Спасиха бебе, оставено в кола по време на рекордната жега

В Шумен беше спасено бебе, затворено в кола по време на рекордните за последните 100 години горещини в града тази неделя; 25-дневната Мария-Антоанета бе изписана от болницата в добро състояние
23 авг 2006 15:00,
Спасиха бебе, оставено в кола по време на рекордната жега
Благодарение на бдителни граждани фаталното не се е случило. Снимка: Корбис
В Шумен беше спасено бебе, което е било затворено в кола по време на рекордните за последните 100 години горещини в града тази неделя. Днес 25-дневната Мария-Антоанета Радославова от шуменското село Салманово беше изписана от детското отделение на МБАЛ-Шумен в много добро състояние, каза на БТА завеждащата д-р Парашкева Вичева.

Малката била приета с диагноза претопляне, веднага е била поставена на система зарада обезводняването. "Бебето е добре гледано, вероятно се касае за родителска грешка" смята д-р Вичева.

Фаталното не се е случило, защото в спасяването на 25-дневното бебе, оставено на задната седалка на семейното жигули, са се включили случен гражданин, полицай и лекарка в село Салманово. Светкавично реагирали и от Спешната помощ в Шумен. В този ден термометрите в Шумен отчитаха 37.9 градуса на сянка. "В колата температурата беше поне 50 градуса", обясни д-р Мариела Обретенова, първа оказала помощ на детето.

Около 11 часа в неделя по време на традиционния Празник на динята в Салманово случаен минувач чул бебешки плач на паркинг и веднага се обадил на районния инспектор Румен Маринов. Той бегом обиколил всички паркирани автомобили и зърнал малката да лежи на задната седалка в едно жигули. Колата не била спряна на сянка, а под парещото слънце. Веднага позвънил на съпругата си д-р Мариела Обретенова, която е общопрактикуващ лекар в селото. За щастие колата била оставена незаключена, а до детето лежал сакът с бебешките дрешки, памперси и шишето с вода.

"Бебето вече беше мораво синьо, касае се за претопляне, обаче без гърч", разказа лекарката. Вероятно момиченцето е било там поне от 15 минути. Следващите минути са могли да бъдат фатални. Дали на малката веднага вода, лекарката я разсъблякла и разхладила с вода. После повикала реаномобила от спешното отделение в Шумен.

В семейството на 33-годишния Радослов и 29-годишната му съпруга Венка, това е второ дете. Първата им дъщеричка Радослава е на година и 4 месеца. Техните обяснения били, че оставили бебето съвсем за кратко. Семейството било много грижовно към децата си, твърдят хора от селото. Вероятно зле са преценили колко е опасно да затвориш дете между напечените ламарини на автомобила дори за кратко, обсъждат лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание