Публикуваха снимка на заложниците в Нигерия

При серия от атаки срещу петролни съоръжения през последните две седмици бяха убити най-малко 22 души от силите за сигурност и трима нигерийски петролни работници
28 яну 2006 10:39,
Публикуваха снимка на заложниците в Нигерия
Смята се, че снимката на заложниците е направена преди четири дена. Снимка: АФП
Нигерийските власти са публикували първата снимка на четиримата отвлечени петролни работници, съобщи АФП. Смята се, че снимката е направена преди няколко дни. На нея заложниците изглеждат в добро здраве.

Въпреки оптимизма на властите, натоварени с откриването на заложниците, кризата в страната, която е най-големият износител на петрол в Африка, спомогна за връщането на цените на суровината към рекордните им нива.

При серия от атаки срещу петролни съоръжения през последните две седмици бяха убити най-малко 22 души от силите за сигурност и трима нигерийски петролни работници, а над 8% от производството в страната беше спряно.

Въпреки че правителството предрече бърз край на продължилата 16 дни драма със заложниците, в съобщение до АФП похитителите настояват, че те няма да бъдат освободени, докато не бъдат изпълнени условията им.

Снимката, публикувана от нигерийските сили за сигурност в петък, показва британския експерт по сигурността Найджъл Уотсън-Кларк, хондураския инженер Хари Ебанкс, американския капитан на лодка Патрик Ландри и българския им колега Милко Ничев, отвлечени на 11 януари.

Похитителите от организацията Движение за освобождение на делтата на Нигер поискаха 1.5 млрд. долара (1.2 млрд. евро) от компанията Shell като компенсация за местното население, чиито населени места са били замърсени от петролната индустрия, както и освобождаването на двама местни етнически лидери, задържани от нигерийските власти.

От началото на кризата Shell е намалила производството си с 221 000 барела. От компанията предупреждават, че танкерите, пристигащи да вземат суровия петрол, трябва да чакат повече от две седмици, за да заредят товара си.

Още по темата:

Не можем да окажем натиск върху властите в Нигерия за заложника ни

Осъществен е контакт с похитителите на българина в Нигерия

Българин е отвлечен в Нигерия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание