte papata, nezavisimo koi e toio, papstvoto e edna instituciq, koqto se uvajava ot vsi4ki drugi instancii i religii :))
28
0
 
0
 
! Отговори
turist преди 16 години
Малки му били фреските на Микеланджело... "Страшният съд" е горе -долу 13 на 14 метра. Все ми се струва, че става. Киро да вземе да си нарисува сам по-хубава и по-голяма на стената на панелката.
27
0
 
0
 
! Отговори
Petar NENKIN преди 16 години
bravo Kiro, veren si na tvoia stil i za tova te cheta. statiite ti sa sveji i do kraia im niama otegchenie. dobre si usetil komercialnata atmosfera na tezi "religiozni" mesta. ne sum bil v rim, i ne tvoita statia shte me nakara ili ne da otida tam. vinagi sum iskal da go vidia, i shte go napravia. no pogledat ti e interesen, i opredeleno svej. bil sum v Lourdes (francia), drugo bojepoklonsko miasto, sas sushtote turgashi... fildjanche voda ("osvetena") v plastmasova figurka s formata na bernadette (ovcharkata koiato vidiala djizus v pecherata) struva 3 evro!
26
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 16 години
Обикновено, когато човек има нужда някой да се погрижи за здравето му, отива на лекар, а когато е нужно да бъде построен 800 метра мост, отива при инженер. Никой не отива и в двата случая при дървосекач, хигиенист или гроздоберач. Същото е и с създаването на една добря медия. Обикновено главният редактор набира хора, които имат поне малко талант и са достатъчно образовани, и при късмет създава накрая нещо добро за четене.Това, че някой е успял да научи и използва цели 32 броя писмени знака, все още не го превръща в способен журналист.много в вероятно все още да става единствено за исзкопаване н изкопи, с цел поставяне на кабели.Точно такъв е и случаят с подписляи се като Киро тук.
25
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 16 години
къф пътепис бе тухли смотани?това да не ви е неккъф мухлясъл туристически справочник,какво искате- карта на градът и програма за организиран туризам както когато баба ви е ходела организирано в Москва по партиина линия?пича е отишъл ,видял е,върнал се е и свежо и небрежно е написал това което е видял.и аз понеже също съм ходил в рим организирано и понеже преди това бях чел въпросните справочници ,мога да ви кажа че от написаното от този пич ще ви стане много по ясно какво е там ,отколкото от някакъв културно написан и правилно оформен туристически гайд.просто човека си пише каквото вижда а аз като го чета все едно си го виждам пак.
24
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 16 години
на мен лично много ми допадна статията, точно защото е ноебичайна(като всяка статия на Киро)и защотъо не е написана със 'вишистки' думички, а по-жаргонно като за нас простаците от село. автора успява дапредстави рим от друга гледна точка, не може само църкви и замъци да се гледат.
23
0
 
0
 
! Отговори
antonio преди 16 години
tchhh ei KIRo urti ..........kvo go psuvate nekadurnici takiva .Izvadete si glvite ot zadnicite i i da vi nema sha vi ea mai....
22
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Махнето му на този некадърник селската физиономия от страницата !!!Къде ги произвеждат такива журналисти? В Казахстан ли ?
21
0
 
0
 
! Отговори
пиф преди 16 години
Ивелин, много си зле. Пича, който е писал това нещо е блогър, и добре пише, с черни окраски. Между другото ти, Ивелин, въобще не пишеш добре, и си със самочувствие отгоре на това!