Таен вот благодарение на трима депутати от БНС

Сидеров нарече ДПС "политически урод"и призова ВМРО да вземе мерки в редиците му да няма мекерета, Любен Дилов-син обяви, че си е пуснал брада и мустаци специално, за да гласува тайно днес
27 юли 2005 09:58,
Таен вот благодарение на трима депутати от БНС
Депутатите в парламента изслушаха емоционалното изказване на Волен Сидеров, който вчера се изяви и по време на протеста на "Атака". Снимки: Булфото

След като вчера, поради липса на кворум в парламента, заседанието на Народното събрание бе прекратено, днес депутатите отново ще се опитат да гласуват проектокабинета с мандат на левицата и кандидат за премиер Сергей Станишев.

В момента, след почивката, депутатите в залата са 230.  Парламентът приключи дебатите по проектосъстава и структурата на правителството, предложено от Коалиция за България и ДПС. Дебатите продължиха близо пет часа.

В момента депутатите обсъждат процедурните правила за тайното гласуване за избор на премиер и правителство.

Волен Сидеров направи доста емоционално изказване от трибуната на Народното събрание, наричайки Ахмед Доган "Аамет Доан" и попита дали някой се е интересувал как лидерът на ДПС е построил сараите си и е купил джипа си за 300 хиляди.

Лидерът на "Атака" се обърна към ВМРО, призовавайки представителите му да вземат мерки сред редиците им да няма мекерета и предатели.

Сидеров обяви, че кабинетът е обречен, прокаран е с купуване и долнопробна амбулантна търговия.

Той нарече ДПС политически урод, а при призива на водещия заседанието Любен Корнезов да внимава с думите, които използва, Сидеров лаконично му отвърна: "Млъкнете! Сега говоря аз!".

Българи от райони като Кърджали, Разград, Шумен и други не са предполагали само преди месец, че наследниците на една терористична организация сега ще управляват България. Това ние, българските националисти, не приемаме, добави лидерът на "Атака".

Любен Дилов-син от ОДС обяви, че си е пуснал брада, мустаци и си е сложил очила специално за този ден, за да гласува тайно.

Той обвини левицата, че се готви да направи кабинет, в който няма надежда и допълни - "Нямам предвид г-жа Надежда Михайлова, очевидно".

По-късно, по време на дискусиите, депутатът от "Атака" Петър Шопов направи явна реклама на предаването на Волен Сидеров по телевизия "Скат" и призова всички да го гледат, игнорирайки думите на Любен Корнезов, че реклама от трибуната не се прави.

СДС протестира с думите, че не трябва да им се казва каква телевизия да гледат.

Депутатите гласуваха поименно за начина на гласуване оттук нататък, а резултатите са: 120 гласа за таен вот и 119 гласа - за явен вот.

За тайно гласуване бяха депутатите от левицата, ДПС, независимият Петър Манолов, който напусна коалиция "Атака" и трима депутати от БНС -  Евгени Жеков, Иван Стаматов, Николай Кънчев

Димитър Абаджиев предупреди от трибуната, че при тайния вот най-вероятно ще има и много други народни представители, които ще подкрепят правителството.

Може да се предположи, че тези три гласа на БНС ще бъдат и "за" проектокабинета на Сергей Станишев.

Предложението за поименно гласуване направи заместник-председателят на ПГ на ОДС Марио Тагарински.

Малко преди това, част от депутатите, сред които и лидерът на Атака Волен Сидеров, не можаха да разберат естеството на дискусиите и за тази цел Татяна Дончева разясни какви са точно начините на гласуване.

В същото време расте недоволството срещу председателя на Народното събрание Георги Пирински заради неспазване на протоколния ред в пленарна зала.

Още по темата: 

„Атака“ протестира срещу ДПС

БНС ще осигури кворум в Народното събрание  

 Гласуване 

Социолози: 50/50 шанс за кабинета, ако не мине - отиваме на избори  

Николай Василев: Кабинетът ще мине с гласове от Атака и БНС

Ако се стигне дотам, третият мандат ще е със същия премиер и състав

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание