ЦСКА изми очите на българския футбол

"Червените" биха с 1:0 Байер (Леверкузен) в Германия с гол на Йордан Тодоров; ЦСКА е на крачка от групите за Купата на УЕФА
15 сеп 2005 22:05,
ЦСКА изми очите на българския футбол
Йордан Тодоров отбеляза гола за историческата победа на ЦСКА. Снимка: uefa.com

ЦСКА върна самочувствието на българския футбол, след победата си с 1:0 над Байер (Леверкузен), като гост в първия мач от първия кръг на турнира за Купата на УЕФА.

Това е историческа победа за армейците в евротурнирите срещу германски отбор, и то постигната като гостуващ отбор. Така българският шампион е на крачка от групите за Купата на УЕФА, където може да влезе след реванша на 29 септември на стадион "Българска армия" в София.

Безценното попадение за българите вкара Йордан Тодоров в 15-та минута. 24-годишният зашитник на ЦСКА отне топката от бразилския бек Атирсон и се разписа пред очите на 20 000 души на “БайАрена” в Леверкузен. Момчетата на треньора Миодраг Йешич стигнаха и до втори гол, който скандално бе отменен заради измислена засада. Емил Гъргоров вкара в 41-та мин. след пас на Гийом, но страничният съдия вдигна флага.

ЦСКА тотално доминираше през първото полувреме срещу отбора на германците, в който игра и българската звезда Димитър Бербатов. Домакините имаха няколко изгодни положения, но до гол не се стигна.

През второто полувреме Байер, който е носител на Купата на УЕФА за 1987/88, активизира атаките си, но благодарение на вратаря на „червените“ Деян Максич, резултатът се запази в полза на ЦСКА.

Голяма бе опасността пред българската врата през 75-та минута и то сътворена от Димитър Бербатов, който удари греда. Не по-малко критично бе положението 12 минути по-късно, когато Жуан остана сам пред вратата, но хладнокръвният сръбски вратар на ЦСКА изби с крак.

Въпреки че белгийският рефер Серж Гюмени даде цели 5 минути продължение, ЦСКА успя да отвоюва победата си.

„Червените“ правят втори подвиг в европейските турнири, след като на 24 август победиха Ливърпул на техен терен с 1:0, във втория мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Историческата победа на ЦСКА успя да измие очите на българския футбол и самочувствието на родните фенове, след като националният отбор отпадна от участие за Световното през 2006 в Германия, след две срамни загуби с 3:0 срещу Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание