ЕК ще решава за нас есента

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо във встъпителното си слово към доклада на Европейската комисия
16 май 2006 16:55,
ЕК ще решава за нас есента

Европейската комисия отлага решението си за дата за присъединяване на България към ЕС за октомври, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо във встъпителното си слово към доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния и към пълноправно членство в ЕС, съобщи Дарик радио.

Ние вярваме, че е постижимо двете страни да станат пълноправни членове на ЕС от 1 януари 2007 г. при условие, че успеят да покажат необходимата решителност и резултати при решаване на останалите проблеми, каза Барозу.

Той наблегна на необходимостта от засилване на мерките в борбата с корупцията и организираната престъпност.

По-рано днес министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заяви, че докладът на Европейската комисия трябва да се използва като "ръководство за справяне" и добави, че в документа има шест "червени области", разделени в три глави.

Червените области са:

1. Липсата на система за плащане на европейските земеделски субсидии и поддържане на добри ветеринарни стандарти.

2. Липса на съоръжения за събиране и третиране на вторични животински продукти с цел предотвратяване на болестта луда крава.

3. По-ясни доказателства за резултати в разследването и съдебното преследване на мрежите на организираната престъпност.

4. Не напълно ефикасно и ефективно прилагане на законите за борба с измамите и корупцията.

5. Недостатъчно прилагане на правилата за борба с прането на пари.

6. Недостатъчен финансов контрол върху регионалните помощи от ЕС.

Докладът доказа, че в България е извършена огромна работа. Тя се признава от Европейската комисия, която отчита сериозния ни напредък за последните шест месеца, каза премиерът Сергей Станишев каза в специално обръщение по повод случая. Той допълни, че за тези, които са свикнали да живеят чрез корупция и чрез погазване на правилата, чрез престъпност, идват тежки времена.

Докладът е ясен в това, че влизаме в Европейския съюз на 1 януари, ако покажем добри резултати, което е най-добрият възможен сценарий, коментира пред Дарик радио председателят на комисията по външна политика и бивш външен министър Соломон Паси.

Комисията казва много ясно, че ако си вършим добре работата, ще влезем. Не смятам, че по този въпрос може да имаме интерпретации, добави той.

До 1 октомври трябва да имаме нов доклад, който да отчете напредъка в следващите три месеца. Три месеца са много време в политиката. Хората ни казват, че категорични обещания не ни дават, обаче ако си свършим работата, ще влезем, допълни още той.

Смятам, че държавата ни е способна да се справи с проблемите области и смятам, че докладът не е неочакван, каза още Паси.

Още по темата:

ДСБ искат ново правителство по нова формула заради решението на ЕК

И СДС искат спешна преоценка на кабинета

„Атака“: Докладът е с подтекст, че кабинетът трябва да се смени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание