Сръбски вестник: ЦРУ предупреждава за война в Северно Косово

ЦРУ е изготвило документ, в който пише, че през следващите 2 месеца съществува възможност от “война с нисък интензитет” в Северно Косово, твърди вестник “Курир"
6 фев 2007 13:23,
Сръбски вестник: ЦРУ предупреждава за война в Северно Косово
Война в Косово? Възможно е. Снимка: visitkosova.org

ЦРУ е изготвило документ, в който пише, че през следващите два месеца съществува възможност от “война с нисък интензитет” в Северно Косово, което е почти изцяло населено от сърби, твърди сръбският всекидневник “Курир”.

Заради подобна ескалация през изминалия уикенд от седалището на ЦРУ в Ленгли са изпратили препоръка до Белия дом да засилят в този регион своето военно присъствие и да попречат ситуацията да излезе извън контрол.

“В доклада на ЦРУ се предупреждава, че в случай на обявяване на независимост на Косово и Метохия, сръбските политици в Северно Косово ще провъзгласят отцепване на общините Зубин Поток, Лепосавич, Звечан и Косовска Митровица. ЦРУ, въз основа на оперативна информация, предвижда, че след това от територията на Сърбия ще бъде прехвърлена паравоенна формация, “добре обучена, опитна, съставена главно от редиците на бившите “червени барети”, която би могла да предизвикат смут и “да направи прилагането на плана на Ахтисаари трудноприложим”, твърди източник на “Курир” от дипломатическия корпус в Белград, който се е запознал с документа.

Американците прогнозират, че в Косово и Метохия могат да бъдат прехвърлени няколкостотин паравойници от Сърбия и предлагат спешно от Македония в Косовска Митровица да бъдат прехвърлени „най-малко три батальона“ войници на НАТО, твърди „Курир“.

Междувременно косовският премиер Агим Чеку каза пред белградския ежедневник "Глас явности“, че планът на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за решаване на въпроса за статура на Косово е балансиран и дава конкретни гаранции на сърбите и другите малцинства в провинцията, че ще могат да живеят в безопасност

В интервюто Чеку цитира конкретни предложения от "пътната карта", включително използването на два официални езика (албански и сръбски), законодателни механизми за защита на националните интереси на косовските сърби, гарантирани места в парламента за малцинствата, специален статут на сръбските православни манастири и културни и исторически паметници, както и други привилегии, свързани с децентрализацията.

Планът гарантира, че сърбите ще могат да останат в Косово и да живеят тук с достойнство, каза Чеку. Той добави, че ако Косово стане независимо, то ще се стреми към икономическо сътрудничество със Сърбия без никакви предразсъдъци. Връзките между Белград и Прищина ще се подобрят значително след окончателното решаване на въпроса за статута, каза той.

Предложението на Ахтисаари, представено в петък в Белград и Прищина, не споменава изрично за независимост, но дава на провинцията "правото да договаря и сключва международни споразумения, включително правото да кандидатства за членство в международни организации". Междувременно надзорът от страна на международно гражданско и военно присъствие ще гарантира мир и стабилност.

На пресконференция в Прищина в петък пратеникът на ООН каза, че целта на плана му е да определи условията, необходими за едно бъдещо Косово, което да бъде жизнеспособно, устойчиво и стабилно.

Планът "включва подробни мерки, които да гарантират спазването и защитата на правата на общностите и техните членове, ефективна децентрализация на управлението и опазване и защита на културното и религиозното наследство," каза той.

В Косово ще бъдат създадени няколко общини със сръбско мнозинство, които ще имат допълнителни компетенции, най-вече в областта на образованието и общественото здравеопазване, каза той. "Над 40 важни религиозни и културни обекти ще имат защитени зони, за да се гарантира, че Сръбската православна църква ще остане една жива религиозна общност," отбеляза той.

Планът включва конкретни механизми за представителство, чиято цел е да се гарантира и насърчи участието на неалбанци в държавните институции.

"За да се защитят правата на косовските неалбански общности в законодателния процес, планът предвижда също определени закони да се приемат само ако с това е съгласно мнозинството от неалбанските членове на косовския парламент," каза Ахтисаари.

Очаква се Белград и Прищина да представят забележките си по плана до 13 февруари. След това пратеникът ще започне нова серия от консултации във Виена, като целта е окончателният документ да бъде представен пред Съвета за сигурност на ООН през идните месеци.

"Искам да дам и на двете страни шанса още веднъж да изразят мнението си," каза той в петък, като добави, че е готов да вземе предвид конструктивни изменения и да включи компромисни решения, постигнати от страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание