Лавина затрупа човек на „Маркуджик 3“

Инцидентът е станал пред очевидец към 14.20 часа днес; към мястото пътуват спасителни екипи, в издирването ще бъдат включени и кучета
26 яну 2007 17:44,
Лавина затрупа човек на „Маркуджик 3“
Обстановката във всички планини в момента е сложна, предупредиха специалисти. Снимка: Булфото

Днес около 14.20 часа, в района на скиписта "Маркуджик 3", в близост до хижа "Мусала", е паднала снежна лавина.

По предварителна информация  от очевидец под лавината има затрупан човек, който се е движел без ски към хижа "Мусала", съобщиха от пресцентъра на БЧК.    

Незабавно са започнали оперативно-спасителни дейности от  спасителни екипи на Планинската спасителна служба в база Боровец.

Към мястото на инцидента пътуват и спасителни екипи от Самоков и София, които ще издирват затрупания с кучета-спасители.   

Планинската спасителна служба на БЧК предупреждава, че в момента, поради последния снеговалеж, обстановката във всички планини е сложна.

Снежната покривка е с дебелина между 10 и 50 см върху заледена основа. На много места има навявания от сняг вследствие на силните ветрове и съществува реална опасност от лавинни свличания.  

Препоръчва се на скиорите и сноубордистите да карат само по обозначените писти. В следващите дни не се препоръчват излети във високите части на планините.

Поради очакваното застудяване и снеговалежи в планините има опасност от измръзвания и изгубване. Движението трябва да става само по обозначените пътеки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание