Купуваме 1000 опаковки от лекарство против птичи грип

По изчисления на НВМС около 500 ветеринарни лекари се занимават с птици в страната и толкова ветеринари от НВМС контактуват с птици
15 окт 2005 13:03,
Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ ще закупи около 1000 опаковки от лекарството "Тамифлу", за които са необходими около 45 000 лева, заяви генералният директор на НВМС Жеко Байчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

По изчисления на НВМС около 500 ветеринарни лекари се занимават с птици в страната и толкова ветеринари от НВМС контактуват с птици.

Ние сме в ръкав, задънен от Черно море, от едната страна, на който е Турция с доказано патогенен щам на птичи грип, днес се очаква отговор дали и в Румъния има птичи грип, каза Байчев.

Орнитолозите с професионалния си шовинизъм, защитават тезата, че това не е грип от прелетни птици, но ако грипът е пренесен с прелетните водоплаващи птици, пред България стои въпросът как така в Румъния и Турция има птичи грип, а в България няма, отбеляза директорът на ветеринарномедицинската служба.

Затова сме засилили пробите и днес в нашата лаборатория има 700 кръвни проби за изследване, посочи той.

Утре пристигат двама еврокомисари, които ще помагат на НВМС в диагностиката, допълни Байчев. Той допълни, че от понеделник ще заработи на национално равнище работна група по птичия грип, която е формирана със заповед на министър-председателя.

Националният епидемиолог Мира Кожухарова посочи, че имунизацията в страната вече е започнала и трябва да продължава по силата на действащата наредба, която дава възможност на работодателите да имунизират работниците си.

Имунизацията против грип никъде по света не е задължителна , а е доброволна в зависимост от спецификата на професията, отбеляза тя.

Кожухарова предлага имунизацията не да стане задължителна, а да се уреди система за реимбурсиране на разходите за имунизация против грип на хората, които са предразположени към усложнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание