Юрист: Станишев има право да гласува за проектокабинета

Правната фигура председател на Министерския съвет не може да съществува самостоятелно преди да е конституирано правителството в цялост, обясни Георги Близнашки от левицата
27 юли 2005 21:05,
Сергей Станишев има право да участва в гласуването за структура и състав на кабинет, въпреки че се закле като премиер, смята депутатът от левицата Георги Близнашки, който е доктор по конституционно право.

Правната фигура председател на Министерския съвет не може да съществува самостоятелно преди да е конституирано правителството в цялост, обясни Близнашки. Имаме един сложен фактически състав, който се състои от две части- избор на министър-председател и след това избор на кабинет, добави той.

Ако не бъде одобрен съставът на Министерския съвет, Сергей Станишев не може да предложи нов състав, а се смята, че мандатът, който му е бил възложен, се е оказал неуспешен, каза още депутатът.

У нас няма самостоятелна фигура на председател на Министерския състав, докато няма формирано правителство, каза Георги Близнашки. В отговор на въпрос той каза, че има тълкувателно решение на Конституционния съд от 23 декември 1992 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание