Зачестяват измамите с лични данни при парични преводи

Засегнати са много клиенти, изпратили пари с Western Union в Италия, Германия и Великобритания
28 юни 2006 18:43,
 Зачестяват измамите с лични данни при използване на международни преводи Western Union, съобщиха от Обединена българска банка /ОББ/.

От ОББ предупреждават, че зачестяват случаите на измами, при които фиктивни чуждестранни фирми рекламират чрез фалшиви интернет-сайтове продажби на автомобили "втора ръка". Български граждани, заинтересовани от осъществяване на изгодни сделки, се съгласяват с предложението на хора от подобни фирми да преведат определени суми за покупката чрез Western Union.

По молба на "продавача" българските граждани съобщават свои лични данни, включително и контролния номер на паричния трансфер (MCTN), за да се "убеди" продавача, че има работа със "сериозни" клиенти, които имат пари, обясняват от ОББ.

ОББ предупреждава клиентите, ползващи услугите на Western Union, да не превеждат пари сами на свое име, които да изтеглят след пристигането си в определена страна или град. Български граждани не трябва да превеждат пари на името на друг, познат или непознат човек, който не присъства в тази страна, към момента на изпращане, защото се излагат на риск да изгубят безвъзвратно преведените средства

По наблюдения на банките агенти на Western Union в България, рискови преводи свързани с измами при евентуална покупка на автомобили се осъществяват за Италия, Германия и Великобритания, посочват от ОББ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание