Кадафи: Върнете ни атентатора от Локърби, ще ви дадем сестрите

Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Ако не бъде освободен, и медиците няма да излязат, заяви либийският лидер в реч по случай Нова година
4 яну 2007 14:39,
Кадафи: Върнете ни атентатора от Локърби, ще ви дадем сестрите
Кадафи най-накрая изплю камъчето. Снимка: Корбис

Международният фонд за подпомагане на семействата на болните от СПИН либийски деца е празен, е заявил либийският лидер Муамар Кадафи в последната си реч, произнесена в края на миналата година пред религиозни личности, посланици и ръководители на народни комитети по случай настъпването на Новата година, съобщава Дарик радио.

Според Кадафи тези, които твърдят, че са създали Международния фонд, лъжат света.

В последната си реч след произнасянето на смъртните присъди на петте български медицински сестри либийският лидер Муамар Кадафи твърди, че фондът е празен.

“Какво да кажа за тези, които мамят света, като казват, че са създали Международен фонд за подпомагане, лечение и обезщетение на заразените деца – това е лъжа, фондът е празен! Нека разобличим тези държави, които твърдят, че са създали Международен фонд за решаване на проблемите на тези деца. Това е лъжа, празна каса. Нито една държава или фирма не е дарила пари за децата.”

Международният фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца бе създаден на 23 декември 2005 година по инициатива на ЕС. До този момент ЕС и България са внесли в него най-малко 3,5 милиона евро.

Припомняме, че в речта си Кадафи противопостави международните протести по СПИН-делото и случая с либиеца Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи, който бе признат за виновен през 2001 година за взривяването на самолета на Пан Ам над Шотландия и осъден на доживотен затвор.

Триполи се съгласи да плати 2,7 млрд. долара на семействата на жертвите и пое отговорност за атентата.

“Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Международните наблюдатели признаха, че в залата на съда е имало представители на чужди разузнавателни служби. И същите тези представители шепнеха нещо на съдиите. Това означава, че съдът е съмнителен, невалиден. И въпреки това никой не нареди Меграхи да бъде освободен. Сега ние казваме: Нека шотландският съд го освободи! Вие казвате: Не, няма да го освободим! Няма да излезе на свобода ли? Тогава и медиците няма да излязат.“

“Организации като Арабската лига, Движението на необвързаните и Ислямската конференция казаха, че Меграхи е политически затворник, а според международни наблюдатели елементи от чуждестранни разузнавания са присъствали на процеса. Но никой не поиска неговото освобождаване”, каза още Кадафи.

В речта си либийският лидер нарича свободата на българките и палестинеца „глупости без значение” и твърди, че истинската загадка е защо те са инжектирали либийските деца със СПИН, както и каква е ползата на България от това.

Идеята за размяната на Меграхи и сестрите ни не се лансира за първи път.

През ноември 2005 година британският вестник The Sunday Times писа, че Либия е предложила да пощади живота на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, ако Великобритания предаде на Триполи осъдения за атентата в Локърби терорист.

Тогава вестникът писа още, че се носи упорит слух за съществуването на планове за репатрирането на Меграхи в Триполи, където той ще излежи присъдата си.  

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание