Откриха застрелян шеф на тайни архиви в НРС

За Dnes.bg от МВР съобщиха, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат информацията и допълниха, че във ведомството няма пристигнала информация за самоубийството на Божидар Дойчев
17 ное 2006 10:14,
Откриха застрелян шеф на тайни архиви в НРС
Новината за смъртта на офицера дълго време се държеше в тайна. Снимка: Корбис

Представител на Европейската комисия, пожелал анонимност съобщи за интернет сайт, базиран в Лондон, че на 15 ноември към 20.30 часа българско време в София е открит застрелян в кабинета му ръководителят на Отдел архиви и тайни досиета към Националната разузнавателна служба.

За Dnes.bg от МВР съобщиха, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат информацията и допълниха, че във ведомството няма пристигнала информация за самоубийството на Божидар Дойчев.

За вчера, според източника на сайта в Лондон, е било планирано да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на разузнаването.

В момента се води и дело за отваряне на архивите, свързани с опита за атентат срещу вече покойния папа Йоан Павел II, информира днес интернет-изданието.

Директорът на службата се е опитал да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация".

Сайтът, на който за първи път беше публикувана новината, се подготвя и списва от журналисти от бившата Българска редакция на BBC World Service.

Новината за смъртта на офицера продължаваше да се държи в тайна, но източници от Европейската комисия в Брюксел питат  защо тя трябва да бъде секретна, коментират колегите от Лондон.

Европейската комисия и депутати в Европейския парламент настояват отдавна за отваряне на досиетата на бившата комунистическа Държавна сигурност, за да не може те да бъдат използвани за изнудване на политици и бизнесмени от бивши представители на тайните служби.

Подготвеният неотдавна от българския парламент втори поред закон за досиетата не решава проблема, като ограничава достъпа до секретните документи.

От ДСБ и ОДС настояват парламентът да включи незабавно в програмата си обсъждането на второ четене на законопроекта за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В изявление от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев каза, че както и по времето на комунизма, българите са научили от западноевропейски медии, че на 15 ноември на работното си място е намерен мъртъв началникът на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев.

Според депутатите от групата президентът, ръководството на НРС, прокуратурата и МВР са укривали този факт от обществото повече от 24 часа.

Методиев заяви, че Дойчев умира точно преди приемането на закон, който го задължава да предаде архивите на Първо главно управление на Държавна сигурност на независима комисия, създадена от парламента. Сред тях е и досието на секретния сътрудник Гоце, каза той.

От ДСБ се обявиха за спешно и обективно изясняване на случая, който според партията засяга националната сигурност. Депутатите от ДСБ настояват президентът веднага да отстрани ръководството на НРС, което "е укрило информацията от обществеността и като бивши офицери от Държавна сигурност са заинтересовани от изхода на разследването". Те предлагат парламентарната подкомисия за специалните служби да упражни контрол върху неприкосновенността на архива на НРС.

ДСБ призовават главния прокурор да изземе делото от "политизираната военна прокуратура" и да го възложи на прокурори под специален отчет. Според военната прокуратура, причината за смъртта на Дойчев е самоубийство, каза Методиев. "Това го казва същата прокуратура, която излъга, че Ангел Димитров-Чората не е убит от служители на МВР, а е починал от кардиогенен шок", добави той.

Веселин Методиев поиска председателстващият заседанието Камелия Касабова да се обърне към вътрешния министър Румен Петков, който днес трябва да участва в парламентарния контрол, да представи на депутатите информацията на МВР по случая със смъртта на Божидар Дойчев.

Припомняме, че на 10 октовмри тази година Бойко Николов, началник сектор "Интелектуална собственост и компютърни престъпления" към ГДБОП, се е самоуби в дома си в София.

Три дни по-късно се самоуби и бившият министър на вътрешните работи Любомир Начев. Той се простреля смъртоносно в дома на родителите си в Карнобат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание