Скачай! Над себе си.

"Паркур" отдавна не е просто скачащи луди в клип на Мадона. Имаме си български висококачествени и високоскачащи трейсъри, а вече и филм за тях, чиято премиера е на 20 януари в Одеон.
18 яну 2007 12:17,
Скачай! Над себе си.
Паркур е истински градски спорт. Снимка: parkour.com

Ако никога не ви е хрумвали да подскачате по покривите на сградите и да прескачате прегради за удоволствие, време да се запознаете с новия вид спорт - паркур Удачен момент ще е 20 януари, когато в кино "Одеон" екип от млади кинотворци, студенти в Нов български университет /НБУ/, специалност "Кино и телевизия", ще представят 27-минутния документален филм "Паркур - начин на живот".

Освен авторите на филма, на прожекцията ще присъстват българските трейсъри, участващи в продукцията, както и партньорите, помогнали за реализирането на проекта, съобщиха от екипа.

"Чували ли сте за паркур? Най-вероятно не или не сте съвсем сигурни какво точно представлява. Но няма начин да не сте гледали видеоклипа на Мадона - Jump, Love Don't Let Me Go на Дейвид Гета или френския игрален филм "Ямакаши".

В тях младежи без капка страх скачат екстремно, катерят се, преодоляват различни препятствия. В общи линии това е паркур - нов спорт завладял целия свят, включително и България!", обясняват авторите.

По думите им паркур е физическа дисциплина, вдъхновена от човешкото движение, която обръща внимание на непрестанното и умело движение през препятствия (както изкуствени, така и естествени) в обкръжаващата ни среда. Движението може да е бягане, скачане, катерене или да включва и по-сложни техники.

Филмът представя този вид спорт и показва как той се превръща в начин на живот. Според основателя на дисциплината Дейвид Бел духът на паркур се основава донякъде върху понятията за "бягство" и "достигане", т.е. върху идеята за използване на физическата подвижност и бързата мисъл с цел разрешаване на трудни ситуации и възможност за придвижване в желаната посока.

Паркур развива всички физически способности на човешкото тяло, като в същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения - преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск.

Филмът е осъществен с подкрепата на НБУ, Френския институт в София, ABC Design & Communicatin, Teentopic.net.

Българският паркур е на www.parkour-bg.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание