Xbox отново паднаха на колене пред Linux

Поредната версия на конзолата на Майкрософт – Xbox 360, може да работи и на друга операционна система, въпреки че никой от компанията на Бил Гейтс да не иска да това да е факт
4 дек 2006 13:55,
Xbox отново паднаха на колене пред Linux
Новата дистрибуция Xebian може да "освободи" вашия Xbox. Снимка: xbox-linux

Поредната версия на конзолата на Майкрософт – Xbox 360, може да работи и на друга операционна система, колкото и никой от компанията на Бил Гейтс да не иска това да е факт.

Благодарение на новата дистрибуция на Linux – Debian, която е модифицирана специално за конзолата на Microsoft и носи името Xebian, всеки юзър ще може да прави с играта си всичко, на което е способен и с компютъра си.

Разбира се, не е нужно да изтривате оригиналната операционна система, защото Xebian е на стартиращ диск и можете да го ползвате само с един рестарт на играта. На всичкото отгоре, той използва оригиналната файлова система и не пречи на оригиналния софтуер.

Това не е първата конзола, която върви под Линукс. За разлика от Xbox обаче, от екипа на Sony спонсорираха разработката на специална версия на Линукс изцяло оптимизирана за последната версия на Playstation. Става дума за Yellow Dog Linux, който е за PS3 и ще се появи официално на 11 декември. Освен него дистрибуциите Fedora Core 5 и Gentoo също се зареждат на популярната конзола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание