Сребреница си спомни масовото убийство преди 10 години

Британски, френски и холандски министри, както и американски представители, ще участват в възпоменателна церемония в памет на над 8000 убити
11 юли 2005 11:24,
Сребреница си спомни масовото убийство преди 10 години

Стотици роднини и близки се събраха на церемониите, отбелязващи 10-годишнината от масовото убийство на босненски мюсюлмани в Сребреница, съобщи ВВС.

Около 8000 мъже и момчета бяха убити от сръбските сили през 1995 година в най-ужасяващото варварство от Втората световна война насам.

Британски, френски и холандски министри, както и американски представители, ще участват в възпоменателната церемония на гробището в Поточари, където са погребани повечето от убитите. В същото време ще бъдат погребани останките на около 610 други, убити по време на клането в Сребреница.

Сигурността е засилена, особено след като миналата седмица в района бяха намерени две бомби. Над 1500 полицаи ще бъдат разположени на мястото на церемонията, на която ще присъства бившият американски пратеник на Балканите Ричард Холбрук и президентът на Хагския трибунал за военни престъпления в бивша Югославия – Теодор Мерон.

Сръбска делегация, водена от президента Борис Тадич, ще участва в събитието за първи път. Идеята за това бе строго осъдена от доста сръбски поддръжници на твърдата политика. В Сърбия все още много хора вярват, че клането в Сребреница никога не се е случвало.

Нов видеоматериал с кадри от екзекуцията на мюсюлмански цивилни граждани обаче разпали страстите в страната миналия месец. Тогава Тадич обеща, че „ще се поклони пред невинните жертви“.

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич и неговият командир на армията – генерал Ратко Младич, бяха обвинени в геноцид, но все още са на свобода и се укриват.

Досега 1300 тела са извадени от масови гробове и идентифицирани чрез ДНК тест, но останките от повече от 4500 други чакат да бъдат анализирани.

В събота босненското правителство обяви, че е открит нов масов гроб, в който се смята, че се намират останките на други загинали в Сребреница. От гроба са извадени 30 тела, но според източници в него има стотици други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание