Екс-вътрешният министър Любомир Начев се самоуби

Начев бе вътрешен министър в правителството на Жан Виденов
13 окт 2006 10:52,
Екс-вътрешният министър Любомир Начев се самоуби
Снимка: Корбис

Бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев се е самоубил в Карнобат, съобщи пресцентърът на МВР.

Начев се е прострелял  около 9.00 часа тази сутрин в къщата на семейството му в Карнобат. Информацията потвърди кметът на града Атанас Атанасов.

Дарик радио допълва, че Начев се е прострелял в сърцето. Тялото му е намерено от майка му, която е чула един изстрел. Това е станало в родната му къща в Карнобат, където често е ходел през последните три месеца.

Начев е притежавал законно два пистолета и една ловна пушка. Според запознати наскоро той е споделил, че е загубил куфарче с важни документи, включително и личната си карта. В началото на този месец той е бил на кратко посещение в съседна Македония за два дни.

Любомир Начев е роден на 22 октомври 1954 година в село Дюлево, Бургаска област. Завършва Школата за запасни офицери в Плевен.

През 1978 година завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В периода 1978 - 1994 година работи последователно в структурите на съдебната власт и Министерството на вътрешните работи (МВР) като стажант-съдия в Софийски градски съд, следовател в Софийско градско управление на МВР, научен сътрудник, заместник-началник и началник секция, заместник-директор и началник на сектор "Борба с престъпността" при Научноизследователския сектор по криминалистика и криминология към МВР.

Член е на БСП от 1990 година.Народен представител в 36-ото и 37-ото Народно събрание.

Бил е член на Комисията по национална сигурност и секретар на Парламентарния съюз за социална демокрация.

В 37-ото Народно събрание е секретар на Парламентарната група на демократичната левица.

От 26 януари 1995 година е министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов.

На 3 май 1996 година Ефир 2 на Българска национална телевизия излъчва репортаж на журналистката Севда Шишманова, от който се вижда, че Любомир Начев присъства на коктейл в НДК след конкурс за красота на агенция "Визаж".

Същия ден, около 7 часа сутринта в упор пред блок 329 в ж.к. "Люлин" 3 са застреляни трима цивилни полицаи. Според официалното съобщение на МВР полицаите са били в "Люлин" по сигнал за издирвано лице.

На 4 май 1996 година министър-председателят Жан Виденов обявява, че приема оставкатана Любомир Начев, след като се е запознал с доклада му по случая с тримата убити полицаи.

Освободен е на 10 май 1996 година.

От 18 юли 1996 година до 19 февруари 1997 година е член на Комисията по устройството и дейността на държавните органи в 37-ото Народно събрание.

Автор е на трудове по криминалистика, криминология и оперативно-издирвателна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание