Скандал разтърси родните модни среди

Шест дизайнерски къщи върнаха номинациите си за Златна игла, искат нови награди
29 сеп 2006 12:40,
Скандал разтърси родните модни среди
Отношенията в модните ни среди са далече от европейската толерантност. Снимка: Булфото
В четвъртък вечерта трябваше да бъдат раздадени традиционните награди за мода на София “Улпия Сердика”.

Такива награди обаче нямаше. Организаторите от продуцентска къща Нота бене и още шест водещи модни къщи и дизайнери се отказаха официално от номинациите си за “Златна игла”.

Причината: Според тях у нас няма достатъчно обективен механизъм, който да оценява модните процеси в техните творчески и пазарни измерения.

Организаторите предложиха на гостите на несъстоялото се събитие анкета, в която трябваше да отговорят на въпроси за обективността на оценките на останалите модни конкурси, за начина на вземане на решения, за състава на журито, което би трябвало да връчва наградите и т.н.

Същата анкета присъства и в интернет на адрес provocator.be, а целта й да се състави нов система за оценяване на модните марки, които присъстват на нашия пазар.

“С отварянето на няколко нови търговски центъра броят на световните марки в София нарасна значително. Вече е невъзможно по механичен път да се обхванат всички участници на пазара, за това се налага разработка на изцяло нова технология на номиниране и оценяване”, се казва в обръщението на организаторите към медиите.

Проектът ще приключи в последния ден на тази година, за да може от следващата година страната ни, вече член на ЕС, да има адекватни модни награди, обясняват още организаторите.

В момента в България има пет различни големи модни събития през годината, като на всяко от тях някой награждава някого. Общото мнение на модните среди е, че има дизайнери, които са “абонирани” за награди, което опорочава идеята на наградите.

Макар да обяви 2006 година за нулева, “Улпия Сердика” връчи специална награда на Столична община, която е партньор на инициативата, като знак за това, че не само държавните институции, а и всички българи, които вършат работата си с любов, са отговорни за европейското бъдеще на страната.

Следващата инициативата на Нота бене е втората Седмица на модата по световния моден канал FTV, която ще се излъчи в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации