Птичият грип в Турция е от опасния за хората щам H5N1

СЗО потвърди информацията, експерти предполагат, че и щамът в Румъния ще се окаже същият
13 окт 2005 15:04,
Птичият грип в Турция е от опасния за хората щам H5N1
Тестовете за установяването на щама на вируса в Румъния продължават. Снимка: Corbis
Птичият грип, открит в Турция, е от опасния за хората щам H5N1, обяви Европейската комисия /ЕК/, цитирана от ВВС.

Учените няколко дни правеха изследвания на пробите от мъртвите птици, открити във ферма, в северозападните части на Турция.

Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану обяви, че съществува предположение, че птичият грип в Румъния също ще е от опасния за хората щам H5N1. Тестовете там продължават.

Европейските държави трябва да са подготвени за потенциална пандемия от птичи грип и да се запасят с антивирусни лекарства, каза Киприану.

Щамът H5N1 отне живота на над 60 души в Азия от края на 2003 година досега, но само за един от починалите се предполага, че се е заразил в директен контакт с друг човек.

Тези, които са имали контакт с мъртви или умиращи птици, е най-вероятно да се заразят, но шансовете за директно предаване на вируса от човек на човек все още се смятат за малки.

Киприану допълни, че по-късно ще има спешна среща в Турция, на която ще се обсъдят необходимите мерки.

При обявяването на новината за откриването на смъртоносния щам на вируса, еврокомисарят добави: „Съществува директна връзка с вирусите в Русия, Монголия и Китай. Става въпрос за силно патогенен и агресивен вирус и ние в ЕС трябва да се справим с това“.

От бюрото на Световната здравна организация /СЗО/ в Копенхаген потвърдиха, че птичият грип в Турция е от смъртоносния щам H5N1, но за Румъния не са приключили изследванията, заяви Емилия Тончева от представителството на СЗО за България.

Информацията в бюрото на СЗО в Копенхаген е постъпила от Международното бюро по епизоотии /МБЕ/ в Париж. От МБЕ съобщават, че е приключил първият кръг от тестове на пробите, изпратени от Турция в Англия за изследване наличността или липсата на птичи грип и по - конкретно на щама H5N1.

От лабораторията в Англия е потвърдена наличността на смъртоносния щам. Той е близък по вид до този, регистриран в Югоизточна Азия, добави Тончева.

За пробите от Румъния до момента е ясно, че има наличност на вируса H5, но все още не е ясно какъв вид е N, обясни Тончева.

Малко по-рано днес министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски обяви, че към момента няма опасност от птичи грип у нас.

В края на септември официален представител на ООН предупреди, че може да избухне нова епидемия от грип, който да убие до 150 милиона души по целия свят.

Д-р Дейвид Набаро обясни, че пандемията от грип е много вероятно да бъде причинена от мутация на вируса, който в момента причинява птичия грип в Азия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание