„Сложен“ казус за правото на Станишев да гласува спря вота за кабинет

Депутатите „навременно“ се сетиха спорят дали Станишев има право да гласува за кабинет, след като вече е избран за премиер
27 юли 2005 21:31,
„Сложен“ казус за правото на Станишев да гласува спря вота за кабинет
Снимка: Булфото
В Народното събрание временно е прекъсната процедурата по гласуване на структурата и състава на Министерския съвет заради казуса с гласуването на Сергей Станишев, съобщи председателят на комисията по избора Димитър Абаджиев /ДСБ/.

Абаджиев каза пред журналисти, че в момента се събира Председателският съвет, за да реши дали Станишев може да гласува за структура и състав на Министерския съвет, след като е положил клетва като премиер.

В отговор на въпрос Абаджиев отбеляза, че този случай трябва да бъде решен от Конституционния съд. Той уточни, че по тази причина се събира Председателският съвет, за да реши как Народното събрание да постъпи в посочената ситуация.

По-рано юристът от левицата Георги Близнашки обясни, че Станишев има право да гласува, тъй като правната фигура председател на Министерския съвет не може да съществува самостоятелно преди да е конституирано правителството в цялост.

От друга страна, според Огнян Герджиков Сергей Станишев е положил клетва, вече е министър-председател и не може да гласува за избор на структура и състав на правителство. Ако не бъде гласувано правителство, а има избран премиер, мандатът се смята неизпълнен, каза пред журналисти Герджиков.

Той допълни, че ако мандатът не получи необходимия брой гласове "за", той е изчерпан и трябва да се мине към следващ. Ако резултатът бъде 119 на 119 състав на правителство не е избран, уточни Герджиков.

Лидерът на ОДС Надежда Михайлова също каза, че след като Сергей Станишев се е заклел, няма право да се ползва от правата си на депутат и не може да гласува.

Комисията по избора на правителство може да реши дали да допусне Сергей Станишев да гласува за предложените министри, тъй като парламентът прие днес, че по въпроси, неуредени с процедурните правила на вота, се произнасят 14-те депутати, излъчени да произведат избора, коментира Георги Петканов.

Ако комисията допусне Станишев да гласува, това решение може да бъде атакувано пред Конституционния съд, защото лидерът на социалистите вече не е депутат, добави Петканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание