Българин е отвлечен в Нигерия

Милко Ничев и още трима чужденци са били похитени в сряда вечерта; за момента няма искане за откуп
12 яну 2006 11:48,
Българин е отвлечен в Нигерия
Мъжете са били на кораб, превозващ петрол. Снимка: Corbis

Българинът Милко Ничев, работещ за нигерийската петролна компания "Тайдекс", филиал на американска компания, е бил отвлечен снощи в Нигерия, съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Възможностите на българското посолство в случаите на отвлечени в Нигерия българи са ограничени, обяви министърът на външните работи Ивайло Калфин във връзка с действията на българското посолство след отвличането на българина.

Когато някъде е застрашена сигурността, Министерството на външните работи МВнР/ издава препоръки, които е добре да се взимат предвид, каза Калфин. По думите му възможностите на българското посолство са да се свърже с местните институции и да търси контакт и повече информация.

На електронната страница на МВнР в раздела "Консулски услуги" – "За пътуващите" е поместена информация за рисковете при пътуване и пребиваване в Нигерия. Посочено е, че са известни случаите на отвлечени за откуп чужденци, най-често в петролните региони по делтата на река Нигер.

В препоръките на МвнР е записано, че възможностите на българското посолство за оказване на помощ в тези случаи са ограничени.

Говорителят на външното министерство Димитър Цанчев съобщи, че към момента няма информация дали похитителите на българина са предявили някакви искания и претенции и какви условия ще бъдат поставени за неговото освобождаване.

Общо четирима чужденци, работещи в петролната индустрия, са отвлечени в южните части на Нигерия, съобщи и ВВС, цитирайки говорител на компанията Royal Dutch Shell.

Нашето посолство в Абуджа и временно управляващият мисията ни там - Петко Пранджев, са потвърдили информацията за похитения българин, след като са установили контакт с нигерийските власти.

Въоръжени мъже са отвлекли британец, американец, българин и жител на Хондурас, които са се намирали на кораб, превозващ петрол.

Подобни нападения стават много често в делтата на река Нигер, където местни групировки се оплакват, че не ползват облагите от богатите нефтени находища. При подобни отвличания в страната обикновено се иска откуп и похитените са освобождавани невредими.

От МВнР още веднъж повториха, че подобни инциденти се случват често в Нигерия и апелираха желаещите да пътуват за тази страна да го имат предвид. 

Нигерия е осмият по големина производител на петрол и на шесто място по износ. Най-населената страна в Африка смята да увеличи производството си на суров петрол и да достигне 4 млн. барела дневно, разработвайки нови офшорни находища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание