България в очакване на критичния списък със задачи от ЕК

Очаква се докладът да е критично настроен, като ще посочва областите, в които е нужно да се работи повече
24 окт 2005 11:49,
България в очакване на критичния списък със задачи от ЕК
През пролетта на 2006 г. ЕК ще представи нов доклад, след който ще бъде решено дали членството ни ще бъде отложено с година; снимка: Corbis

България и Румъния ще узнаят във вторник каква е официалната оценка за тях от Европейската комисия (ЕК), която ще приеме докладите си за това как двете страни изпълняват ангажиментите си по пътя към членството в Европейския съюз (ЕС).

Тъй като преговорите вече приключиха и присъединителният договор с България е подписан, очаква се докладът да е критично настроен, като ще посочва най-вече областите, в които е нужно да се работи повече и които притесняват ЕК.

Документът ще бъде разделен на три части, обозначени с три различни цвята – зелено, жълто и червено. Зеленият сектор означава областите, в които сме постигнали успех и където реформите са завършени. Жълтата част съдържа задачите, чието изпълнение е нужно да продължи, докато в червения сектор са посочени най-спешните, неотложни и решително важни проблеми за разрешаване.

Така докладът, който страната ни очаква във вторник, се определя най-точно с думите на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева - „списък с неща, които трябва да свършим“.

Най-вероятно Европейската комисия за пореден път ще подчертае препоръките си за повече работа в областта на съдебната система, земеделието и безопасността на храните, фирменото право и вътрешните работи. В съответните области, за които ще има съвети за допълнителни усилия, ще бъдат правени партньорски проверки, следящи за изпълнението на поетите ангажименти.

През пролетта на следващата година ЕК ще представи нов доклад, в който ще определи дали ще се справим в срок с реформите, след което ще се вземе решение дали да бъде задействана предпазната клауза, отлагаща с година еврочленството ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание