Върховният касационен съд гледа делото срещу британеца Майкъл Шийлдс

По делото има допуснати съществени процесуални нарушения и присъдата е несправедлива, каза адвокатът на Шийлдс
21 мар 2006 13:13,
В срок от един месец ВКС трябва да се произнесе по делото, заведено срещу британския гражданин Майкъл Шийлдс. Той е обвинен в това, че през май миналата година в курортния комплекс "Златни пясъци" при възникнал скандал в заведение с камък е ударил в главата бармана Мартин Георгиев.

Тогава Шийлдс е бил с приятеля си Антъни Уилсън. Варненският районен съд го осъди на 15 години лишаване от свобода, а Апелативният съд потвърди присъдата, като само намали гражданския иск от 200 хиляди на 120 хиляди лева.

По делото има допуснати съществени процесуални нарушения и присъдата е несправедлива, каза адвокатът на Шийлдс. Той поиска делото да бъде върнато на прокурор или на първоинстанционния съд. Според него, съдът не е взел всички мерки за разкриване на обективната истина по делото.

Не са проверени внимателно всички данни, а някои от доказателствата са тълкувани избирателно и едностранчиво. Не са изпълнени указания, като не са разяснени правата на подсъдимия.

Присъдата се гради на 13 свидетелски показания. При задържането на Шийлдс не са му обяснени правата на разбираем за него език, твърди още адвокатът му.

Адвокатите на гражданските ищци контрираха защитника на Шийлдс и заявиха в съда, че няма допуснати нарушения по делото и че наказанието на англичанина отговаря за деянието, за което той е обвинен. Според прокурора, Шийлдс е разбирал за какво става въпрос по време на арестуването му и няма допуснати нарушения в досъдебното производство, както и по време на разпознаването.

До момента, до който не е имало обвинителен акт, на Шийлдс не му е бил нужен адвокат, заяви прокурорът. Няма доказателства друг да е извършил престъплението, в което Шийлдс е обвинен. Няма нищо манипулативно по делото, каза още обвинителят. По делото сам Шийлдс е избрал фланелката, с която да бъде облечен и под кой номер да бъде в процеса на разпознаването.

В последните си думи пред съда Шийлдс заяви, че е невинен, съжалява за това, което се е случило, но не се признава за виновен и не е извършител на това, в което го обвиняват.

Роднините на Шийлдс, които също бяха в съдебната зала, заявиха, че младежът не е виновен и очакват справедливост от българския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание