Чака ни тотална неразкриваемост на престъпленията

Ликвидирането на следствието и прехвърлянето на техните правомощия върху дознателите, ще бъде катастрофа, предупреди председателят на ВКС Иван Григоров
15 окт 2005 11:54,
Чака ни тотална неразкриваемост на престъпленията
Между 1 януари 2007 и 1 януари 2008 г. ще настъпи тотална неразкриваемост на престъпленията, прогнозира Григоров. Снимка: Булфото
Чувствата ми и преценката ми за новия Наказателно-процесуален кодекс /НПК/ са доста противоречиви, защото в него има добри неща, но има и безумни неща, заяви председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

Той оцени положителното въвеждането на фигурата на наблюдаващ прокурор и забраната прокуратурата да връща дела за доразследване - нещо, с което по думите му масово се е спекулирало.

Но ликвидирането на следствието и прехвърлянето на техните правомощия върху дознателите, които до този момент с нищо не са показали, че са на високо професионално ниво, ще бъде катастрофа, заяви Иван Григоров.

Бумът и пикът на недоразумението с ограничаването на следствието ще бъде между 1 януари 2007 г. и 1 януари 2008 г., когато според Иван Григоров ще настъпи тотална неразкриваемост на престъпленията заради липсата на качества на дознателския апарат.

Според него тази промяна няма да доведе до ефективно противодействие на престъпността и корупцията. През следващите шест месеца, докато влезе НПК в сила, нещата се движат по старото русло, каза Григоров.

Според него в рамките на година - година и половина ще се стигне до сезиране на Конституционния съд за несъответствие на текстове от новия НПК с текстове от основния закон.

Григоров изрази удовлетворение от ролята на съда в досъдебното производство в новия НПК, но отбеляза, че промените не решават основния проблем за бързина и ефективност на предварителното производство.

За новия главен прокурор Иван Григоров каза, че според него в никакъв случай той не трябва да бъде от тесния кръг на сегашния главен прокурор Никола Филчев, а трябва да бъде външен човек, компетентен в материалното и наказателното право, ново лице, относително млад, да излъчва спокойствие и да внушава достолепие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание