Албена Денкова и Максим Ставийски със заслужено злато в Калгари

Танцовата ни двойка триумфира със световната титла на първенството в канадския град, запазвайки лидерската си позиция и след волната програма
25 мар 2006 11:07,
Албена Денкова и Максим Ставийски със заслужено злато в Калгари
Световната титла идва като логично следствие от перфектните съчетания на Олимпиадата в Торино. Снимка: torino2006.com
Танцовата ни двойка Албена Денкова и Максим Ставийски триумфира със световната титла на първенството в канадския град Калгари, след като запази лидерската си позиция и след волната програма снощи.

Това е първо злато за Денкова и Ставийски от голям форум и първи златен медал въобще за България от световно първенство във фигурното пързаляне. Денкова и Ставийски спечелиха титлата със сбор 199.14 точки, среброто остана за представителите на домакините Мари-Франс Дюбрьол и Патрис Лозон със 198.69, а трети са олимпийските вицешампиони от Торино - Танит Белбин и Бенджамин Агосто от САЩ със 196.74.

За разлика от олимпийските игри в Торино, когато българската танцова двойка бе ощетена от съдиите и завърши едва на пето място, този път реферите оцениха изпълнението и нашите състезатели. Денкова и Ставийски поведоха след задължителния и оригиналния танц и успяха да запазят преднината си.

Във волната си програма Денкова и Ставийски се представиха с изпълнение на музиката от "Ададжио" на Томазо Албинони. Както винаги, двамата предложиха сложна комбинация от стъпки, нови повдигания със смяна на местата и логично получиха най-високи оценки за трудност в почти всички елементи.

Българите получиха 99.74 за изпълнението си във волната програма (51.56 за техническа стойност и 48.18 за изпълнение), което е трета оценка за танца, но това бе достатъчно да задържат преднината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации