Няма да разменяме сестрите за терориста Меграхи

Сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора, обяви министър Калфин
6 фев 2007 08:39,
Няма да разменяме сестрите за терориста Меграхи
Според министър Калфин случаят със сестрите и този с Меграхи не трябва да се поставят един до друг. Снимка: Булфото

България ще предложи нови преговори и ще избере подходяща дата, съобразявайки я с това, че 17 февруари е последния ден за обжалване на смъртните присъди на медицинските ни сестри, заяви пред bTV външният министър Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

След постановяването на присъдите на българките на 19 декември в София е имало една среща, в която не е участвала само Либия, като нейния представител е дал обяснение, че има ангажимент същия ден, каза Калфин и допълни, че няма тайни преговори за освобождаването на българските медицински сестри.

На въпрос дали сестрите могат да бъдат разменени с терориста от Локърби ал Меграхи, Калфин отговори:

Това са много различни случаи. Ако Либия търси някаква политическа компенсация, едва тогава случаят с нашите медицински сестри минава от съдебната в политическата сфера.

Няма как да бъде извършена размяна между медиците ни и терориста от Локърби - сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора, каза Калфин.

Мисля, че не е редно случаите да се поставят на една плоскост и да се започне търговия с тях.

Делото трябва да се реши със собствени аргументи, да не се обвързват с други аргументи, защото това рискува да ни изпрати в задънена улица и за това настояваме да се изчерпат максимално бързо всички съдебни аргументи.

Делото в Либия, както и всеки обществено чувствителен проблем може да бъде опасност за всяко едно правителство, ако то не покаже достатъчно адекватни мерки, които взима, добави външният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание