Златко Баретата - невинен

Софийският градски съд обяви Златомир Иванов-Баретата и Антон Савов за невинни по обвинението в изнудване на Мохамед Абдел ал Хирш през 1999 година
22 ное 2006 15:14,
Златко Баретата - невинен
Решението на СГС подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред софийския апелативен съд. Снимка: Veer

Софийският градски съд /СГС/ оправда Златомир Иванов-Баретата и Антон Савов, обвинени в изнудване.

Прокуратурата твърдеше, че на 15 февруари 1999 година двамата са заплашили и принудили Мохамед Абдел ал Хирш да им подпише запис на заповед за 300 хиляди долара.

Те поискали още джип "Гранд Чероки", два автомобила Мерцедес, други 2000 долара, 1500 германски марки, златни бижута и различни вещи.

Решението на СГС подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред софийския апелативен съд.

Щастлив съм и вярвам в правосъдието, заяви след края на днешното съдебно заседание Иванов. Попитан дали ще търси правата си по друг начин, той каза, че е доволен от оправдателната присъда, с която делото завърши на тази инстанция.

Доволен съм от изхода на делото, каза адвокатът на Златомир Иванов - Димитър Вълчев.

Според него обвинителната теза била неясна и това, което се прави, е неуспешен опит на прокуратурата да съживи един книжен труп. Той припомни, че същото дело бе прекратено преди години, а сега по конюнктурни причини било възобновено.

Така хора, нарочени от политиците за знакови фигури на прехода, трябвало да бъдат поставяни в условията на висящи дела. Според Вълчев това било несправедливо.

Прокурорът по делото, който в зала поиска по пет години затвор и по 5000 лева глоба, каза, че след като се запознае с мотивите към присъдата, ще реши дали да я протестира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание